Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sylvester Stallonen nyrkkeilijähahmo Rocky tekee paluun valkokankaalle – ”Luonteva jatko sarjalle”

Rocky-elokuvasarjan uusimman osan päähenkilö on nyrkkeilijäksi haluava bisnesmies.

Kulttuuri
 
Barry Wetcher
Sylvester Stallone ja Michael B. Jordan kehäkulmauksessa.
Sylvester Stallone ja Michael B. Jordan kehäkulmauksessa. Kuva: Barry Wetcher

Draama Creed: The Legacy of Rocky (Creed), ohjaus Ryan Coogler, pääosissa Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, ikäraja K16, kesto 133 min. ★★★★

Nyrkkeilijä Rocky Balboasta ( Sylvester Stallone ) kertova elokuvasarja on kuin huippu-urheilijan ura nousuineen, laskuineen ja comebackeineen.

Ensimmäinen osa vuodelta 1976 on edelleen klassikko: elämänmakuinen ja nostattava kertomus amatööriurheilijan noususta huipulle. Sitä seurasi sarja mahtailevia jatko-osia, jotka huipentuivat äärihölmöön – tosin viihdyttävään – Rocky IV:ään (1985). Kylmän sodan hengen kiteytymässä jenkkisankari mittelee neuvostoliittolaista Ivan Dragoa vastaan.

Rocky V yritti paluuta realistisempaan tyyliin, mutta epäonnistui. Yllätyspaluu tapahtui 2006, jolloin eläköitynyt veteraani palasi vielä kerran kehään mainiossa Rocky Balboassa. Siihen Rockyn tarina olisi voinut luontevasti loppua, mutta eipä sitten loppunutkaan.

Creedin päähenkilö on Adonis Creed – Rockyn entisen päävastustajan ja myöhemmän sydänystävän Apollo Creedin ( Carl Weathers ) poika.

Barry Wetcher
Michael B. Jordan on Creed.
Michael B. Jordan on Creed.

Apollon kuoleman jälkeen Adonis on päätynyt lastenkotikierteestä menestyksekkäälle bisnesuralle. Sisällä kuitenkin palaa halu seurata isän jälkiä nyrkkeilykehään. Niinpä Adonis muuttaa Philadelphiaan ja etsii ravintolaa pitävän Rocky Balboan käsiinsä.

Suostuttelun jälkeen Rocky suostuu valmentamaan innokasta nuorukaista. Kun tieto nyrkkeilulegendan pojan ja Rockyn yhteistyöstä leviää, alkaa Adonis Creedin ura edetä nopeasti – ehkä liiankin.

Tuntemattoman Ryan Cooglerin ohjaamalta Creediltä ei ennakkoon odotettu juuri mitään. Yllättäen se ei olekaan väkisin väännetty haudanryöstö, vaan erinomainen elokuva ja luontevaa jatkoa aiemmille Rockyille.

Michael B. Jordan on taitava ja uskottava Adonis Creedinä. Elokuvan sydän on silti Stallone. Hän sujahtaa Rockyn rooliin edelleen yhtä vaivatta kuin laittaisi nyrkkeilyhanskat käteensä. Creedissä 69-vuotias Stallone uskaltaa myös näytellä ikäistään: harmaatukkaista veteraania, jonka kunto alkaa pettää, mutta taistelutahtoa löytyy vielä.

Kehuja ansaitsee myös käsikirjoittaja-ohjaaja Coogler. Vaikka alle kolmekymppinen tekijä sortuukin välillä turhiin korniuksiin ja kliseisyyksiin, ne jäävät pieniksi kauneusvirheiksi.

Toki on huvittavaa, miten tarkasti Adonis Creedin tarina peilaa Rocky Balboan 40 vuoden takaisia alkuaskelia. Silti elokuva tuntuu jopa hämmästyttävän tuoreelta ja nostattavalta – melkein kuin ensimmäinen Rocky ensimmäistä kertaa nähtynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat