Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pixarin välityössä parasta ovat maisemat

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
Jweglein
Arka Arlo-dinosaurus saa ihmispojan ystäväkseen.
Arka Arlo-dinosaurus saa ihmispojan ystäväkseen. Kuva: Jweglein

Lastenelokuva Kunnon dinosaurus Ohjaus Peter Sohn, pääosissa Lassi Hirvonen, Jack Bright, Tommi Korpela. 93 min, K7 ★★★

Mestarianimaatiostudio Pixarkaan ei aina osu napakymppiin. Huikea Inside Out – mielen sopukoissa oli viime vuoden parhaimpia elokuvia. Samalle tasolle yltää harva teos, mutta ilman tätä vertailukohtaakin studion uutuus Kunnon dinosaurus on pettymys.

Kunnon dinosaurus

lastenelokuva

(The Good Dinosaur)

Ohjaaja: Peter Sohn

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 93

Ikäraja: 7

Esittäjä: Pixar

Rooleissa: Lassi Hirvonen, Jack Bright, Tommi Korpela

Pixar on tunnettu paitsi teknisesti oivallisesta animaatiojäljestä ennen kaikkea koskettavista, hauskoista ja monitasoisista tarinoista. Juuri tarina on se, joka nyt ontuu.

Aloitus on kyllä kutkuttava: asteroidi, joka törmäsi maapalloon 65 miljoonaa vuotta sitten tuhoten dinosaurukset, kiitikin planeettamme ohi. Dinosaurukset pääsivät kehittymään hyvinkin älykkäiksi olennoiksi. Maatalousyhteiskunnassa kasvissyöjistä on tullut maanviljelijöitä ja lihansyöjistä karjankasvattajia.

Kompurapolvinen apatosaurus Arlo ( Lassi Hirvonen ) on perheensä pahnanpohjimmainen, pelokas ja pienikokoinen, eikä uskalla ruokkia edes kotitilan eläimiä. Isoveljensä ja -siskonsa tavoin hän haluaa kuitenkin jättää jälkensä perheensä historiaan tekemällä jotain suurta.

Isä ( Tommi Korpela ) yrittää valaa poikaansa rohkeutta. Hän antaa tälle vastuullisen tehtävän: tilan maissivarastoja ryöväävä ärisevä luolapoika ( Jack Bright ) tulee napata ja tuhota. Kun Arlon rohkeus pettää ratkaisevalla hetkellä, isä ja poika lähtevät jäljittämään tihulaista tilan aitojen ulkopuolelle, traagisin seurauksin. Arlo jää yksin erämaan armoille, mutta löytää ihmispojasta uskollisen ystävän ja suojelijan.

Kunnon dinosauruksen tie valkokankaalle on ollut kivikkoinen. Elokuvan piti alun perin saapua teattereihin jo vuonna 2013. Ohjaajina olivat elokuvan idean kehittänyt Bob Peterson ja animaattorikollega Peter Sohn. Seurasi vuosien kivulias kehittelyvaihe, jossa muun muassa Peterson sai siirtyä sivuun ja tarina muokattiin uudelleen. Lopullisesta käsikirjoituksesta vastaa Inside Outinkin kirjoittanut Meg LeFauve.

Lopputulos on yksinkertainen, perheen pienimmille suunnattu kertomus kaveruudesta ja pelon voittamisesta. Kunnon dinosaurus on myös silmiinpistävästi vanhan uudelleenlämmittelyä: hippunen 80-luvun suosikkia Maa aikojen alussa ja iso mitallinen Disneyn Leijonakuningasta.

Sympaattista, mutta ei kovin mieleenpainuvaa. Kohtaus, jossa Arlo ja tämän Pupeksi nimeämä luolapoika kertovat hiekkaan piirtäen toisilleen perheestään ja surustaan, käy kyllä sydämeen. Tunteiden liikuttajana Pixar hakee vertaistaan animaatiostudioiden joukossa.

Tekniseltä toteutukseltaan Kunnon dinosaurus on varmaa jälkeä. Dinosaurushahmoja vaivaa muovisuus, mutta tarinan maailma, erämaa, myrskyt ja aava taivas on upeasti työstetty. Arlon lennättäessä lemmikkipoikaansa autereisten pilvien päälle, kohoaa katsojakin henkäisten penkistään.

Huonoa elokuvaa Pixarilla tuskin osattaisikaan tehdä, mutta Kunnon dinosaurus jää auttamatta studion tuotannossa keskikastiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat