Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sorrentinon välityö jättää tähtinäyttelijät irrallisiksi hahmoiksi

Italialaisohjaaja nousi Il Divo- ja Suuri kauneus -ohjauksillaan kansainvälisen elokuvan ytimeen

Kulttuuri
 
Finnkino
Michael Caine ja Harvey Keitel esittävät taiteilijoita ja ystävyksiä elokuvassa Youth. Elokuvan ohjaaja on italialainen Paolo Sorrentino
Michael Caine ja Harvey Keitel esittävät taiteilijoita ja ystävyksiä elokuvassa Youth. Elokuvan ohjaaja on italialainen Paolo Sorrentino Kuva: Finnkino

Draama Youth, ohjaus Paolo Sorrentino, pääosissa Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda, kesto 118 min., ikäraja K12. ★★★

Odotuksiin verrattuna Paolo Sorrentinon uutuus on pettymys. 45-vuotias italialainen ohjaaja-käsikirjoittaja on noussut kansainvälisen elokuvan ytimeen viime vuosina elokuvilla Il Divo ja Suuri kauneus.

Youth

Draama

(Youth)

Ohjaaja: Paolo Sorrentino

Italia

Vuosi: 2015

Kesto (min): 118

Ikäraja: K12

Rooleissa: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda

Niistä jälkimmäinen palkittiin Oscarilla kaksi vuotta sitten. Molemmat elokuvat sijoittuvat Roomaan ja kuvaavat vimmaisella energialla menoa kulissien takana, seurapiirielämää, vallanhimoa ja turhamaisuutta.

Sorrentinon aiemmista elokuvista uutuus Youth muistuttaa teemoiltaan näitä kahta, mutta on sittenkin lähimpänä kolmatta, This Must Be The Placea.

Se on Amerikassa syntynyt välityö, jossa Sean Penn näyttelee elämän tarkoitusta etsivää entistä rock-tähteä.

Nyt Youthissa näitä hukassa olevia, urallaan taitekohdassa olevia taiteilijoita on useita.

Ollaan alppiparantolassa: Michael Caine esittää suurta säveltäjää, Harvey Keitel elokuvaohjaajaa, Paul Dano näyttelijää samoin kuin Jane Fonda. Lisäksi Rachel Weisz on suuren säveltäjän tuskainen tytär, ja onpa mukana myös Maradona eli jalkapalloilijan hahmo, jota esittää näyttelijä Roly Serrano, sekä miss Universum, jota esittää Madalina Ghenea.

He ovat etsimässä niin sanotusti omaa juttuaan, pohtimassa, mitä tehdä tällä ajalla, joka meille on annettu.

Sorrentino on suurten sävelten ja kuvien, maisemien ja unikuvien taitava maalaaja, joka heikoimmillaankin on kiinnostava. Hän osaa usein yhdistää pinnallisen ja syvän. Youthissa kannattaa esimerkiksi seurata, miten elokuvassa hyödynnetään niinkin arkista asiaa kuin karkkipaperin rapinaa kerronnan elementtinä. Musiikin elokuvaan on tehnyt amerikkalainen nykysäveltäjä David Lang.

Youthin hahmot jäävät kuitenkin melko irrallisiksi, enemmän väitteiksi kuin ihmisiksi. Samalla tragikoomiset kohtaukset ovat välillä löysiä, hyvinkin sketsimäisiä.

Näyttelijät hilaavat karismallaan lavean käsikirjoituksen maaliin. Keitelin ja Cainen kohtauksissa Youth etenkin on vetävimmillään, ja niissä näkyy myös Sorrentinon perusteema: miehisen pullistelun ja kunnian alaslyönti ja arviointi.

Prostatavaivaiset ukot pohtivat mennyttä ja ymmärtävät, miten henkilökohtaisistakin huippuhetkistä usein puuttuu ainutlaatuisuutta.

Aforismeja on tarjolla monissa repliikeissä: ”Meidät ymmärrettiin aina väärin, kun altistimme itsemme kepeydelle”, kuuluu niistä yksi. ”Hyvä kunto on tässä iässä ajanhukkaa, pitkästyn vain entisestään”, todetaan toisaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat