Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin mielensäpahoittaja tempaa mukaansa

Tragikoominen Ove tyrannisoi draamakomediassa naapurustoaan.

Kulttuuri
 
Johan Bergmark
Rolf Lassgård näyttelee jykevästi koko naapurustoa terrorisoivaa Ovea.
Rolf Lassgård näyttelee jykevästi koko naapurustoa terrorisoivaa Ovea. Kuva: Johan Bergmark

Draamakomedia Mies, joka rakasti järjestystä (En man som heter Ove), ohjaus Hannes Holm, päärooleissa Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, kesto 116 min., ikäraja K12. ★★★

Äkäiset vanhemmat miehet askarruttavat näemmä sekä Suomessa että Ruotsissa.

Meillä Tuomas Kyrö loi mielensäpahoittajasta uuden ajan arkkityypin, ja naapurimaassa Fredrik Backman nousi menestykseen romaanillaan En man som heter Ove, jonka päähenkilö on yhtä ikävä kuin Solsidan-sarjan kaima. Ikää tällä Ovella on liki 60.

Hannes Holmin elokuvassa Oven roolin näyttelee ehkä paras mahdollinen vaihtoehto, jykevä Rolf Lassgård, jota ei niinkään tunneta komediarooleistaan. Nyt Lassgård näyttelee ikäistään miestä, joka tyrannisoi omakotitaloalueen naapurustoa. Hän on juuri se tyyppi, joka tonkii roskiksia nähdäkseen, onko jätteet lajiteltu oikein. Hän herää reippaana joka-aamuiselle tarkastuskierrokselleen.

Ove elää yksin, mutta elokuva kertoo aika pian, että leskeytyminen on Oven elämän suuri tragedia. Niin suuri, että Ove yrittää riistää hengen itseltään. Tämän tästä. Takautumissa kerrotaan Oven lapsuudesta, nuoruudesta, isäsuhteesta ja ihanasta vaimosta. Moni asia Oven elämässä on mennyt pieleen, pahasti. Vähemmästäkin ihminen katkeroituu ja kitkeröityy, leskimies varsinkin.

Ove on siis tragikoominen hahmo, muiden silmin hassu ja rasittava mutta pohjimmiltaan surullinen mies. Hänen ihmisvihansa alkaa kuitenkin säröillä, vaihe vaiheelta, kun naapuriin muuttaa Iranista kotoisin oleva Parvaneh ja tämän ruotsalainen mies. Parvaneh ( Bahar Pars ) on viimeisillään raskaana, eikä hänen iloinen mielensä lannistu edes Oven kaltaisen änkyrän edessä.

Hannes Holmin elokuva nappaa mukaansa, ja Lassgård hallitsee odotetusti sekä Oven traagisen että koomisen puolen. Kliseisyys ja yksinkertaisuus lienevät peräisin jo romaanista, mutta elokuva tekee selväksi, että tarina on pikemminkin kaunis satu kuin realismia.

Hannes Holm ohjaa taattuja komedioita, ja hän on tehnyt viimeksi supersuosittuja koko perheen Sune-elokuvia (suomeksi Lasse). Sunen tapaan Holm on voinut luottaa Ovenkin menestykseen jo ennen kuin ensimmäistäkään kohtausta on kuvattu.

Ovea ja Mielensäpahoittajaa yhdistää se, että kumpikin äreä ukko on syntynyt nuoremman polven kirjailijan kynästä ja vilpittömästä ihmettelystä, miksi he ovat sellaisia kuin ovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat