Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjalaiselokuva yrittää yhdistää Balkanin sodan kauhut ja hirtehishuumorin

Draamakomediassa humanitaariset avustustyöntekijät käyttävät huumoria selviytymiskeinona.

Kulttuuri
 
Cinemanse
Tim Robbins ja Benicio Del Toro esittävät espanjalaiselokuvassa Balkanin kriisin avustustyöntekijöitä.
Tim Robbins ja Benicio Del Toro esittävät espanjalaiselokuvassa Balkanin kriisin avustustyöntekijöitä. Kuva: Cinemanse

Draamakomedia A Perfect Day (Espanja 2015), ohjaus Fernando León de Aranoa, pääosissa Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kyrulenko, kesto 105 min., ikäraja K12. ★★★

On vuosi 1995 jossain päin Balkania. Sodan osapuolet neuvottelevat rauhasta, mutta kukkuloilla eletään vielä keskellä humanitaarista kriisiä. Pikkukylän kaivosta löytyy miehen raato, joka pitäisi poistaa ennen kuin koko kaivo saastuu. Helppo homma konkari Mambrún ( Benicio del Toro ) johtamalle avustustyöntekijöiden joukolle.

Paitsi, että sota tekee kaikesta vähän monimutkaisempaa. Yksinkertaiset toimenpiteet, kuten uuden köyden hankkiminen katkenneen tilalle, muuttuvat yhtäkkiä mahdottomiksi tehtäviksi. Vastassa on pistoolia heiluttavia teinejä, nälkäisiä koiria, YK-byrokratiaa ja kehveleitä paikallisia. Ja tietysti paikalle osuu vielä Mambrún kipakka ex ( Olga Kyrulenko ), joka arvioi järjestön aikaansaannoksia kentällä.

Esteet kasautuvat toisensa päälle, ja kaivon puhdistamisesta kehkeytyy 24 tunnin absurdi seikkailu, josta turhautuneet maailmanparantajat selviävät vain hirtehisen huumorin ja ääniraidalla rämisevän rockin voimin.

Espanjalaisohjaaja Fernando León de Aranoan ensimmäinen englanninkielinen ohjaus on epätasainen sekoitus sujuvaa viihdettä ja karua realismia. Hän on lähtenyt rakentamaan tunnelmia sekoittavaa mosaiikkia, mutta lopputulos on valitettavasti vähemmän kuin osiensa summa. Kyyninen huumori ja sodan arpien kauhistelu eivät oikein istu yhteen.

Ristiriitaiset elementit törmäävät paikoin onnistuneesti, esimerkiksi kohtauksessa, jossa Tim Robbinsin esittämä rämäpäinen logistiikkavastaava vääntää ajomatkasta läpi tohjoksi ammutun rauniokylän puhdasta stand-upia. Muuten sävy heittelehtii turhan rajusti huvittavan ja ahdistavan välillä.

Hoipertelusta huolimatta elokuvan antisankareiden edesottamuksia seuraa ihan mielellään. Ja Espanjassa kuvatut Balkanin maisemat ovat kyllä kauniita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat