Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järven tarina yhdistelee tiedettä ja suomalaista kansanperinnettä vaikeatajuisesti

Luontodokumentti luottaa liikaa perinteiseen kerrontaan.

Kulttuuri
 
Pasi Lensu
Suomalaisessa järvessä voi kuvaajaa vastaan tulla vaikkapa hauki.
Suomalaisessa järvessä voi kuvaajaa vastaan tulla vaikkapa hauki. Kuva: Pasi Lensu

Dokumentti Järven tarina, ohjaus Marko Röhr ja Kim Saarniluoto, kesto 76 min., S. ★★★

Metsän tarina (2012) on ollut toiseksi katsotuin suomalainen dokumenttielokuva, joten on odotettavissa, että suunnilleen saman ryhmän tekemä Järven tarina yltää samanlaisiin katsojalukuihin. Suomalaisen luonnon erityispiirteistä ei ole tehty kovin montaa teatterilevitykseen sopivaa elokuvaa.

Järven tarina

Kirjoittaja: Antti Tuuri

Dokumentti

(Järven tarina)

Ohjaaja: Marko Röhr

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 76 min.

Ikäraja: S

Rooleissa: Kertoja: Samuli Edelmann

Metsän tarinassa oli kuitenkin puutteensa, muun muassa kuvan laadussa. Järven tarinan visuaalinen laatu on kohdallaan. Kuvauksesta on pääosin vastannut Teemu Liakka, ja MRP-tuotantoyhtiö jatkaa erityisesti vedenalaisen kuvauksen ykkösosaajana.

Luontodokumenteille voisi löytyä myös laajempaa kansainvälistä kysyntää, mutta sille tasolle suomalaiset eivät vielä oikein yllä. Järven tarinassa näkee, mistä se kiikastaa.

Dokumenttiin on luotu eräänlainen kehystarina, joka on peräisin suomalaisesta kansanperinteestä. Siinä kerrotaan erilaisista haltiahahmoista, joita vanha kansa on keksinyt kuvaamaan järviluontoa ja eläimiä. Monet hahmoista ovat nykykatsojille tuntemattomia, kuten esimerkiksi Ahitar, joka on dokumentissa eräänlainen päähenkilö.

Elokuvan tekstiosuuden on kirjoittanut kirjailija Antti Tuuri. Siinä maalaillaan utuista suomalaista mytologiamaisemaa, jonka on tarkoitus kulkea komeiden kuvien rinnalla. Kertoja on Samuli Edelmann. Tekstin funktiota ei kuitenkaan ole ajateltu loppuun asti.

Ensinnäkin se on kielellisesti niin kirjallista, että sitä on hankala seurata. Esimerkiksi lauseenvastikkeet olisi ollut syytä karsia, koska ne eivät kuulu puhuttuun kieleen. Erityisesti ymmärtämistä vaikeuttaa mytologiataso. Voisin kuvitella, että ainakin lasten on vaikea saada siitä otetta.

Mytologia on puhdasta fiktiota, vaikka se onkin kulttuurihistoriaamme. Niin runolliselta kuin se kuvien taustalla kuulostaakin, se ei välttämättä ole sitä, mitä katsoja päällimmäisenä kaipaa. Dokumentilta odotetaan tietoa, ei niinkään tunnelmointia, ja tämä pätee myös luontodokumentteihin.

Tietenkin on selvä, että kansainvälisenkin tason luontodokumenteissa luodaan eräänlaista fiktiota luontokappaleiden välille, mutta niissä tavoitteena on kuitenkin kertoa luonnon oikeista ilmiöistä. Järven tarina sekoittaa fantasiaa ja tietoa, ja molemmat jäävät puolitiehen.

Sekä Metsän tarinassa että Järven tarinassa on laiminlyöty dramaturgian merkitystä, ja juuri sitä osaamista niissä molemmissa olisi kaivattu. Tämä pätee myös kuvaukseen ja leikkaukseen eli siihen, mitä kuvassa kulloinkin nostetaan esiin.

Dramaturgian puutetta korvataan musiikilla, kuten suomalaisissa elokuvissa usein tehdään. Säveltäjä Panu Aaltio on saanut koulutuksensa Yhdysvalloissa, ja se myös kuuluu valitussa tyylissä, vaikka siihenkin on haettu suomalaiskansallisia mausteita. Onneksi dokumenttiin on jätetty myös hiljaisia kohtia, joissa luonnon omat äänet pääsevät esiin.

Järven tarina luottaa perinteiseen kerrontaan. Luontodokumenttien markkinoilla olisi luultavasti enemmän tarvetta edelläkävijöille.

Pasi Lensu
Järven tarinassa on komeita kuvia. Kuvauksesta on vastannut pääosin sukelluskuvaaja Teemu Liakka.
Järven tarinassa on komeita kuvia. Kuvauksesta on vastannut pääosin sukelluskuvaaja Teemu Liakka.
Teemu Liakka
Majava aterioimassa.
Majava aterioimassa.
Juha Taskinen
Norppa ja kuutti yrittävät selvitä Suomen talvesta.
Norppa ja kuutti yrittävät selvitä Suomen talvesta.
Pasi Lensu
Lumpeet pinnan alta kuvattuina.
Lumpeet pinnan alta kuvattuina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat