Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Steve Jobsin menestys tuli yksityiselämän kustannuksella

Danny Boylen ohjauksessa Apple-yhtiö lähtee lentoon kolmannella yrityksellä.

Kulttuuri
 
Francois Duhamel
Steve Jobs (Michael Fassbender) opettaa viisivuotiaalle Lisa-tyttärelleen (Makenzie Moss) tietokoneen käyttöä.
Steve Jobs (Michael Fassbender) opettaa viisivuotiaalle Lisa-tyttärelleen (Makenzie Moss) tietokoneen käyttöä. Kuva: Francois Duhamel

Draama Steve Jobs. Ohjaus: Danny Boyle, Näyttelijät: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Katherine Waterston, Michael Stuhlbarg, kesto 122 min, ikäraja K-7. ★★★★

On oikeastaan pieni ihme, ettei tuiki tavallisista kulutushyödykkeistä ja ihmisistä niiden takana ole tehty enempää valtavirran elokuvia.

Steve Jobs

Draama

(Steve Jobs)

Ohjaaja: Danny Boyle

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 122

Ikäraja: 7

Rooleissa: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Katherine Waterston

Kuuden vuoden takainen The Social Network oli mallikas poikkeus. Se kertoi Mark Zuckerbergista, jonka Facebook raamittaa satojen miljoonien ihmisten arkipäivää. Danny Boylen ohjaama Steve Jobs antaa puolestaan kasvot Applen tietotuotteille.

Omaa teknosfääriänsä kymmeniä vuosia työstäneen Apple-yhtiön perustajan Steve Jobsin elämän pakkaaminen kahteen tuntiin on Zuckerbergia huomattavasti haastavampi urakka, koska tarina on pidempi, polveilevampi ja rönsyilevämpi.

Tämän tietävät kaikki, jotka ovat lukeneet Walter Isaacsonin kirjoittaman perusteellisen elämäkerran visionäärisestä, mutta ihmisenä ja kollegana likipitäen mulkkumaisesta Jobsista.

Apple-saagan tapahtumien ja ihmisten määrättömyys on ratkaistu elokuvassa pelkistämällä tarina kolmeen näytökseen eli kolmeen tuotelanseeraustilaisuuteen vuosilta 1984, 1988 ja 1998.

Kaksi ensimmäistä ovat floppeja. Vasta läpikuultavasta iMac-kotitietokoneesta alkaa menestystarina, joka näkyy nykyisenä MacBook Pro -läppäreiden, iPhone-puhelinten ja tablettien hyökynä.

Tuotelanseeraukset olivat – ja ovat yhä – Apple-fanien hurmahenkisiä herätyskokouksia, joihin myös Jobs valmistautui viikkotolkulla.

Katsojan on vaikea päättää kumpi on järjettömämpää: nörttien hysteria vai arvovaltasekoilu Apple-kulissien takana.

Tarinankuljetuksen kannalta kolmen episodin ratkaisu on perusteltu, mutta se sulkee pois Jobsin hippinuoruuden ja spartalaiset elämäntavat, jotka puolestaan avaavat Jobsin perfektionistista suunnittelufilosofiaa. Vain adoptioteemaa kuljetetaan läpi elokuvan.

Kunkin lanseerauksen yhteydessä keritään auki Jobsin, hänen nörttiystäviensä ja yhtiön tarinaa. Takaumat ovat tiiviitä, eikä niillä koeteta paikata käsikirjoituksen aukkoja.

Elokuvassa kävellään ja puhutaan paljon sekä käydään kovilla kierroksilla. Konferenssikeskusten käytävillä kiitävät etupäässä Jobs (jäätävä Michael Fassbender ) ja Applen markkinointijohtaja Joanna Hoffman ( Kate Winslet ).

Francois Duhamel
Kate Winslet on Applen markkinointijohtaja Joanna Hoffman.
Kate Winslet on Applen markkinointijohtaja Joanna Hoffman.

Hoffman on Jobsin järki ja omatunto sekä ainoa, joka pystyy pitämään tunnekylmää Jobsia maan pinnalla. Ilman Winsletin läsnäoloa kokonaisuus putoaisi monta pykälää alaspäin.

Nopea dialogi on omiaan älykkäissä komedioissa, mutta Steve Jobs ei ole läppäleffa. Huumoria dialogissa on niukalti ja sekin vähä ilkeän töksähtelevää. Valittu tyyli tukee kuvaa Jobsista levottomana ja takakireänä kontrollifriikkinä.

Vaikeimmillaan Steve Jobs on jaksossa, jossa on haluttu käydä kunnianhimoisesti läpi Jobsin ja vuosina 1983–93 Applen toimitusjohtajana toimineen John Sculleyn ( Jeff Daniels ) valtataistelujen taustoja.

Kun Isaacsoninkin kirjassa ajanjakso oli sekava vyyhti, se ei aukene nyt lainkaan, varsinkin kun samaan riitelykohtaukseen on leikattu useampi Jobsin takaraivon jäätynyt konflikti.

Steve Jobsin punaisena lankana on Jobsin kompleksinen suhde Lisa -tyttäreensä ( Perla Haney-Jardine ). Heidän etäiset välinsä, yhteenottonsa ja sovintonsa ovat toki kliseitä, mutta isän ja tyttären katseiden kohtaaminen loppukohtauksessa on elokuvan lumoa liikuttavimmillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat