Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaara-jännärissä on totta toinen puoli

Hyytävän hieno elokuva läpivalaisee viime vuosien pahimman ympäristökatastrofin vaiheita.

Kulttuuri
 
Helsinki-filmi
Joonas Saartamo (oik.) esittää ely-keskuksen virkamiestä. Peter Franzén on ympäristöviraston esimies.
Joonas Saartamo (oik.) esittää ely-keskuksen virkamiestä. Peter Franzén on ympäristöviraston esimies. Kuva: Helsinki-filmi

Draama Jättiläinen. Ohjaus Aleksi Salmenperä, pääosissa Joonas Saartamo, Jani Volanen, Peter Franzén, Elena Leeve, Saara Kotkaniemi. 97 min. K-12. ★★★★

Ohjaaja Aleksi Salmenperän ja käsikirjoittaja Pekko Pesosen tosipohjaista elokuvaa Talvivaaran kaivoksesta tehtiin vuosia ilman suurempaa julkisuutta, eikä ihme. Se käsittelee niin ajankohtaista aihetta ja oikeita eläviä ihmisiä, että tuotannon jauhautumista julkisuusmyllyssä olisi ollut vaikea välttää.

Jättiläinen

Kirjoittaja: Pekko Pesonen

draama

(Jättiläinen)

Ohjaaja: Aleksi Salmenperä

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 97 min.

Ikäraja: 12

Rooleissa: Jani Volanen, Peter Franzén, Elena Leeve, Saara Kotkaniemi

Jättiläinen kertoo suomalaisesta korruptiosta, joka ei ole varsinaisesti rikos, vaan järjestelmään pesiytynyt asenne ja hiljaa hyväksytty tekemisen tapa. Se kuvaa pedantisti hidasta tapahtumaketjua, jossa ei ole juurikaan varsinaista käännekohtaa tai kliimaksia.

Tähän nähden se on hyytävän tehokas elokuva. Jättiläinen pitää otteessaan alusta loppuun ja etenee Salmenperän elegantin ohjauksen, Ville Tantun sykkivän musiikin ja Tuomo Hutrin tyylikkään kuvauksen ansiosta kuin verraton poliittinen trilleri.

Liikemies Pekka Perä perustaa Kainuun korpeen uutta malminkeräysmenetelmää hyödyntävän nikkelikaivoksen, joka ympäristölupa lankeaa nuoren virkamiehen Jussin käsiteltäväksi. Lupa runnotaan läpi, ja Jussille jää aavistus, että kaikki ei ehkä ole kuten pitää.

Asiantuntijalausuntoja peukaloidaan, päästörajoja rukataan teollisuuden toiveista ja byrokratia palvelee talouselämän etuja. Mikäs siinä, tuleehan Kainuuseen työpaikkoja ja sijoituksia. Mutta kun kahden Keravan kokoisen kaivosalueen jätevedet alkavat saastuttaa lähivesistöjä, käy maan tavan nurja puoli ikävällä tavalla ilmi.

Jättiläinen tekee näkyväksi ne aatteet ja etupiirit, joiden vietäväksi yhteiskunta antautuu. Iso ansio kuuluu Pesosen terävälle käsikirjoitukselle, jonka laatimisessa ovat auttaneet muun muassa tutkivat toimittajat Juha Kauppinen ja Hanna Nikkanen. Elokuva sisältää valtavasti faktoja käymättä kuivaksi tai uuvuttavaksi. Pesosella on myös oivallinen ote dialogista, joka ei kuulosta kankealta replikoinnilta.

Henkilödraama tosin jää hienokseltaan systeemin läpivalaisun varjoon. Omantunnon ja uratavoitteiden eri suuntiin repimä Jussi on aidon tuntuinen hahmo ja Joonas Saartamo tekee roolissa hyvää työtä.

Jussi karttaa konfliktia ja tekee perheensä nimissä kompromisseja, joista seuraa lisää harmia. Hahmo jää hitusen etäiseksi, sillä Jussilla ei ole juuri muuta taustaa kuin insinöörin koulutus, vaimo ja lapset.

Peter Franzénin lipevä ympäristöviraston esimies on sentään Jussin aktiivinen vastapeluri, mutta Geologian tutkimuskeskuksen tietoja vuotava tutkija Ada ( Saara Kotkaniemi ) jää passiiviseksi taustatiedon tilittäjäksi.

Kiehtovin kasvo on Jani Volasen antaumuksella esittämä kaivosyrittäjä Perä. En tiedä kuinka lähellä hahmo on aitoa Pekka Perää, mutta elokuvan puitteissa hän on uskottava ja kierolla tavalla jopa sympaattinen konna. Suureellinen kaivoshanke on hänen valkoinen valaansa, josta luopuminen olisi ”huono tarina”, siinäkin vaiheessa, kun rahat ovat loppu ja luonto pilalla.

Näin hienoa faktapohjaista, poliittisesti latautunutta fiktiota tehdään Suomessa liian harvoin. Koska kyse on paljon mediahuomiota saaneesta ja suomalaisia kuohuttaneesta tapauksesta, elokuvan todenmukaisuutta tullaan epäilemättä arvostelemaan. Todellisuus taipuu harvoin sellaisenaan näytelmäelokuvan aiheeksi.

Jättiläisen tapauksessa esimerkiksi tapahtumat ympäristövirastossa ovat keksittyjä, ja lienee helppo osoittaa yksityiskohtia, joissa elokuva eroaa todellisuudesta. Mutta nyt voitaisiin kerrankin unohtaa dokumentaariset detaljit ja nauttia siitä, että meillä on ensi-illassa näin tyylikäs ja tärkeä suomalainen draamaelokuva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat