Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilaiselokuva näyttää pässinpääveljesten viimeisen taiston

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
Profile Pictures
Pässit-tragikomedia sijoittuu syrjäiseen laaksoon, jossa elämä pyörii lampaidenkasvatuksen ympärillä.
Pässit-tragikomedia sijoittuu syrjäiseen laaksoon, jossa elämä pyörii lampaidenkasvatuksen ympärillä. Kuva: Profile Pictures

Draama Pässit (Hrútar). Ohjaus: Grímur Hákonarson. 93 min. Ikäraja K-12. ★★★★

Elokuvan tuulet puhaltavat voimakkaina Islannin saarilla. Maa on viime vuosina valloittanut kansainvälisen elokuvayleisön ja festivaalit kertomuksilla syrjäisestä pohjoisen maasta ja sen vähäpuheisesta kansasta, joka rakastaa eläimiään ja hautoo viistoa huumoria.

Sodankylän elokuvajuhlilla, Espoo Cinéssä ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla sekä Kavin Kuukauden elokuvana nähty Of Horses and Men (2013) palkittiin Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla, kuten myös viime vuoden hurmaava draamakomedia Virgin Mountain, joka keräsi kunniaa myös Tribecan filmijuhlilla. Virgin Mountain nähtiin syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, kuten myös mainiot Paris of the North, Life in a Fishbowl ja nyt Suomessa teatterilevityksen saava Pässit.

Ei huonosti reilun 300 000 asukkaan maalta pohjoisen napapiirin tuntumasta. Voittokulun kruunasi Pässien Un Certain Regard -palkinto Cannesin elokuvajuhlilla viime kesänä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Grímur Hákonarsonin tragikomedia sijoittuu syrjäiseen laaksoon, jossa elämä pyörii lampaidenkasvatuksen ympärillä. Näin myös veljesten Gummin (Sigurður Sigurjónsson ) ja Kiddin ( Theodór Júlíusson ) kohdalla. Toisilleen veljekset eivät ole puhuneet 40 vuoteen. Piikkilanka-aita jakaa laitumet ja identtisten talojen välillä viestiä kuljettaa uskollinen paimenkoira. Kisa lampaiden paremmuudesta on ankaraa.

Gummin löytäessä aivorappeumasairauden Kiddin palkintopässistä on kokonainen elämäntapa uhattuna. Kiddi syyttää katastrofista veljeään ja tarttuu pulloon. Gummi vaikuttaa alistuvan kohtaloonsa filosofisemmin, mutta hänellä onkin suunnitelma takataskussaan – tai pikemminkin kellarissaan.

Islantilaisen elokuvan uudessa aallossa on jo omat tyyppipiirteensä, mutta Pässeissä ne eivät käänny kliseiksi. Suomalaiskatsojalle Pässien kansankuvauksessa ei ehkä ole paljon eksotiikkaa, mutta sitäkin enemmän tunnistettavaa.

Hákonarson kuljettaa tarinaa tasaisen verkkaisella, tiiviillä rytmillä ja pitää huumorin kuivana. Mustan koomisia käänteitä on paljon, mutta nauruja ei kalastella; katsoja ei aina tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Oivallukset löytyvät pienistä äänenpainoista, villapaidoista ja partojen keskeltä tuikkivista silmistä. Päähenkilöksi nousee Sigurjónssonin hiljaisen velmusti näyttelevä Gummi.

Tarukuvaston kaltaiset maisemat tuovat Pässien veljestarinaan ikiaikaisuuden tuntua. Rakkaimman ollessa uhattuna vanha riita menettää voimansa. Loppukohtaus on yhtä aikaa sydäntä särkevä ja onnellinen.

Profile Pictures
Sigurður Sigurjónsson esittää Gummia kahdesta veljeksestä kertovassa elokuvassa.
Sigurður Sigurjónsson esittää Gummia kahdesta veljeksestä kertovassa elokuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat