Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuria eleitä välttävä Spotlight kuuluu toimittajista kertovien elokuvien eliittiin

Tositapahtumiin perustuva draama kertoo katolisen kirkon pappien pedofiilitapausten paljastumisesta Bostonissa.

Kulttuuri
 
KERRY HAYES
Näyttelijät toimittajina: Michael Keaton (vas.), Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Joe Slattery sekä Brian d'Arcy James.
Näyttelijät toimittajina: Michael Keaton (vas.), Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Joe Slattery sekä Brian d'Arcy James. Kuva: KERRY HAYES

Draama Spotlight, ohjaus Tom McCarthy, pääosissa Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci, kesto 128 min, ikäraja K12. ★★★★

Elokuva voi tuntua kovinkin yksinkertaiselta, jos vain tarina vetää. Ja sehän vetää tässä yhdysvaltalaisessa elokuvassa Spotlight.

Spotlight

Elokuva

(Spotlight)

Ohjaaja: Tom McCarthy

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 128

Ikäraja: K12

Rooleissa: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci, John Slattery

Yhteiskunnallinen draama kertoo tositapahtumiin perustuen katolisen kirkon pappien pedofiilitapausten paljastumisesta Bostonissa. Tapausta penkoo sikäläisen Boston Globe -sanomalehden reportteriryhmä vuonna 2001. Elokuvan nimi tulee toimittajatiimin nimestä, spotlight eli valokeilassa.

Spotlight näyttää elokuvana tavattoman yksinkertaiselta, niukalta ja siis jopa tylsältä.

Toimittajat tulevat yhdestä ovesta huoneeseen, istuvat kokouksessa ja puhuvat puhelimessa ja menevät toisesta ovesta. On puolilähikuvaa, puolilähikuvaa ja vielä lisää puolilähikuvaa.

Toimittajista on tehty monia elokuvia, ja silti Spotlightin voi sijoittaa epäilyksettä kärkipäähän lajissaan. Yksinkertaisuus ei ole sattumaa, vaan rakennettua: elokuva kuvaa toimittajien työtä arkisesti eikä nosta jalustalle tekijöitä. Sankareiksi nousevat ennemminkin pappien uhrit, kiusatut ja hyväksikäytetyt. Itse tarina. Pienimuotoiseen kerrontaan virittää herkempää tunnelmaa Howard Shoren rauhallinen, tarinaan hyvin istuva pianomusiikki.

Ohjaajana on Tom McCarthy, jonka aiemmista elokuvista Suomessa tunnetaan Yksinäinen asemapäällikkö ja The Visitor.

McCarthyn ja muun muassa West Wing -sarjaa kirjoittaneen Josh Singerin yhteistyönä syntynyt käsikirjoitus on journalistisen työn melko tarkka kuvaus, yksityiskohdissa riittävän rikas ja tosi.

Elokuva välttää turhaa paisuttelua, jopa niin, että kun yksi toimittajista juoksee kiireessä, se tuntuu jo liioittelulta.

Jännite syntyy pienestä: aluksi on tiedonmuruja, ja sitten on ammattilaisia, jotka osaavat ja haluavat hakea tietoa lisää. Lisäinformaatio vaatii pimentoon jätettyjen asiakirjojen julkistamista, salaisten sopimusten esille tuontia ja ennen kaikkea rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat astuvat esiin. Se vaatii myös tiedotusvälineen, jolla on itsenäisyyttä ja vaikutusvaltaa, taitoa ja sydäntä asioiden julkituomisessa.

Tällainen elokuva vaatii kauttaaltaan osaavan työryhmän, esimerkiksi hyvän leikkaajan Tom McArdlen.

Spotlightissa nähdään paljon myös hyvää näyttelijäntyötä. Sivurooleissa esimerkiksi Stanley Tucci on taas kerran taitava asianajajana, samoin Liev Schreiber päätoimittajana.

Isommissa rooleissa toimittajia ja toimituksen päälliköitä esittävät muiden muassa Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo ja John Slattery.

Justin Tallis / AFP
Ohjaaja Tom McCarthyn elokuva kuvaa tarkasti journalistista työtä.
Ohjaaja Tom McCarthyn elokuva kuvaa tarkasti journalistista työtä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat