Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karhu raatelee riutuvaa metsämiestä – DiCaprio upeasti kuvatun kostotarinan pääroolissa

Leonardo DiCaprio kärsii Alejandro Iñarritun upeasti kuvatussa kostotarinassa.

Kulttuuri
 
20th Century Fox
Leonardo DiCapriolle povataan rankasta roolistaan Oscaria.
Leonardo DiCapriolle povataan rankasta roolistaan Oscaria. Kuva: 20th Century Fox

Draama The Revenant (USA 2015), ohjaus Alejandro González Iñárritu, pääosissa Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson. Ikäraja K-16, 157 min.

★★★★

The Revenant

Kirjoittaja: Alejandro Gonzáles Iñárritu, Mark L. Smith

Draama

Ohjaaja: Alejandro Gonzáles Iñárritu

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 157

Ikäraja: K-16

Rooleissa: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson

Meksikolainen Alejandro Gonzáles Iñárritu nousi nykyohjaajien kärkijoukkoon vuonna 2014 suitsutetulla draamalla Birdman. Sen menestyksen turvin hän on saanut polttaa ison action-hitin budjetin verran sijoittajien rahaa uuteen elokuvaansa, 1800-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvaan The Revenantiin.

Taustalla on tositarina turkismetsästäjä Hugh Glassista ( Leonardo DiCaprio ), jonka toverit hylkäsivät erämaahan karhun raatelemana. Glass selvisi kuusi viikkoa yksin luonnon armoilla ja raahautui vihamielisiä intiaaneja väistellen yli kolmesataa kilometriä sivistyksen pariin ilmoittamaan tiedon kuolemastaan ennenaikaiseksi.

Glassin kertomus on jo valmiiksi täynnä hiuksia nostattavia yksityiskohtia, mutta se ei ole kelvannut sellaisenaan.

Elokuvaan Glassille on keksitty puoliverinen intiaanipoika, joka antaa lisämotivaatiota selviytymiselle. Elämänjanon sijaan häntä ajaa kostonhimo.

Maalitaulun selkäänsä saavat nuori Bridger ( Will Poulter ) ja katala John Fitzgerald ( Tom Hardy ), joiden huoleksi haavoittunut Glass jätettiin.

The Revenant on pohjimmiltaan melko perinteinen kostowestern, johon Iñárritu on halunnut väkisin liimata jotain vielä syvempää sanottavaa esimerkiksi epämääräisillä unijaksoilla. Se on turhaa, sillä ilman niitä elokuva pärjäisi vallan hyvin.

Riisuttuna tärkeän taide-elokuvan painolastista The Revanantista jää nimittäin jäljelle tyrmäävän kaunis, armottoman väkivaltainen ja teknisesti loistelias selviytymisseikkailu.

Iñárritu on raahannut kalustonsa keskelle korpea ja kuvannut lähes koko elokuvan luonnonvalossa, sään armoilla ja hypotermian rajoilla.

Kuvaaja Emmanuel Lubezki on tallentanut henkeäsalpaavia luontokuvia 4H-kerholaisen innostuksella. Avauskohtaus, jossa intiaanit lahtaavat metsästysretkikunnan, on yhtenäisinä otoksina kuvattu kauhistuttava väkivaltabaletti, ja Glassin kohtaaminen karhuemon kanssa nostaa hien takapuoleen.

Metsämies-Glassista povataan roolia, joka viimein tuo Leonardo DiCapriolle Oscar-patsaan. Ironista kyllä hän ei The Revenantissa varsinaisesti juurikaan näyttele, vaan lähinnä irvistelee ja pihisee, kylläkin uskottavasti. DiCaprion kerrotaan kestäneen taiteensa vuoksi kuvauspaikalla fyysistä kidutusta hyytävissä vesissä räpiköinnistä raa’an puhvelinmaksan syömiseen.

Jos pysti DiCapriolle suodaan, on hän sen lunastanut kirjaimellisesti ryömimällä läpi mudan, jään ja suolenpätkien.

Show’n varastaa kuitenkin Tom Hardy omaa nahkaansa ennen muita ajattelevana Fitzgeraldina. Hänkään ei ole läpeensä paha, vaan tavallisen itsekäs opportunisti, jolla löytyy tekosyy ja selitys kaikkeen.

Ohjaajansa ontosta kunnianhimosta huolimatta The Revenant on hurja kokemus. Iñárritu tuntuu hakevan elokuvallaan vertauksia Werner Herzogin tinkimättömyyten ja Terence Malickin new age -metafysiikkaan, mutta parhaiten The Revenant toimii, kun sitä ei ajattele liikaa. On parempi vain antautua kuvien vietäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat