Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalainen tyttö on Oscar-ehdokkaiden voimannäyte

Kuulaan kaunis elokuva on tositarina transsukupuolisesta maalarista

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
Agatha A. Nitecka
Alicia Vikander esittää taidemaalari Gerda Wegeneriä.
Alicia Vikander esittää taidemaalari Gerda Wegeneriä. Kuva: Agatha A. Nitecka

Draama Tanskalainen tyttö (The Danish Girl). Ohjaus: Tom Hooper, pääosissa: Eddie Redmayne, Alicia Vikander. Ikäraja 16, 119 min. ★★★★

”Ajattelen Lilin ajatuksia, unelmoin hänen unelmiaan. Hän oli aina olemassa.” Repliikkiin tiivistyy epookkidraama Tanskalainen tyttö. 1920-luvun Eurooppaan sijoittuva elokuva kertoo tosipohjaisen tarinan transsukupuolisesta tanskalaismaalarista Lili Elbestä (1882–1931) ja hänen vaimostaan Gerda Wegenerista. Se on kertomus rakkaudesta ja rohkeudesta taistella tiensä omaksi itsekseen.

Tanskalainen tyttö

draama

(The Danish Girl)

Ohjaaja: Tom Hooper

Vuosi: 2016

Kesto (min): 119

Ikäraja: 16

Varmaotteisen Tom Hooperin ohjaama elokuva alkaa Kööpenhaminasta. Einar Wegener ( Eddie Redmayne ) on saavuttanut mainetta maisemamaalarina ja on onnellisesti naimisissa Gerdan ( Alicia Vikander ) kanssa, joka on niin ikään taidemaalari.

Jokin vielä nimeämätön kuitenkin pyrkii ulos Einarin sisältä. Kun hän eräänä päivänä auttaa Gerdaa poseeramalla naistanssijana, Lili alkaa saada hahmon. Gerda, Einarin tavoin vielä täysin käsittämättä mitä on tapahtumassa, auttaa miestään pukeutumaan ja käyttäytymään naisen tavoin ja ottaa hänet Lilinä mukaan tanssiaisiin.

Pian molemmat alkavat ymmärtää Lilin olevan totta.

Einar kokee olevansa nainen, olleensa aina. Pelko ja epävarmuus saavat hänet sulkeutumaan maailmalta, joka ei häntä hyväksy. Gerdan rakkaus kantaa, mutta tilanne raastaa parin suhdetta. Vuosien vieriessä Lilin halu tulla omien sanojensa mukaan kokonaiseksi naiseksi voimistuu ja hän on valmis vaarantamaan henkensä sen vuoksi.

Ilmaisultaan Tanskalainen tyttö on kuulaan kaunis. Danny Cohenin kamera hivelee Ewe Stewartin lavastusta ja Paco Delgadon puvustusta ja Alexandre Desplatin musiikki soljuu tutun koristeellisena. Lopputulos on koskettava, mutta liiankin kohtelias.

Herkkäkasvoinen Eddie Redmayne voitti viime vuonna Oscarin muuntautumisestaan ALS-taudin halvaannuttamaksi tiedemies Stephen Hawkingiksi. Hän on ansaitusti jälleen ehdolla.

Ajatuksella rakennettu roolityö näyttää Lilistä monta versiota: liioitellun naisellisen ensiluomuksen alta paljastuu kerros kerrokselta ihminen, jonka silmistä ei enää paista tuska vaan orastava onni. Tanskalaisen tytön ansioihin kuuluu tapa, jolla se painottaa sukupuolirajojen häilyvyyttä, feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta historiallisesti muuttuvina eleinä ja merkityksinä.

Elokuva ei kuitenkaan ole Redmaynen soolo. Oscar-ehdokas Alicia Vikander kasvaa Gerdana ilkikurisesta nuoresta naisesta haavoittuneeksi, mutta intohimoisesti rakastavaksi kumppaniksi ja ilmaisuvoimaiseksi taiteilijaksi. Gerda tarjoaa katsojalle väylän sisään Lilin kokemukseen. Kerronnallinen keino pehmentää aiheen suuren yleisön elokuvaksi. Kumpikin heistä voisi olla elokuvan nimen tanskalainen tyttö.

Agatha A. Nitecka
Eddie Redmayne ja Alicia Vikander ovat kauniin elokuvan aviopari.
Eddie Redmayne ja Alicia Vikander ovat kauniin elokuvan aviopari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat