Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkeän Jumalan tytär antaa isälleen opetuksen

Jaco Van Dormaelin uutuuselokuvassa mikään ei ole mahdotonta.

Kulttuuri
 
The Brand New Testamentissa Martine (Catherine Deneuve) rakastuu sirkusgorillaan.
The Brand New Testamentissa Martine (Catherine Deneuve) rakastuu sirkusgorillaan.

Draama The Brand New Testament. Ohjaus: Jaco Van Dormael. Pääosissa: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve. K-12. Kesto 112 min. ★★★

Jumala on olemassa ja asuu Brysselissä. Mutta hän ei suinkaan ole mikään lipevä pukumies tai edes parrakas tietäjä. Ei, Jumala on kotityranni ja mulkvisti, joka komentelee hissukkavaimoaan ja nuorimmaistaan, ja räplää tietokonettaan.

The Brand New Testament

Draama

(The Brand New Testament)

Ohjaaja: Jaco Van Dormael

Belgia

Vuosi: 2016

Kesto (min): 112

Ikäraja: K-12

Rooleissa: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve

Kun Jumala keksii ihmiskunnan ja keskittyy sen kiusaamiseen, kotiin teljetty Ea-tytär ( Pili Groyne ) päättää antaa isälleen opetuksen ja auttaa samalla äitiään sekä kuolevaisia.

Ovelasti alkava The Brand New Testament on viihdyttävä ja näyttävä fantasiaelokuva, ei oikeasti mikään rienaus. Se muistuttaa hurjasti ranskalaishitti-Amélieta (2001), joka teki nappisilmäisestä Audrey Tautousta kansainvälisen tähden. Molemmissa yksinäinen seikkailija auttaa muita ja maagisesti kuvatussa maailmassa kaikki on mahdollista.

Hauskaa kyllä, The Brand New Testamentin ohjanneen Jaco Van Dormaelin esikoiselokuva Toto, sankari (1991) oli taas selkeästi Amélien tekijöiden mielissä, niin tarinan kuin satumaisen visuaalisuuden puolesta. Se kertoo miehestä, joka uskoo tulleensa vaihdetuksi toiseen vauvaan synnytysosastolla ja eläneensä siksi niin tavanomaisen elämän.

Belgialaisella Van Dormaelilla on oma, tervetullut tapansa katsoa maailmaa ja kyseenalaistaa sen annettuja perusasioita. Miksei kyyneleitä voisi pullottaa? Miksei ihminen voisi lopettaa työntekoa ja seurata lintuparvea? Ja kuten ehdottomasti kekseliäimmässä episodissa: Miksei kaunotar ( Catherine Deneuve ) voisi rakastua sirkusgorillaan?

Näiden vastapainona hänellä on kiusallinen tapa rakennella yltäkylläisyyttään pursuavia juonikuvioita naiivien, paulocoelhomaisten oivallusten päälle. Van Dormael rakastaa elokuvaa, mutta häneltä puuttuvat suuret perusajatukset. Pikemminkin hän on ahkera samplaaja, joka kierrättää muiden ideoita ja tekee tribuutteja toisensa perään.

The Brand New Testamentissa nähdään esimerkiksi katkelma varhaisesta italialaisesta elokuvaklassikosta Cabiriasta sekä indiehitti American Beautylle kumartava kohtaus, jossa muovipussit tanssivat ilmassa.

Van Dormaelilla on myös otsaa käyttää pyhimpänä kappaleena pidettyä Gregorio Allegrin Miserereä. Se kuullaan ohivilahtavassa hetkessä, jossa Jumalan tytär haukkaa roskikseen heitettyä kalapurilaista ja oksentaa.

The Brand New Testament on Orionin kuukauden elokuva. Ensi-ilta la 6.2.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat