Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Deadpool on piristävän erilainen supersankarielokuva

Elokuva on pakattu täyteen antoisaa pieruhuumoria, väkivaltaa ja tietoisia silmäniskuja sarjakuvafanien suuntaan.

Kulttuuri
 
Joe Lederer
Deadpool on erilainen ja törkeän hauska supersankarielokuva, mutta täysin se ei välty lajityypin kliseiltä.
Deadpool on erilainen ja törkeän hauska supersankarielokuva, mutta täysin se ei välty lajityypin kliseiltä. Kuva: Joe Lederer

Toiminta Deadpool (USA 2016), ohjaus Tim Miller, pääosissa Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T. J. Miller, Ed Skrein. 108 min. K-16. ★★★

Hollywood kirnuaa nykyisin supersankarielokuvia ähkyksi saakka. Valtaosa niistä perustuu Marvel-kustantamon luomuksiin, joita on kahta sorttia: studion omia ja muille lisensoituja. Fox-studio omistaa yhä oikeudet Ihmenelosiin ja Ryhmä-X:ään, jonka mukana kulkevat myös Deadpoolin oikeudet.

Deadpool

Toiminta

(Deadpool)

Ohjaaja: Tim Miller

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 108

Ikäraja: 16

Rooleissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T.J. Miller, Ed Skrein

Se on ehkä hyvä, sillä Disneyn omistaman Marvelin olisi vaikea saada läpi Deadpoolin kaltaista elokuvaa.

Kulttisuosiota nauttiva Deadpool, runnellut kasvonsa punaisen hupun taakse peittävä palkkasoturi Wade Wilson, on Marvel-maailman Väiski Vemmelsääri. Estoton sekoilija, panseksuaalinen antisankari ja skitsofreeninen sosiopaatti. Kävelevä suolihuuhtelu törkeille ajatuksille, kuten hahmon 1990-luvulla kirjoittanut Fabian Nicieza on todennut. Jolla on silti sydän kultaa.

Deadpool-elokuvalta on siis lupa odottaa pirteän väkivaltaista genreparodiaa. Sitä se myös pitää sisällään.

Elokuva on pakattu täyteen antoisaa pieruhuumoria, paikoin splatteriksi yltyvää väkivaltaa ja tietoisia silmäniskuja sarjakuvafanien suuntaan. Jopa yleensä ällöttävän lipevä Ryan Reynolds osoittautuu loistokoomikoksi, kunhan sarjapokaajan naama piilotetaan groteskin maskeerauksen ja punaisen naamion taakse.

Kaikesta huolimatta Deadpool ei ole ihan niin ovela ja satiirinen, että se toimisi vastalääkkeenä supersankariummetukseen. Kaiken hulvattomuuden pitää koossa hyvin perinteinen juonentapainen.

Syntytarinassa syöpään sairastunut kovis Wade Wilson saa vaihtoehtohoitona mutanttigeenejä ja kidutusta. Se turmelee ulkonäön, mutta antaa kyvyn parantua vaikka päähän lyödystä puukosta ja kasvattaa irtikatkottuja raajoja takaisin. Tämän seurauksena suhteen jatkaminen tyttöystävän ( Morena Baccarin ) kanssa vaikeutuu ja halu kostaa ”hoitoa” antaneelle sadistiselle brittipahikselle ( Ed Skrein ) kasvaa.

Tarinaan liittyy pari Ryhmä-X-sarjakuvista tuttua mutanttihahmoa, mutta luojan kiitos Deadpoolin tekijöillä ei ole pakottavaa tarvetta rakentaa suurta jatkuvuutta elokuvansa ja muiden X-leffojen välille.

Deadpool ei ole täydellinen, mutta se on monin tavoin onnistunut ja nimihahmonsa näköinen elokuva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat