Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carol on herkkä kuvaus kahden naisen rakkaudesta 1950-luvun Yhdysvalloissa

Todd Haynesin ohjaama elokuva kertoo lesborakkaudesta aikana, jolloin saman sukupuolen väliset parisuhteet johtivat yleensä sosiaaliseen eristykseen.

Kulttuuri
 
WILSON WEBB
Carolia näyttelevä Cate Blanchett on ehdolla Ocar-palkinnon saajaksi parhaan naisnäyttelijän sarjassa.
Carolia näyttelevä Cate Blanchett on ehdolla Ocar-palkinnon saajaksi parhaan naisnäyttelijän sarjassa. Kuva: WILSON WEBB

Draama Carol. Ohjaus: Todd Haynes, näyttelijät: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson. Kesto 118 min, K-12. ★★★★

Vaikka miltä tahansa kantilta katselisi, Todd Haynesin ohjaama Carol on täydellisen ehyt elokuva.

Carol

Draama

(Carol)

Ohjaaja: Todd Haynes

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 118

Ikäraja: K12

Rooleissa: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson.

Se toimii viitseliäästi rakennettuna epookkina, aikalaiskuvauksena ja jopa luokkatarinana, mutta ennen kaikkea se on herkkäviritteinen kuvaus kahden naisen rakkaudesta aikana, jolloin saman sukupuolen väliset parisuhteet johtivat yleensä sosiaaliseen eristykseen.

Carol perustuu Patricia Highsmithin kirjoittamaan romaaniin The Price of Salt vuodelta 1952. Se ilmestyi vain vuosi sen jälkeen, kun Alfred Hitchcock oli kuvannut Highsmithin esikoiskirjan Muukalaisia junassa.

The Price of Salt ilmestyi kuitenkin kirjoittajasalanimellä Claire Morgan, koska Highsmith ei halunnut, että kirjan lesborakkausteema sekoitettaisiin hänen siviilielämäänsä. Poikkeuksellista oli sekin, että tarinalla oli onnellinen loppu.

Carol on pienten eleiden elokuva, mikä ei tarkoita etteivätkö tunteet jylläisi suurina. Katseet ja hymyt ovat pidäteltyjä, mutta täynnä merkitystä.

Tällaisessa maailmassa käden lyhyt levähdys toisen hartialla vastaa yhtä sivua huutomerkkejä.

Eletään 1950-luvun alkua Manhattanilla, New Yorkissa, jossa aikuiselämänsä ensiaskelia ottava Therese Belivet ( Rooney Mara ) työskentelee tavaratalon leluosastolla. Yhtenä päivänä hänen asiakkaakseen tulee Carol Aird ( Cate Blanchett ), joka edustaa toisenlaista, yläluokkaista maailmaa.

Vihjeet ja ehdotukset ovat hienovaraisia, mikä on yhteismitallista aikansa normien kanssa. Carol ”unohtaa” käsineensä tiskille ja Therese palauttaa ne, koska hansikkaissa on osoite.

Naiset alkavat tapailla ja suhde syvenee rakkaudeksi.

Kun Carolin aviomies Harge Aird ( Kyle Chandler ) tajuaa suhteen laadun, hän käynnistää avioeroprosessin ja Carolia jäytävän huoltajuuskiistan. Alun itsevarma syöjätär näyttäytyy nyt hauraana.

Kolmiodraama ei silti tule katsojan iholle vaan sitä voi tarkastella käsivarren päästä.

Päällimmäiseksi muistijäljeksi elokuvasta jää melankolian ja unenomaisuuden sekoitus. Sitä tukee Edward Lachmanin kamera, joka kuvaa loistorooleja tekeviä Blanchettia ja Maraa usein lasin läpi tai heijastuksena.

Carol ei olisi tähän mennessä keräämänsä huomion arvoinen ilman lavastuksen tarkkaa ajankuvaa.

New Yorkin läsnäolo on vahva, vaikka elokuvassa ei suuria kaupunkiin sijoittuvia ulkokohtauksia olekaan.

Yksityiskohdat ovat viimeistelyjä: kadut ovat roskaisia, autot kuraisia, hotellihuoneet nuhjuisia ja se, mikä on loisteliasta, on todella loisteliasta.

Aikansa jazz-iskusävelmät ja Carter Burwellin philipglassimainen elokuvamusiikki kävelevät käsi kädessä.

WILSON WEBB
Rooney Mara näyttelee epävarmaa Therese Belivetia.
Rooney Mara näyttelee epävarmaa Therese Belivetia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat