Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teräshermoiset miehet noutavat hukkuneet toverinsa

Harvinaislaatuinen dokumentti näyttää suomalaissukeltajien stoalaisuuden surun ja menetyksen edessä

Kulttuuri
 
Monami agency
Takaisin pintaan -dokumentin voima on vedenalaisissa kuvissa.
Takaisin pintaan -dokumentin voima on vedenalaisissa kuvissa. Kuva: Monami agency

Dokumentti Takaisin pintaan. Ohjaus Juan Reina. 85 min. S. ★★★★

Luolasukellus kuulostaa lähtökohtaisesti kiehtovalta, mutta aika lailla ahdistavalta touhulta. Siltä se myös näyttää harvinaislaatuisessa suomalaisdokumentissa, joka palaa parin vuoden takaisen Norjan sukellusturman tapahtumiin.

Takaisin pintaan

Dokumentti

Ohjaaja: Juan Reina

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 85

Ikäraja: S

Rooleissa: Patrik Grönqvist, Vesa Rantanen, Kai Känkänen, Sami Paakkarinen

Helmikuussa 2014 joukko suomalaisia yritti sukeltaa Plurdalenin vedenalaisen luolan läpi Steinugleflågetin kuivaluolaan. Noin 130 metrin syvyydessä kallion uumenissa he kohtasivat pahimman painajaisensa: yksi sukeltajista jäi kiinni ja kaikki viisi joutuivat hengenvaaralliseen tilanteeseen. Lopulta kaksi ryhmän jäsentä hukkui luolaan.

Ohjaaja Juan Reinan luolasukellusdokumentti sai onnettomuuden ansiosta apeamman sävyn. Kun viranomaisten yritykset nostaa kuolleiden sukeltajien ruumiita luolasta epäonnistuivat, eloonjääneet kehittivät suunnitelman hoitaa homma itse, lakia uhmaten.

Takaisin pintaan -elokuvassa esiintyvät pääasiassa onnettomuudesta selvinneet sukeltajat Patrik Grönqvist, Vesa Rantanen ja Kai Känkänen sekä sukelluskouluttaja Sami Paakkarinen, joka vastasi nosto-operaatiosta.

Elokuvassa päästään seuraamaan salahanketta, sen valmistelua ja toteutusta lähietäisyydeltä. Huikeiden vedenalaisten kuvien ansiosta katsojakin pääsee sukeltajien matkaan kurkistamaan Pluran onkaloiden poikkeuksellisen kirkkaisiin vesiin.

Reina osoittaa hyvää harkintaa kuvien käytössä. Vainajien nosto-operaation yksityiskohdat jäävät viitteellisiksi. Asioilla ei mässäillä tai kauhistella, eikä niillä moralisoida.

Elokuvan teemoista esiin nousee selviytyjien suhtautuminen suruun ja menetykseen. Ei voi kuin hämmästellä miesten luonteen lujuutta, määrätietoisuutta ja teräksisiä hermoja. Vaatii varmasti paljon palata takaisin onnettomuuspaikalle ja kohdata sinne jääneet ystävät silmätysten.

Mutta tekninen sukellus ei ole hötkyilijöiden laji. Asioita ei paikan päällä märehditä, vaan vedestä noustua avataan hiljaa olut. Ehkä hetkeä myöhemmin saattaa irrota joku vitsikin. Känkänen kokee olonsa tukalaksi veden alla ja päättää keskeyttää sukelluksen. Viisas päätös syntyy harkiten, ilman dramatiikkaa tai turhaa selittelyä.

Hieman enemmän avautumista nähdään jälkikäteen nauhoitetuissa studiohaastatteluissa, mutta ulosanti on kauttaaltaan stoalaisen hillittyä.

Elokuvan voima on ennen kaikkea vedenalaisissa kuvissa, jotka ovat samaan aikaan jännittäviä ja ahdistavan kolkkoja. Jälkimmäinen johtunee osin operaation luonteesta, osin puhtaasti ympäristön vihamielisyydestä.

Ollaan sentään pilkkopimeässä, yli sadan metrin syvyydessä lähes nolla-asteisessa vedessä, ympärillä tonnikaupalla peruskalliota. Klaustrofobiasta kärsiville elokuva voi olla jo liikaa.

Yrityksestä huolimatta Takaisin pintaan ei onnistu tekemään maallikolle selväksi, miksi ihminen kokee vetoa moiseen ympäristöön, pahimmillaan jopa henkensä kaupalla. Kuten elokuvassa todetaan, ellei asiaa ymmärrä, ei se selittämällä avaudu. Eikä onneksi tarvitsekaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat