Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscar-ehdokas Brooklyn on täsmäelokuva niille, jotka rakastivat Hakekaa kätilö -sarjaa

Brooklyn kertoo romantisoidun tarinan 1950-luvusta, naisten itsenäistymisestä, rakkaudesta ja työurasta.

Kulttuuri
 
Kerry Brown
Saoirse Ronanin esittämä irlantilainen Eilis (oik.) etsii uutta elämää Brooklynistä.
Saoirse Ronanin esittämä irlantilainen Eilis (oik.) etsii uutta elämää Brooklynistä. Kuva: Kerry Brown

Draama Brooklyn, ohjaus John Crowley, käsikirjoitus Nick Hornby, pääosissa Saoirse Ronan, Emory Cohen, Jim Broadbent. Pituus 112 minuuttia, K12. ★★★

Irlantilaisohjaaja John Crowleyn Brooklyn viehättää varmasti kaikkia niitä, jotka seurasivat BBC:n Hakekaa kätilö -sarjaa. Myös Brooklyn kertoo romantisoidun tarinan 1950-luvusta, naisten itsenäistymisestä, rakkaudesta ja työurasta.

Brooklyn

Kirjoittaja: Nick Hornby

Draama

(Brooklyn)

Ohjaaja: John Crowley

Britannia

Vuosi: 2016

Kesto (min): 112

Ikäraja: K 12

Rooleissa: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Jim Broadbent

Päähenkilö Eilis kuuluu aikakauden edelläkävijänaisiin, jotka irtaantuivat kotikulmiltaan ja lähtivät luomaan elämäänsä ja uraa suureen maailmaan, tässä tapauksessa Yhdysvaltoihin.

Brooklyn perustuu Colm Tóibínin romaaniin, ja se kertoo tarinan, jolla on erityinen merkitys juuri irlantilaisille. Heitä on aina virrannut valtameren tuolle puolen, ja muuttoliike on olennainen osa heidän yhteistä historiaansa.

Irlantilaisille tytöille oli kysyntää New Yorkissa 1950-luvulla, kuten elokuvassa todetaan, ja heitä muutti sinne sankoin joukoin. Eilisilla on työpaikka tavaratalossa ja asuntolakoti Brooklynissa odottamassa.

Merisairauden jälkeen kaikki sujuu siististi ja helposti. Elokuvan alkupuoli on jokseenkin ristiriidaton, eikä Eilis joudu kohtaamaan vaikeuksia.

Hän tapaa vain mukavia ihmisiä, ja kun koti-ikävä yllättää, luottohenkilö isä Flood (hieno brittinäyttelijä Jim Broadbent ) tulee lohduttamaan. Ensimmäisestä tanssittajasta tulee heti poikaystävä, eikä ongelmia synny edes siitä, että pojan perhe on italialainen.

Toki yllätyksettömyyskin voi tavallaan olla yllättävää. Ristiriita syntyy vasta siinä vaiheessa, kun Eilis lähtee käymään Irlannissa.

Paradoksaalisesti Crowleyn elokuvan suuri aukko on juuri Brooklyn. Siitä puuttuu kohtaus tai kohtauksia, joiden sisältö olisi Eilisin suhde paikkaan. Mistä syntyy side uuteen kotimaahan, uuteen kotikaupunkiin ja siellä nimenomaan Brooklyniin? Mitä Eilis näkee?

Sympaattinen ja lämminhenkinen elokuva onnistui haalimaan Oscar-ehdokuudet parhaan elokuvan, naispääosan sekä sovitetun käsikirjoituksen kategorioissa. Pääosaa näyttelee melko särmätön Saoirse Ronan, ja käsikirjoituksen on tehnyt brittikirjailija Nick Hornby.

Irlantilais-brittiläis-kanadalaisessa tuotannossa on mukana myös BBC, ja tulossa on spin offina tv-sarja, joka keskittyy madame Kehoen ( Julie Walters ) pitämään tyttöjen asuntolaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat