Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscar-ehdokaselokuva Room on sieppauspornoa

Elokuva on ottanut inspiraationsa Itävallassa kellariin vangittujen Elisabeth Fritzlin ja Natascha Kampuschin tarinoista.

Kulttuuri
 
George Kraychyk
Vangittua äitiä näyttelee Brie Larson, poikaa Jacob Tremblay.
Vangittua äitiä näyttelee Brie Larson, poikaa Jacob Tremblay. Kuva: George Kraychyk

Draama Room. Ohjaus Lenny Abrahamson, pääosissa Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers. 118 min. K16. ★★

Emma Donoghuen bestseller-kirja Room kertoo äidistä ja pojasta, jotka on teljetty pieneen eristettyyn huoneeseen. Vangitsija tuo ruokaa ja tarpeita ja raiskaa äitiä öisin. Kertojana on viisivuotias Jack, joka on syntynyt huoneeseen.

Room

Draama

(Room)

Ohjaaja: Lenny Abrahamson

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 118

Ikäraja: K 16

Rooleissa: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers

Arvaan, että kirjan suosio perustuu kahteen asiaan. Ensimmäinen on halu tietää mitä makaabereja kauhuja Josef Fritzlin vankien tai Natascha Kampuschin elämä on sisältänyt.

Toinen on ”jos se olisin minä” -fantasia. Jos olisin kellarissa raiskattavana, olisinko silti hyvä äiti? (Oletuslukija ei vastaa kielteisesti.)

Lenny Abrahamsonin elokuva on hyvin uskollinen kirjalle, ja Donoghue on käsikirjoittanut sen. Pojan ( Jacob Tremblay ) kertojaääntä käytetään kuvaamaan maailmaa ”viattoman” vinkkelistä: ensin huonetta, myöhemmin sen ulkopuolista todellisuutta. Katsojan naamaan hierotaan, että lapselle kaikki on uutta, ja voi kuinka se kummastuttaa pientä kulkijaa.

Monologi on pahimmillaan sietämättömän söpöstelevää, kuin viisivuotias Paulo Coelho siristelemässä silmiään maailman ihmeiden edessä. Päähenkilö on kuitenkin äiti, lapsen maailman keskipiste.

Viattoman pojan ja uhrautuvan naisen tarina palvelee katsojan kahta tarvetta: hän pääsee kyynelehtimään äidinrakkautta ja samalla märehtimään kauhulla.

Donoghue on sanonut kirjastaan, että halusi välttää olemasta sentimentaalinen tai ”creepy”, mikä on hämmentävää: sekä elokuva että kirja ovat liki määritelmällisesti näitä kahta.

Rakenteellisesti elokuva on epätasainen. Alussa äidin ja lapsen arjen konkretia ja huoneen tila on kuvattu taitavasti ja kouriintuntuvasti. Tarinalla on motivaatio ja suunta: koittaako vapaus vai kuolema?

Elokuvan toinen puolisko lopahtaa kronologiseksi tapahtumien listaamiseksi, jolla ei ole suuntaa eikä tarkoitusta. Siksi Room ei sano maailmasta lopulta mitään, paitsi että lapset ovat ihania ja vankien raiskaaminen ikävää.

Ei varmasti ole sattumaa, että pääosan Brie Larson näyttää tai on saatu näyttämään täysin Natascha Kampuschilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat