Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiina Lymin pitkän esikoiselokuvan vahvuus on henkilöissä

Äkkilähtö on sujuva ja viihdyttävä. Se pelaa suomalaiskomedioiden tutuilla vastakkainasetteluilla mutta ei silti jämähdä helpoimpiin kliseisiin.

Kulttuuri
 
Alvi Pakarinen / Solar Films
Nuori Anna (Eedit Patrakka) herättää elokuvassa lapsettoman Katrin (Lotta Kaihua) suojeluvaiston.
Nuori Anna (Eedit Patrakka) herättää elokuvassa lapsettoman Katrin (Lotta Kaihua) suojeluvaiston. Kuva: Alvi Pakarinen / Solar Films

Draamakomedia Äkkilähtö, ohjaus Tiina Lymi, käsikirjoitus Tiina Lymi, Nina Laurio, pääosissa Lotta Kaihua, Jussi Vatanen, Eedit Patrakka, Antti Holma, Ville Tiihonen, Marja Packalén. Pituus 98 min, K 12. ★★★

Tiina Lymi on jo pitemmän aikaa laajentanut reviiriään näyttelijän tontilta käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Äkkilähtö on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa.

Äkkilähtö

Kirjoittaja: Tiina Lymi, Nina Laurio

Draamakomedia

Ohjaaja: Tiina Lymi

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 98 min

Ikäraja: K 12

Rooleissa: Lotta Kaihua, Jussi Vatanen, Eedit Patrakka, Antti Holma, VIlle Tiihonen, Marja Packalén.

Se asettuu kotimaisten draamakomedioiden jatkumoon, jolla alkaa olla jo mittaa. Muun muassa ohjaajat Johanna Vuoksenmaa ja Lauri Nurkse ovat siinä mielessä hänen hengenheimolaisiaan. Äkkilähdössä ei vielä näy vahvaa persoonallista kädenjälkeä, mutta se on sujuva ja viihdyttävä kuten draamakomedialta sopii odottaa.

Elokuvassa matkataan Kalliosta Kainuuseen, likaisesta rikosten maailmasta kohti luonnon helmaa. Päähenkilö Katri (Lotta Kaihua) viettää vauhdikasta ja kiireistä elämää pääkaupungissa ja luulee muuttavansa Ranskaan miesystävänsä ( Antti Holma ) kanssa, kunnes käy ilmi, että mies on pahimman luokan huijari. Juoneen sotkeutuu pieni Anna-tyttö, jonka äiti tienaa rahoja Piritorilla, ja ällöttävä isäpuoli ( Ville Tiihonen ) käärii ne omaan taskuun. Erinäisten käänteiden jälkeen Katri ja Anna päätyvät yhdessä tien päälle.

Äkkilähtö pelaa suomalaiskomedioiden tutuilla vastakkainasetteluilla (kaupunki stressaa, maalla mieli rahoittuu), mutta se ei silti jämähdä helpoimpiin kliseisiin. Ainakin niitä väännellään reippaasti. Kainuusta löytyy leppoisa poikamies Johannes ( Jussi Vatanen ), jolle tosin olisi voinut keksiä pari huonoakin ominaisuutta. Tapahtumien edetessä ydinperheen ja vanhemmuudenkin rajat vedetään moneen kertaan uusiksi.

Äkkilähdön vahvuus on henkilöissä, varsinkin Katrissa, jonka kriisi ei laukea pelkästään miehen ansiosta, vaan siihen vaikuttaa myös ja enemmänkin suhde Annaan.

Lapsettomat naiset kuvataan usein elokuvissa lapsikielteisinä, mutta Katri alkaa nähdä Annan, täysin vieraan lapsen, oman lapsuutensa näkökulmasta, ja se herättää hänessä suojeluvaiston. Se on hieno oivallus käsikirjoituksessa, ja Eedit Patrakka on erinomainen löytö Annan rooliin.

Lotta Kaihua on kokenut komedianäyttelijä (muun muassa Häiriötekijä), mutta Äkkilähdössä hän osaa vakavoitua oikealla hetkellä ja sopivassa mittakaavassa. Alkupuolen hösäys menee tosin överiksi, ja sitä on raskasta seurata.

Sivuhenkilöitäkin on viilattu, ja varsinkin Marja Packalénin western-mummolla on pieni mutta sitäkin jämäkämpi osuus tarinassa. Nilkkimiehet Holma ja Tiihonen jäävät sen sijaan roolihahmoina vähemmälle huomiolle. Isäpuoli-Teron laktoosi-intoleranssi on vaivaannuttava lisäominaisuus ja istuu huonosti elokuvan tyylilajiin.

Virolaiset kriminaalit ovat harmillinen stereotypia, josta suomalaisten draamantekijöiden olisi korkea aika päästä eroon. Elokuvassa jää myös ikävästi kesken eettinen pohdinta Annan biologisen äidin kohtalosta. Komedioissakin on syytä olla tarkkana, ettei yhtään henkilöä hylätä.

Alvi Pakarinen / Solar Films
Eedit Patrakka (kesk.) on oiva löytö Annaksi, johon Lotta Kaihua löytää yhteyden. Räväkän mummon roolin tekee Marja Packalén.
Eedit Patrakka (kesk.) on oiva löytö Annaksi, johon Lotta Kaihua löytää yhteyden. Räväkän mummon roolin tekee Marja Packalén.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat