Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

A Bigger Splashin eroottinen kolmiodraama panostaa tunnelmiin

Italialaisohjaaja Luca Guadagninon elokuvassa on poikkeuksellista visuaalista charmia.

Kulttuuri
 

Draama A Bigger Splash, ohjaus Luca Guadagnino, käsikirjoitus David Kajganich, pääosissa Tilda Swinton, Matthias Schoeneaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson. 124 min. K 12 ★★★★

Kaikki tiet vievät uima-altaalle. Onnelliselta vaikuttava pariskunta on vetäytynyt aurinkoiselle Pantellerian saarelle Italiaan, Sisilian edustalle. Italialaisen Luca Guadagninon ohjaaman elokuvan tapahtumat palautuvat jatkuvasti kesähuvilan altaalle.

A Bigger Splash

Kirjoittaja: David Kajganich

draama

Ohjaaja: Luca Guadagnino

Italia-Ranska

Vuosi: 2015

Kesto (min): 124

Ikäraja: K 12

Rooleissa: Tilda Swinton, Matthias Schoeneaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson

Myös elokuvan ”juuret” johtavat altaaseen. Sen esikuva on ranskalainen La Piscine (suomeksi nimellä Vaarallinen loma) vuodelta 1969. Sen ohjasi Jacques Deray, ja pääosissa näyttelivät Alain Delon ja Romy Schneider. A Bigger Splashin käsikirjoittaja David Kajganich on antanut henkilöille samat nimet kuin La Piscine -elokuvassa.

Eikä tässä vielä kaikki. Ranskalaisohjaaja François Ozon teki 2003 elokuvan Swimming Pool, jossa on yhtymäkohtia samaiseen Derayn elokuvaan. Sen kuvauksesta puolestaan vastasi Yorick Le Saux, jonka energinen visuaalinen näkemys kantaa myös A Bigger Splashia.

A Bigger Splash on periaatteessa tavanomainen eroottinen kolmiodraama. Maailmankuulu rocklaulaja Marianne Lane on sairauslomalla menetetyn äänensä takia, ja saarella hänen seuranaan on vain rakastettu, omaa taiteellista kriisiään poteva elokuvantekijä Paul. Alkukuvissa nähdään taivaallisen rentoutunut ja toisiinsa uppoutunut pari.

Rauha särkyy äkisti, kun paikalle ryntää pahasti ylikierroksilla käyvä levytuottaja Harry sekä nuori nainen, jonka Harry esittelee tyttärenään. Tästä eteenpäin selviää, mitä henkilöiden välillä on tapahtunut ja mihin väistämättä ollaan menossa. Draama lähtee purkautumaan ja saa trillerimäisiäkin piirteitä.

Esikuvansa mukaisesti A Bigger Splash palaa juuri 1960-luvun eurooppalaiseen elokuvaan, sillä se ei vie päähuomiota juoneen vaan elokuvallisuuteen, tunteisiin ja tunnelmaan. Silti tarinakin ja henkilöt ovat riittävän kiinnostavia ja uskottavia, ja ne antavat näyttelijöille pureksittavaa.

Tilda Swintonin karisma täyttää koko elokuvan, vaikka tässä roolissaan hänen on todellakin oltava enimmäkseen hiljaa. Harryn roolissa nähdään Ralph Fiennes, jonka maanisuudesta tulee vastinpari Mariannen näennäiselle seesteisyydelle. Swinton on tehnyt ennenkin yhteistyötä Guadagninon kanssa, muun muassa elokuvassa Rakkautta italialaisittain (2009).

Belgialaissyntyisen Matthias Schoenenaertsin depressiivinen Paul vetäytyy Harryn varjoon, ja loppupuolella Dakota Johnsonin näyttelemä Penelope astuu mukaan neljäntenä osapuolena. Näkökulmat vellovat ja risteilevät elokuvan kuluessa.

Elitistinen sisäsiittoinen nelikko joutuu kohtaamaan myös muun maailman kurjuuden, sillä Pantellerian saari saa osansa pakolaisvirrasta.

Le Sauxin kuvaus on villiä ja arvaamatonta. Kamera nappaa yksityiskohtia sieltä täältä henkilöistä ja saaren luonnosta kuin hermostunut ihminen, joka ei pysty pitämään katsettaan kurissa. Walter Fasanon leikkaus tukee samaa vaikutelmaa, kuten myös erinomainen äänisuunnittelu, johon kuuluu luonnollisesti hieno soundtrack, kun kerran musiikkipiireissä liikutaan.

A Bigger Splash kuuluu elokuviin, joihin kannattaa vain heittäytyä ja antaa katseen kuljettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat