Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmas Outolintu-elokuva on vanhan toistoa

Nuortenromaaneihin perustuvan scifisarjan kolmas elokuva hukkaa ainoan valttinsa, päätähti Shailene Woodleyn.

Kulttuuri
 
Daniel McFadden
Shailene Woodleyn ja Theo Jamesin kemiat ovat edelleen kateissa.
Shailene Woodleyn ja Theo Jamesin kemiat ovat edelleen kateissa. Kuva: Daniel McFadden

Outolintu-sarja: Uskollinen (The Divergent Series: Allegiant), ohjaus Robert Schwentke, pääosissa Shailene Woodley, Theo James, Miles Teller, Jeff Daniels. 121 min, K-12. ★

Veronica Rothin kirjoihin perustuva Outolintu-sarja tullee aina olemaan se halvempi ja heikompi dystooppinen scifisaaga Nälkäpelin rinnalla. Sarjan kahta ensimmäistä elokuvaa sieti pääosaa näyttelevän Shailene Woodleyn ansiosta. Kolmannessa omapäinen hahmo hukkuu köpöisen tieteistarinan kiemuroihin.

Edellisen osan lopussa sodanjälkeisen tulevaisuuden sulkeutunut kaupunki Chicago sai tietää, että loput ihmiskunnan rippeistä odottavat ympäröivien muurien takana. Kaupungin “rauhaa ylläpitävä” perin outo kastijärjestelmä on kaatunut, mutta sisällissota kytee uusien valtiaiden kesken.

Ratkaistakseen kriisin geneettiseksi poikkeusyksilöksi todettu Tris (Woodley) tovereineen livahtaa erämaahan etsimään toisia selviytyjiä.

Kirjoja lukemattomalle elokuvassa on noin puolen tunnin kohdalla ohikiitävä hetki, jona kaikki mahdollisuudet ovat avoinna ja maailma muurin tuolla puolen kutkuttaa. Vaan hyvin pian se osoittautuu yhtä ohkaiseksi ja logiikaltaan sekavaksi kuin kaupungin mikrokosmos.

Aukkoinen juoni kiertyy geenimuuntelun ja suuren ihmiskokeen ympärille. Se saarnaa samaa erilaisuuden ja oman itsen hyväksymistä kuin edellisetkin osat, vaihtaen vain vertauskuvat uusiin.

Trisin tehtäväksi jää kuunnella hiljaa, kun muut hahmot selittävät hölmöä taustajuonta, joten yleensä erinomainen Woodley näyttelee kuin unissakävelijä. Aktiivisempi osapuoli on poikaystävä “Neljä” ( Theo James ), joka ei niele selityksiä maailman tilasta purematta ja tarttuu hanakasti aseisiin. Parin välinen kemia on tosin edelleen kateissa.

Juonen pöljyys tekee Rohin kirjojen alkeellisen yhteiskunnallisen allegorian tyhjäksi, jolloin Uskollisesta jää jäljelle kehno futuristinen toimintaelokuva. Halvan näköiset erikoisefektit, vaisut toimintakohtaukset ja puuduttava rytmi syövät siitäkin kaiken tehon.

Nälkäpelin tapaan Outolintu-sarjan viimeinen opus on jaettu kahteen elokuvaan. Saa nähdä, pysyvätkö fanit vielä uskollisena sarjalle näin kehnon kolmososan jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat