Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyylikäs mafiadraama hyytää sielua

Italialaiselokuva muistuttaa hyvällä tavalla pohjoismaisia rikossarjoja

Kulttuuri
 
Cinema Mondo
Elokuva näyttää italialaisen yhteiskunnan korruption.
Elokuva näyttää italialaisen yhteiskunnan korruption. Kuva: Cinema Mondo

Suburra, ohjaus Stefano Sollima, pääosissa Pierfrancesco Favino, Elio Germano, Claudio Amendola, Greta Scarano. 130 min, K 16. ★★★

Raja television ja elokuvan välillä on käynyt kovin huokoiseksi, ja italialaisohjaaja Stefano Sollima menestyy sen molemmin puolin. Solliman kehutuissa rikossarjoissa yhteiskunnallinen realismi sulautuu moderniin eurooppalaiseen film noiriin. Hänen uusi pitkä elokuvansa Suburra puolestaan toimii pohjana suoratoistopalvelu Netflixin tilaamalle kymmenosaiselle sarjalle.

Suburra

rikosdraama

Ohjaaja: Stefano Sollima

Italia/Ranska

Vuosi: 2015

Kesto (min): 130

Ikäraja: K 16

Rooleissa: Pierfrancesco Favino, Elio Germano, Claudio Amendola, Greta Scarano

Carlo Boninin ja Giancarlo De Cataldon romaaniin perustuva Suburra on saanut nimensä antiikin Rooman pahamaineisen punaisten lyhtyjen alueen mukaan. Vaikka pinnat on siivottu, elokuvan italialainen nyky-yhteiskunta on moraaliltaan yhtä laho kuin antiikin huorakatu.

Italiassa Suburra yhdistettiin nopeasti Rooman kaupunginjohtoa koskevaan korruptioskandaaliin, jonka jälkipelejä puidaan yhä, mutta tarina on pääosin fiktiota. Se kertoo seitsemästä sateisesta päivästä, joiden aikana suunnitelma muuttaa Rooman rantalähiö Ostia uudeksi kasinoparatiisiksi ajaa kilpailevat rikollisjärjestöt sodan partaalle.

Ja kun rankkasateet nostavat ikuisen kaupungin viemäreistä jätevedet kaduille, huuhtoutuu pintaan myös yhteiskuntaa mädättävä saasta ja korruptio.

Pääosissa on kiinnostava galleria niljakkeita ja raakalaisia. Veteraanigangsteri Samurai edustaa Roomassa etelän mafiaperheitä ja Ostian tuittupäinen nuori jengipomo Numero 8 aikoo hallita tulevaa Välimeren Las Vegasia.

Osingoille haluavat myös sadistinen koronkiskuri Anacleti ja kiero parlamenttiedustaja Malgradi, joka kusee kirjaimellisesti Rooman päälle. Hän joutuu irstailujensa vuoksi mafian taskuun, mutta näkee tilanteessa mahdollisuuden vuorata taskunsa euroilla.

Ratkaisevan roolin saavat myös nurkkaan ahdistetut sivulliset: prostituoitu Sabrina, isänsä velkoja maksava tapahtumajärjestäjä Sebastiano ja Numero 8:n heroinistityttöystävä Viola.

Erinomaisesti näytelty ja kuvattu Suburra muistuttaa hyvällä tavalla pohjoismaisia rikossarjoja. Öinen Rooma on syntinen ja rujonkaunis, täynnä neonvaloja ja satiinilakanoita. Ranskalaisen elektroartisti M83:n haaveileva musiikki lainaa elokuvalle suuren mafiaeepoksen tuntua, jos kohta samojen kappaleiden ylikäyttö syö musiikin tehoa.

Perustarina rikollisten välienselvittelystä on aika tavanomainen, mutta Suburra on silti hätkähdyttävä kuvaus eräänlaisesta ”maan tavasta”. Sielua kylmää ajatus, että EU:n etelärannikolla on maa, jossa väkivalta ja korruptio ovat iskostuneet näin syvälle yhteiskunnan rakenteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat