Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Knight of Cups on elokuva suuresta saamattomuudesta

Terrence Malickin uutuus on elokuvaessee elämän harhailijasta. Pääosaa esittää Christian Bale

Kulttuuri
 
Melinda Sue Gordon
Christian Bale on Terrence Malickin uuden ohjauksen päähenkilö, Hollywoodissa käsikirjoittajana työskentelevä Rick. Natalie Portman esittää yhtä miehen rakkauksista.
Christian Bale on Terrence Malickin uuden ohjauksen päähenkilö, Hollywoodissa käsikirjoittajana työskentelevä Rick. Natalie Portman esittää yhtä miehen rakkauksista. Kuva: Melinda Sue Gordon

Draama Knight of Cups. Ohjaus Terrence Malick, pääosissa Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett, K-7, kesto 118 min. ★★★★

Tässä on suuri elokuva saamattomuudesta tai oikeammin elokuva suuresta saamattomuudesta. Surullisen asiasta tekee se, että elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja on jo seitsenkymppinen.

Knight of Cups

Draama

Ohjaaja: Terrence Malick

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 118

Ikäraja: K-7

Rooleissa: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Brian Dennehy, Antonio Banderas

Jahkailu elämässä ja päättämättömyys ei siis kuulu vain nuorempien polvien ydinosaamisalueeseen.

Vielä lohduttomamman asiasta tekee se, että ohjaaja ja käsikirjoittaja on Terrence Malick, yhdysvaltalaisen elokuvan outo erakko, jota on usein pidetty sukupolvensa kirkkaimpana äänenä Hollywoodissa, nerona siis.

Taiteellinen menestys ja aikalaisten suosio ei näytä elokuvan perusteella tuoneen Malickille merkittävää onnistumisen kokemusta, ei sisäistä rauhaakaan.

Oliko se yllätys? Ei varsinaisesti. Knight of Cups on kertomus monella tapaa Malickin oloisen miehen harharetkistä, ja siitä miten elämän palaset eivät tunnu loksahtavan yhteen. On juhlia, naisia ja menestystä, mutta tyhjyys kalvaa.

Jonkinlaisena alter egona, kertojana on Christian Balen näyttelemä Rick, Hollywoodin käsikirjoittaja, joka muistelee naisiaan, uraansa ja erityisesti kipeää perhehistoriaansa.

Elokuva muistuttaa Malickin kahta aiempaa elokuvaa, To the Wonderia sekä ennen kaikkea Tree of Lifea. Kuten Tree of Lifessakin, isä on tässäkin elokuvassa etäinen ja poikia on kolme. Veljeksistä yksi kuolee varhain. Isän ankara varjo tuntuu surullisen pitkältä, koska vuonna 1943 syntynyt Malick pui asiaa yhä.

TyylillisestiKnight of Cups on enemmän elokuvaessee kuin mikään Malickin aiemmista töistä. Niin henkilökohtainen ja jahkaileva, että kuka tällaista haluaa katsoa? Malickin fanit, tietysti, ja elokuvahullut, mutta kuka muu? Ehkä kaikki me, jotka jahkailemme, harhailemme. Malickin matkassa on kristillisyyden ja hengellisyyden tuntua, mutta nimen elokuva on lainannut, niin tosiaan, tarot-kortista.

Malick on taitava kertoja. Knight of Cupsissa hän vetää katsojat tarinaansa kameralla, joka työntyy usein eteenpäin ja ikään kuin ohi mennen imee katsojan kulkemaan maisemassa, luonnossa ja Los Angelesin kattohuoneistoissa ja kodittomien parissa. Kamerantyön ja musiikin yhdistelmänä elokuva pysyy silti pienenä ja terävänä eikä paisu kohtuuttomuuksiin kuten Tree of Life.

On oikeastaan vähän ihme, miten Malickin kaltainen runoilija voi edes olla olemassa nyky-Hollywoodissa. Missään elokuva ei ole yhtä suurta bisnestä kuin Yhdysvalloissa. Tai ehkä juuri siksi.

Pitää olla poikkeus säännöstä.

Ei Malick immuuni Hollywoodin tehokeinoille ole. Hän voi ja saa esimerkiksi käyttää elokuvissaan kirkkaimpia näyttelijänimiä ja antaa heille pienenpieniä osia. Työtapaan kuuluu, että näyttelijät eivät usein tiedä edes vuorosanojaan.

On vain tunne, tunnelmaa.

Christian Bale on pääroolissa, vuorosanoja hänelläkin on tosin vähän, usein hän on suu auki ihmettelemässä maailmaa, ja hänen rinnallaan elämän ohikulkijoina nähdään muun muassa Cate Blanchett, Natalie Portman, Brian Dennehy ja Antonio Banderas.

Tehdään elokuvaa elokuvassa. Kamera kiertää Hollywoodin tyhjissä studioissa, hulppeissa pool partyissa ja prameissa palatseissa. Malickille Hollywood on enemmän mielentila, altaassa vaatteissa polskiva kaunotar.

Kuvankauniita, ja usein alastomia naisia elokuvassa on paljon – kuin vain vanhenevan miehen muistoissa voi olla. Hollywood-kuvien idea on sama, turhuus kiehtoo ja vie mennessään jokaisen, vaan palaset, ne isot kysymykset eivät koskaan loksahda kohdalleen. Matka jatkuu.

Miten tästä eteenpäin, mistä saada kiinni, mihin mennä. Tai niin kuin Malick sen Knight of Cupsin loppupuolella tiivistää.

Mistä aloittaa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat