Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suorasukainen elokuva tyttöjen sorrosta edusti Ranskaa Oscar-kisassa

Mustangia on usein verrattu Sofia Coppolan esikoisohjaukseen Virgin Suicides

Kulttuuri
 
Mustang kertoo sisaruksista pienessä turkkilaisessa merenrantakylässä.
Mustang kertoo sisaruksista pienessä turkkilaisessa merenrantakylässä.

Draama Mustang, ohjaus Deniz Gamze Ergüven, pääosissa Günes Sensoy, Ilayda Akdogan, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan ja Doga Zeynep Doguslu, 97 min, K 12. ★★★

Oli se temppu, kun Ranska viime vuonna valitsi Oscareihin maata edustamaan turkinkielisen elokuvan, jonka ohjaaja oli ensikertalainen. Taakse jäivät muun muassa kokeneet Jacques Audiard ja Arnaud Desplechin.

Mustang

Draama

Ohjaaja: Deniz Gamze Ergüven

Ranska

Vuosi: 2015

Kesto (min): 97

Ikäraja: 12

Rooleissa: Günes Sensoy, Ilayda Akdogan, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan ja Doga Zeynep Doguslu

Enemmän vaa’assa taisi tällä kertaa painaa se mistä elokuva kertoo kuin se, miten taitavasti ja kuka tarinan kertoo. Niinpä Oscar-ehdokkaaksi Ranskasta, elokuvan yhdestä suurmaasta, nousi Mustang.

Elokuva, jolla on sievistelemätön poliittinen sanoma.

Mustang tapahtuu Turkissa, se kertoo Turkista ja sen esiintyjät ovat Turkista, mutta tuotantona draamaelokuva on ranskalainen. Myös asetelma ja viesti ovat perin juurin eurooppalaisia.

Ohjaaja on Turkissa syntynyt mutta Ranskassa kasvanut Deniz Gamze Ergüven, 37. Mustang kertoo viidestä siskosta pienessä turkkilaisessa merenrantakylässä. Ohjaaja on itse kasvanut sisarusparven nuorimpana.

Elokuvassa vanhimmat sisaruksista ovat jo aikuisuuden kynnyksellä, pienimmät vielä viattomia koululaisia. Elokuvan alussa lukuvuosi päättyy, loma alkaa ja tytöt saavat itse päättää mitä tekevät. Siitä elokuvan hevosiin viittaava nimi, tytöt ovat kuin niitylle karkaavia varsoja.

Kunnes asiat muuttuvat.

Mustang kuvaa tyttöjen kautta agraari- ja kaupunkikulttuurin ristiriitaa, maallistuneen ja vanhaan tarraavan Turkin välistä taistelua.

Elokuvan historiassa on monia Mustangin tapaisia tarinoita lapsuuden lopusta, myös väkivaltaisia sellaisia. Mustang on tässä joukossa elävä, iholle käyvä elokuva. Poikkeuksellisen Mustangista tekee suorasukaisuus, jolla elokuva paljastaa tyttöjä Turkissa sortavaa kulttuuria.

On neitsyystestit, järjestetyt avioliitot ja lakanoiden verisyyttä hääyön jälkeen tarkistavat omaiset. Jalkapalloa ei saa miesten kanssa katsoa, poikien kanssa ei saa mennä rannalle eikä lopulta saa mennä nettiin, soittaa puhelimella eikä mennä kouluunkaan koska immenkalvo.

Näissä lasikattoja esittelevissä kohtauksissa Mustang on tendenssimäinen mutta myös vahvimmillaan vaikka uskonnon ja vanhoillisen arvomaailman yhteyttä ei tuodakaan esiin.

Olennaista Mustangissa on, että tytöt Sonay, Selma, Ece, Nur ja Lale on kirjoitettu tarinassa orvoiksi. (Heistä huolehtivat isoäiti, setä ja liuta tätejä.) Käsikirjoitusratkaisu kertoo, että ohjaaja Ergüven sekä toisena käsikirjoittajana toiminut Alice Winocour haluavat kuvata enemmän kulttuurista kuin vanhemmista eroon kasvamista.

Samaa aihepiiriä käsitteli Suomessa hiljan valmistunut omakohtainen dokumentti Isän tyttö, jonka ohjasi suomalaisturkkilainen Melisa Üneri.

Jos jotain, Mustang vastustaa voimalla naisten ja tyttöjen seksuaalistamista. ”Kasvoimme vaimotehtaalla”, kuten yksi tytöistä elokuvassa asian tiivistää.

Ergüvenkin kyllä estetisoi tyttöjä, mutta ei miesohjaajien tapaan. Leikit ja halaukset, sisarusten yhteinen aika kuvataan Mustangissa sellaisten valofiltterien läpi, joilla yleensä kuvataan rajatonta vapautta, onnea ja kauneutta. Mustangia on usein verrattu Sofia Coppolan esikoisohjaukseen Virgin Suicides.

Elokuvana Mustangissa on vikaakin, kuten esikoisohjauksissa on tapana. Nuorimman tytön kertojanääni on esimerkiksi osoitteleva. Vakavaa kerrotaan myös turhan kevyesti.

Ratkaisu on tarkoituksellinen, mutta se vie mielestäni tehoja draamasta, aiheuttaa tyylillistä huojuntaa.

Syntyy hyvän mielen tragedia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat