Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea guatemalalaiselokuva kerää kiitosta festivaaleilla

Ixcanul kertoo surkuttelematta ylipääsemättömissä vaikeuksissa olevista ihmisistä

Kulttuuri
 
Marían ja hänen äitinsä väliset kohtaukset ovat hienoja.
Marían ja hänen äitinsä väliset kohtaukset ovat hienoja.

Draama Ixcanul. Ohjaus Jayro Bustamante. Pääosissa María Mercedes Coroy, María Telón, Manuel Manuel Antún, Marvin Coroy, Justo Lorenzo. 93 min. K 12. Tekstitys englanniksi. ★★★

Orionin kuukauden elokuva tulee Guatemalasta, ja voi hyvinkin olla, että Helsingin ohjelmistossa ei ole ennen nähty yhtään sikäläistä elokuvaa. Melko eksoottinen tapaus siis.

Ixcanul ei kuitenkaan ole pelkkä kuriositeetti, vaan täysipainoinen ja upeasti kuvattu elokuva. Tuotannossa on ollut mukana myös ranskalaisia.

Jayro Bustamanten kirjoittama ja ohjaama elokuva perustuu tositapahtumiin Guatemalan maaseudulla. Paikalliset asukkaat saavat toimeentulonsa kahvi- ja maissiviljelyksiltä, mutta kuivassa maastossa lymyilevät myrkylliset käärmeet hankaloittavat kaikkien elämää.

Päähenkilö on nuori maya-nainen María ( María Mercedes Coroy ), vanhempiensa ainoa tytär, joka ajautuu ristiriitatilanteeseen, kun köyhät vanhemmat haluavat naittaa hänet parempiin asemiin päässeelle Ignaciolle ( Justo Lorenzo ). Samaan aikaan Mariá toivoo, että oma poikaystävä Pepe ( Marvin Coroy ) veisi hänet mukanaan kylää hallitsevan tulivuoren toiselle puolelle, suureen maailmaan, nykyaikaan, Yhdysvaltoihin.

Bustamante eläytyy karuissa oloissa elävien ihmisten ylipääsemättömiin vaikeuksiin, mutta välttää säälin ja surkuttelun. Elokuvan henkilöt eivät ole yksinkertaisia vaan yhtä lailla voimakkaasti tuntevia kuin missä tahansa muuallakin, vaikka dialogi onkin niukkaa.

Tunteet välittyvät intiimistä kuvauksesta, joka on hienoimmillaan Marían ja hänen äitinsä ( María Telón ) välisissä kohtauksissa. Äiti kantaa viime kädessä vastuun melkein kaikesta, ja hän valaa toivoa pieneen perheeseensä. Usein se on peräisin taikauskosta, joka lopulta osoittautuu kohtalokkaaksi.

Ixcanul on Bustamanten esikoiselokuva, ja se on kerännyt kiitosta isoilla festivaaleilla. Siinä on häivähdys iranilaisten elokuvien herkkyyttä ja inhimillisten yksityiskohtien tajua. Iranilaisten mestarien tapaan Bustamantekin kaivaa esiin universaaleja tasoja. Perhe pitää yhtä, ja ainoa lapsi on rakas, vaikka näkymät tulivuoren juurella ovat kuin toiselta planeetalta.

Lopussa tarina avaa laajemminkin Guatemalan intiaanien heikkoa yhteiskunnallista asemaa, koulutuksen ja kielitaidon puutteen vaikutuksia ja laittomia adoptioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat