Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydellisellä paputahnalla on japanilaiselokuvassa filosofisia ulottuvuuksia

Kolmen sukupolven kohtaaminen tuo toivoa melankoliseen tarinaan

Kulttuuri
 
Wakana (Kyara Uchida), Tokue (Kirin Kiki) ja Sentaro (Masatoshi Nagase) ovat yksinäisiä.
Wakana (Kyara Uchida), Tokue (Kirin Kiki) ja Sentaro (Masatoshi Nagase) ovat yksinäisiä.

DRAAMA Kirsikkapuiden alla. An. Ohjaus Naomi Kawase, pääosissa Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida. 113 min, K7. ★★★

Kevään ohjelmistoon tulee toinenkin elokuva nyky-Japanista. Sekä Siskokset että nyt ensi-iltansa saava Kirsikkipuiden alla ovat molemmat sympaattisia mutta valitettavasti myös laimeita.

Kirsikkapuiden alla

draama

(An)

Ohjaaja: Naomi Kawase

Japani

Vuosi: 2016

Kesto (min): 113

Ikäraja: 7

Rooleissa: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida

Kuten Siskoksissa myös Kirsikkapuissa tarina on kiehtova, mutta toteutuksessa jäädään puolitiehen. Sen tyyni ja mietiskelevä realismi kääntyy itseään vastaan ja muuttuu vähitellen pitkästyttäväksi ja liiankin uneliaaksi.

Filosofinen käsikirjoitus ja dialogin viisaudet nousevat silti esiin ja pitävät elokuvaa pinnalla.

Elokuvan tapahtumat pyörivät pienen kioskikeittiön ympärillä. Vakavanoloinen keski-ikäinen mies, Sentaro ( Masatoshi Nagase ) vääntää päivästä toiseen pieniä dorayaki-lettusia, joiden sisällä on paputäytettä (tähän viittaa elokuvan japaninkielinen nimi An). Eräänä päivänä, kirsikkapuiden kukkiessa, paikalle saapuu vanha kumarainen nainen, Tokue ( Kirin Kiki ).

Tokue tarjoutuu Sentarolle apuriksi, mutta Sentaro epäröi, sillä Tokue ei todellakaan vaikuta siltä, että jaksaisi enää tehdä hommia, varsinkaan ahtaassa keittiössä. Siinä vaiheessa kioskin letut osoittautuvat elokuvan fokukseksi. Tokue arvaa, että Sentaro hankkii paputahnan tukusta, ja se on niin noloa, ettei Sentaro ensin myönnä sitä.

Lopulta Tokue päätyy kuin päätyykin tekemään Sentarolle täydellistä paputahnaa, ja kuten on arvattavissa kioskin eteen alkaa pian muodostua jonoja. Masentunut Sentarokin piristyy, mutta vain hetkeksi. Papujen keittämistä ja tahnan valmistamista seurataan juurta jaksain, ja Tokue kehottaa Sentaroa ”kuuntelemaan papuja”.

Tarinan kolmas henkilö on teinityttö Wakana ( Kyara Uchida ), joka tapaa istua kioskilla Sentaron seurana. Kaikki kolme ovat omilla tahoillaan yksinäisiä ja surullisia sukupolvensa edustajia.

Melankolisuus on elokuvan hallitseva tunnetila, josta kohotaan vain hetkittäin. Tapahtumat etenevät arvattavia reittejä, mutta Tokuen kohtalon paljastuminen tulee yllätyksenä, ja se tuo erikoisen näkökulman myös Japanin lähihistoriaan.

Elokuva saattaa sukupolvet yhteen ja tuo lopulta toiveikkuutta kaikkien kolmen elämään.

Tokue (Kirin Kiki) arvaa salaisuuden.
Tokue (Kirin Kiki) arvaa salaisuuden.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat