Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sorrettu työläisraakki saa tarpeekseen

Suffragette-elokuva on harvinainen: se näyttää naisia toimimassa historiassa

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Steffan Hill
Pesulatyöläiset Violet (Anne-Marie Duff) ja Maude (Carey Mulligan) liittyvät suffragetteihin.
Pesulatyöläiset Violet (Anne-Marie Duff) ja Maude (Carey Mulligan) liittyvät suffragetteihin. Kuva: Steffan Hill

DRAAMA Suffragette. Ohjaus Sarah Gavron, pääosissa Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Ben Whishaw. 106 min, K12. ★★★

Brittiohjaaja Sarah Gavronin (s. 1970) Suffragette läpäisee Bechdelin testin – siis sen, onko elokuvassa vähintään kaksi nimettyä naishahmoa, jotka puhuvat keskenään muusta kuin miehistä.

Suffragette

Kirjoittaja: Abi Morgan

Draama

(Suffragette)

Ohjaaja: Sarah Gavron

Britannia

Vuosi: 2016

Kesto (min): 106

Ikäraja: K 12

Rooleissa: Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Ben Whishaw

Samalla sitä katsoessaan tajuaa, miten harvinaista on katsoa mainstream-elokuvaa, joka tuon testin läpäisee. Tämän ei pitäisi olla mikään pointti elokuva-arviossa, mutta väistämättä se on.

Brittinaisten äänioikeustaistelusta kertova Suffragette näyttää jotain, mitä harvemmin kankaalla näkee: naisia toimimassa historiassa.

Samalla se on nimenomaan mainstream-elokuva, perusepookkia. Se kertoo brittinaisten äänioikeuskamppailusta yksilöiden vinkkelistä.

Carey Mulliganin esittämä päähenkilö Maud perustuu löyhästi todelliseen suffragettiin, mutta hahmo on myös tuon ajan radikaalin työläisnaisen synteesi.

Maud on entinen lapsityöläinen, sittemmin alipalkattu ja ylityöllistetty pesijäraakki, joka raataa vaarallisessa fyysisessä työssä. Hänellä ei ole oikeutta omaisuuteen, ruumiinsa koskemattomuuteen tai omaan lapseensa, ja pian tulee selväksi, ettei hänellä myöskään ole muita puolustajia kuin toiset naiset: aviomies on kitisevä miesvauva ja työpaikan johtaja raiskaaja.

Asetelma on mustavalkoinen, mutta niin oli myös todellisten suffragettien ajan maailma.

Elokuvan keskeiset dialogit käydään suffragetteja jahtaavan poliisin ja Maudin välillä. Hyvää ja pahaa kyttää vuoroin esittävä mies selittää Maudille, että hänen kaltaisistaan ei välitä kukaan. Hän näyttää olevan myös oikeassa. Maudilta viedään maine, vapaus, koti ja lapsi.

Elokuva kuvaa vähittäin Maudin radikalisoitumisen: nainen päätyy taisteluun puolivahingossa, mutta kun yhteiskunta ja aviomies kääntävät selkänsä, ei hänellä ole lopulta mitään menetettävää.

Suffragette on klassinen epookkielokuva seepiasävyjään myöten, ja siinä on kuvattu brittiläisen naisliikkeen tunnetuimpia vaiheita uskollisesti. Keskiössä ovat kuitenkin henkilöhahmot tunteineen ja suhteineen.

Suffragettea katsellessani tulin ajatelleeksi tutkivasta journalismista kertovaa Spotlightia, mikä on outo rinnastus, koska tyylilaji ja aihe ovat kaukana toisistaan. Mutta kummatkin kertovat oikeista, yhteiskunnallisesti merkittävistä tapahtumista.

Spotlightin tekijöillä on ollut lähes huikentelevainen luottamus siihen, että itse tapahtumat ja faktat, ihmisten ja instituutioiden monimutkaiset prosessit ovat jännittäviä.

Suffragette taas ei täysin luota itse aiheeseensa. Se keskittyy tunteisiin. Elokuva jättää auki paljon kysymyksiä, joiden avaaminen olisi tehnyt tarinasta akuutimman.

Mikä lopulta johti siihen, että suffragetit pitivät postilaatikoiden räjäyttelyä parempana toimintana kuin puheita? Miten sujui liikkeen työläisnaisten ja yläluokan aktivistien yhteistyö kovassa luokkayhteiskunnassa? Miten ne lainsäädännön muuttamisyritykset oikein menivät? Miten kuninkaan hevosen alle heittäytyneen naisen hautajaisista tuli lopulta niin valtava kansallinen tapahtuma, vaikka elokuvassa suffragetit esitetään hiljennettynä marginaalina?

Jonkin verran faktojen väheksyntä aiheuttaa ongelmia tarinan motivoinnissa. Asiat tapahtuvat, mutta eivät aina täysin ymmärrettävistä syistä.

Anu Silfverberg

Korjattu 11.4.2016 klo 9.20 elokuvan käsikirjoittajaksi Abi Morgan.
Steffan Hill
Maud (Carey Mulligan) pidätetään.
Maud (Carey Mulligan) pidätetään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat