Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivallan perintö saa painekattilan kiehumaan yli

Jussi Hiltunen käsittelee lyhytelokuvissaan isoja asioita

Kulttuuri
 
Tero Saikkonen
Väkivaltainen miehen malli periytyy Jussi Hiltusen elokuvassa.
Väkivaltainen miehen malli periytyy Jussi Hiltusen elokuvassa. Kuva: Tero Saikkonen

Draama Perintö. Ohjaus Jussi Hiltunen. Pääosissa Onni Tommila, Iivari Raittinen, Aki Oksala, Sasa Toivonen, Jorma Tommila. 27 min, K12. ★★★★

Kolmella elokuvallaan – Hiljainen viikko (2011), Perintö (2014), Talvisydän (2015) – Jussi Hiltunen on pedannut tietään suomalaisen näytelmäelokuvan taitavimpien joukkoon.

Perintö

draama

Ohjaaja: Jussi Hiltunen

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 27 min

Ikäraja: 12

Rooleissa: Onni Tommila, Iivari Raittinen, Aki Oksala, Sasa Toivonen, Jorma Tommila

Kertoo lyhytelokuvan heikosta asemasta ja arvostuksesta, että niistä keskimmäinen eli Perintö on ensimmäinen, joka saa nyt ensi-iltansa elokuvateatterissa.

Lyhyen keston ei tarvitse olla rajoitus. Hiltunen käsittelee lyhäreissään isoja asioita, Hiljaisessa viikossa joukkosurmia ja Talvisydämessä suvaitsemattomuutta ja perheiden hajoamista.

Perintö kuvaa suomalaisen miehen väkivaltaisuutta ja sen periytymistä. Kaksi veljesparia muodostaa sen rakenteen, joka muistuttaa dna:n kaksoiskierrettä.

Karski isä tarjoaa miehen mallia kahdelle pojalleen huoltajuusvuorollaan. Isoveli välittää sitä pienimmälle. Toisaalla isän kuolema tuo yhteen toisistaan vieraantuneet veljekset.

Juonen tasolla kysymys tosiaan on perinnöistä. Aikuiset veljekset riitelevät siitä, mitä jälkeen ei jäänyt. Väkivallan perintö kiteytyy nuorimpien puuhissa, kun kaapista paljastuu isoisän pistooli sota-ajalta.

Veljesparit ovat niin symmetriset, että siirtymät heidän välillään aiheuttavat pientä epäselvyyttä juonen kuljetukseen. Aluksi herää ajatus, että he ovat samat henkilöt eri-ikäisinä, varsinkin kun tarina näyttää ajattomalta – mikä on toki sen vahvuuksia.

Toisaalta epävarmuus juonen etenemisestä rakentaa tunnelmaa, jossa vaara kasvaa piinaavasti.

Loppu palkitsee. Kun veljesparien tiet kohtaavat, painekattila kiehuu yli. Kierre katkeaa, mutta ei ilman tragediaa.

Seuraavaksi odotetaan Hiltusen ensimmäistä pitkää elokuvaa Law of the Land, jota kuvataan Lapissa. Toivottavasti hän tekee yhä myös lyhytelokuvia. Hiltunen osaa kiteyttää vaikeitakin asioita. Se taito pääsee parhaiten oikeuksiinsa juuri lyhäreissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat