Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperiset valokuvat välittävät tietoa sukupolvelta toiselle

Pia Andellin ensimmäinen näytelmäelokuva on jo palkittu norjalaisfestivaalilla

Kulttuuri
 
Sakari Kiuru
Martta kiinnostuu edesmenneestä vaaristaan valokuvien kautta.
Martta kiinnostuu edesmenneestä vaaristaan valokuvien kautta. Kuva: Sakari Kiuru

Draama Levyt ja valokuvat. Ohjaus Pia Andell. Pääosissa Maissi Heikkilä, Milka Ahlroth. S, 30 min. ★★★★

Anne ( Milka Ahlroth ) toivoo, että hänen kuolleen isänsä kuolinpesästä löytyisi ratkaisu taloushuoliin. Vastahankaisesti jäämistön raivaamiseen osallistuva tytär Martta ( Maissi Heikkilä ) kiinnostuukin vaarinsa jazz-levyistä ja varsinkin valokuvista.

Levyt ja valokuvat

draama

Ohjaaja: Pia Andell

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 30 min

Ikäraja: S

Rooleissa: Maissi Heikkilä, Milka Ahlroth

Ville Syrjän kirjoittama ja Pia Andellin ohjaama Levyt ja valokuvat (2015) on 16-kesäisen Martan kehityskertomus.

Martan matka vaarin elämään valokuvien kautta tuo mieleen Andellin tavan käyttää vanhoja filmejä dokumenttiensa rakennusmateriaalina. Hän rakensi Pienen elokuvan sisaruussuhteista (2001) vanhempiensa kuvaamista kaitafilmeistä.

Levyt ja valokuvat on Andellin ensimmäinen näytelmäelokuva. Se palkittiin Norjassa Minimalen-festivaalilla parhaana pohjoismaisena. Sen jälkeen Andell on ohjannut toisenkin, Pysähdyksen.

Levyissä ja valokuvissa Martalle selviää isoisästä asioita, jotka ovat uutisia äidillekin. Se muistuttaa, kuinka sukupolvet saattavat etääntyä toisistaan aikuisina, kun edes vanhempia vastaan kapinoiminen ei enää yhdistä heitä.

Sukellus vieraaksi jääneen isoisän elämään on kehitelty kauniisti. Manan majoilta vaari viitoittaa Martan tietä, sillä kuvien ohella kuolinpesästä löytyy kamera, jolla ne on otettu.

Kauniisti kuvataan myös Martan valokuvausharrastuksen kehitys, kuinka hän oppii katsomaan maailmaa etsimen läpi. Vanhalla kunnon filmikameralla ottaa väistämättä kuvia mietteliäämmin kuin puhelimella räpsien.

Digitaalisessa maailmassa seuraavat sukupolvet eivät ehkä pääsekään tutustumaan edellisiin samalla tavalla. Tuskin kuvia kaivellaan puhelimien ja tietokoneiden muisteista yhtä helposti kuin albumeista ja lipastoista.

Tässä lyhytelokuvassa paperiset valokuvat välittävät vielä tietoa. Ne johdattavat Martan rakentamaan siltoja itsensä ja äitinsä ja jopa äitinsä ja edesmenneen ukkinsa välille.

Sakari Kiuru
Elokuva on 16-vuotiaan Martan (Maissi Heikkilä) kehityskertomus.
Elokuva on 16-vuotiaan Martan (Maissi Heikkilä) kehityskertomus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat