Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ovat lastenelokuvat, joista välittyy usko läntiseen demokratiaan, kysyy Viidakkokirjan nähnyt kriitikko

Vanha Viidakkokirja oli koko perheen animaatio, mutta uusi versio ei sovi pienille lapsille.

Kulttuuri
 
Disney Enterprises
Suloinen Neel Sethi on Mowgli-poika Viidakkokirjassa, jossa tekniikka ajaa tarinan yli.
Suloinen Neel Sethi on Mowgli-poika Viidakkokirjassa, jossa tekniikka ajaa tarinan yli. Kuva: Disney Enterprises

3D-seikkailuelokuva Viidakkokirja (The Jungle Book). Ohjaus Jon Favreau. Pääosassa Neel Sethi, äänirooleissa Ben Kingsley, Bill Murray, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken. 105 min. K12. ★★

Rudyard Kiplingin Viidakkokirja on tullut tutuimmaksi Walt Disneyn 1960-luvun animaatiosta. Se oli viimeinen pitkä animaatioelokuva, jonka tekemisessä Disney itse oli mukana loppuun asti. Disney pyyhki klassikosta pölyt ja toi siihen mukaan iloa ja huumoria.

Uusin Viidakkokirja on sekin Disney-tuotantoa, ja se hyödyntää uusinta teknologiaa kuten teki taannoinen edeltäjänsä. Nykytekniikka tarkoittaa kuitenkin jotakin aivan muuta: 3D-kuvaa, live-näyttelemisen ja animoinnin yhdistelyä ja ylipäätään kaikkea, mitä digitekniikka tarjoaa. Lopputulos on siltä osin vaikuttavaa.

Disney
Viidakkokirja on tehty uudestaan elokuvaksi.
Viidakkokirja on tehty uudestaan elokuvaksi.

Susien kasvattamaa Mowgli-poikaa näyttelee suloinen Neel Sethi, mutta muut hahmot on muokattu oikeista eläimistä. Ääninä kuullaan muun muassa Idris Elbaa, Ben Kingsleyä ja Bill Murraya.

Tekniikka ajaa käsikirjoituksen yli. Elokuva on tungettu täyteen tehosteita, ja siitä on tehty niin pelottava, että se ei sovi pienimmille lapsille. Vanha Viidakkokirjahan on koko perheen animaatio.

Voi olla, ettei Kiplingin alkuperäinen tarinakokoelmakaan enää kuulu tähän aikaan, mutta 3D-Viidakkokirja herättää kysymyksiä maailmankuvasta. Onko tarpeen opettaa uhkakuvia, joissa yksi katkeroitunut tiikeri jahtaa pientä ihmispoikaa pelkän pakkomielteensä varassa? Ja ratkaisuja, jotka perustuvat väkivallan käyttöön? Mitähän ukko Walt olisi ollut tästä mieltä?

Ylipäätään vertauskuvat ovat kehnoa materiaalia lapsille, vaikka niihin uskottiinkin 1800-luvulla.

Samaa pohdintaa voi soveltaa moneen muuhunkin Hollywood-tuotantoon, mutta juuri näinä aikoina olisi erityisen virkistävää törmätä lastenelokuvaan, josta välittyy usko länsimaiseen demokratiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat