Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Mooren dokumentti arvioi eurooppalaiset hyvinvointimaat – kuinka pärjää Suomen koululaitos?

Kohudokumentaristi kehuu Euroopan hyvinvointia niin, että makeilu melkein läikkyy yli.

Kulttuuri
 
Dog eat dog films
Michael Moore haastattelee dokumentissaan Ducatin toimitusjohtajaa Claudio Domenicalia.
Michael Moore haastattelee dokumentissaan Ducatin toimitusjohtajaa Claudio Domenicalia. Kuva: Dog eat dog films

Dokumentti Where to Invade Next Ohjaus ja käsikirjoitus Michael Moore. Pituus 120 min. K12. ★★★

Räyhäpopulistisista dokumenteistaan tunnetun Michael Mooren taidot ovat nyt puntarissa, kun kohteena on Eurooppa.

Where to Invade Next

Kirjoittaja: Michael Moore

dokumentti

Ohjaaja: Michael Moore

USA

Kesto (min): 2015

Ikäraja: K12

Aikaisemmissa töissään Moore on rusikoinut kotimaansa Yhdysvaltojen teollisuutta, asekulttuuria ja presidentti George W. Bushin hallintoa. Niitä on voinut katsoa ällistyneenä ja samalla epäillen: kuinka paljon mutkia vedetään suoraksi?

Where to Invade Next on hyvä mittapuu arvioida Mooren havaintokykyä. Meillä pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan jäsenillä kun on hyvät lähtökohdat erottaa, mikä Mooren näkemyksestä on totta ja mikä värittynyttä. Ja mikä ihan fantasiaa.

Dokumentissa Moore lähtee valloitusretkelle maailmalle löytääkseen keinoja, joilla ratkaistaan Yhdysvaltojen ongelmat. Sabluuna on tuttua Moorea: kärjistyksiä, tyhmäksi heittäytymistä, stand up -komiikkaa ja mahtipontisuutta.

Vaikka Where to Invade Next käsittelee Euroopan hyvinvointijärjestelmää, dokumentti on kritiikkiä yhdysvaltalaisesta yhteiskunnasta yhdysvaltalaiselle yleisölle. Kritiikin peilinä ovat Euroopan eri maat, joissa lippalakkipää vierailee ihastelemassa hyvinvointikoneistojen öljyttyjä rattaita. Moore ihmettelee muun muassa Portugalin huumepolitiikkaa, Suomen koululaitosta, Norjan vankeinhoitoa ja Islannin tasa-arvoa.

Mooren eurooppalaisten arvojen lähes siirappinen ylistys hivelee ja imartelee – ei voi kiistää. Silti makeilu läikkyy välillä yli, ja olo on kuin pikkulapsella, jonka piirrosta kehutaan vaikka siihen ei ole syytä. Näin käy varsinkin silloin, kun asiasta on helposti saatavissa parempaa tietoa. Esimerkiksi kehuessaan Italian vuosilomakäytäntöä Moore tekee johtopäätöksen, että pitkät seksilomat takaavat kansakunnan olemassaolon. Todellisuudessa Italian kantaväestön syntyvyys on alhainen.

Suurpiirteisyydet Moore kuittaa tokaisemalla, että hän ei ole etsimässä ”risuja vaan ruusuja”. Tämän tunnustaminen on toki reilua, mutta tulokulma vetää pakettia kohti ohutta jäätä.

Dokumentin happotesti on suomalainen koululaitos. Pitääkö siitä kerrottu kutinsa?

Ainakin Mooren esittelemät perusasiat ovat kunnossa: pedagogiikka on Suomessa monimuotoista ja opettajilla riittää ammattiylpeyttä ja kunnianhimoa.

Silti särähtää, kun ohjelmassa väitetään, että kaikki koulut ovat Suomessa yhtä hyviä ja siksi esimerkiksi kukaan ei halua maahan yksityiskouluja. No, eihän asia näin yksioikoinen ole.

Sattumia on Suomen osuudessa kuitenkin riittävästi, että kuva tuntuu tutulta. Tätä kautta alkaa myös pohtia dokumentin muita osuuksia.

Onko ranskalainen kouluruoka tosiaan noin huikeata? Onko Tunisiassa abortti ollut laillinen jo vuodesta 1973? Olisiko Yhdysvaltojen finanssikriisi voitu välttää, jos investointipankki Lehman Brothers olisikin ollut Lehman Sisters?

Where to Invade Next provosoi eurooppalaista katsojaa kehumalla Eurooppaa. Ensimmäisenä reaktiona on halu väittää vastaan, mutta hetken päästä alkaa pohtia miksi. Voisiko edes välillä pysähtyä arvostamaan järjestelmää, ei vain arvostelemaan?

Erinomaisesta kuljetuksesta huolimatta dokumentti ei ihan kanna kahta täyttä tuntia. Nuukahdus tapahtuu jossain Portugalin ja Tunisian välillä.

Jeremy Chan
Michael Moore kuvattuna Toronton elokuvajuhlilla Kanadassa syyskuussa 2014.
Michael Moore kuvattuna Toronton elokuvajuhlilla Kanadassa syyskuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat