Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi dokumentti paljastaa Zlatan Ibrahimovićistä enemmän kuin mikään muu kirja tai dokumentti aiemmin

Ruotsalaisten Gerttenin veljesten Zlatan-dokumentti kuvaa jalkapalloa kaikessa raadollisuudessaan ja kauneudessaan

Kulttuuri
 
Nuori Zlatan -dokumentti kertoo sekä tähtipelaajasta että koko joukkueen dynamiikasta.
Nuori Zlatan -dokumentti kertoo sekä tähtipelaajasta että koko joukkueen dynamiikasta.

Dokumentti Nuori Zlatan (Den unge Zlatan). Ohjaus Fredrik ja Magnus Gertten. 96 min. S. ★★★★

Kirjailija David Lagercrantz on luonut Zlatan Ibrahimovićista liki fiktiivisen hahmon bestseller-elämäkerrassaan, jota on Suomessakin luettu ahkerasti. Ruotsalaisten Fredrik ja Magnus Gerttenin Nuori Zlatan -dokumentti on kirjalle mainio vastapari. Tällä kertaa Zlatan itse ei ole saanut puuttua tekemiseen, vaan hänen on ollut tyytyminen kiitoksiin lopputeksteissä.

Nuori Zlatan

dokumentti

(Den unge Zlatan)

Ohjaaja: Fredrik ja Magnus Gertten

Ruotsi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 96

Ikäraja: S

Kuitenkin ja juuri siksi Nuori Zlatan paljastaa hänestä enemmän kuin mikään kirja tai dokumentti aiemmin. Se on myös varmasti yksi parhaista jalkapallodokumenteista. Gerttenien elokuva ei ole niinkään dokumentti Zlatanista vaan jalkapalloelokuva, jossa päähenkilönä on Zlatan. Siinä on ero.

Nuori Zlatan ei kerro vain tähtipelaajasta vaan joukkueen dynamiikasta. Tähden ympärillä on aina omat joukkuekaverit sekä vastapelaajat, joilla kaikilla on oma suhteensa tähteen. Kun yksi pelaaja alkaa erottua, hän saa muissa aikaan polttavan kateuden ja ylpeyden ristiriidan. Dokumentti kuvaa, mitä miesten välillä tapahtuu ja miten tilanteita selvitetään, useimmiten kentällä.

Jo dokumentin rajaus osoittaa, että tekijät ovat ajatelleet aihettaan fani-dokumenttia pitemmälle. Siinä liikutaan kahdessa aikatasossa: Zlatanin Ajax-vuosissa 2001–2004 sekä siitä pari vuotta taakse päin, kun hänen lahjakkuutensa alkoi käydä selväksi kotikaupungissa Malmössä. Dokumentti alkaa Amsterdamista ja vuorottelee sen jälkeen Hollannin ja Ruotsin välillä. Lopussa seurataan vielä hetken aikaa Zlatanin alkuaikoja Torinon Juventuksessa.

Näinä vuosina Zlatan kasvoi futishullusta pojasta poikkeuslahjakkuudeksi, jolle määriteltiin hinta.

Zlatan itse nähdään dokumentissa tuttuun tapaan äkkipikaisena ärhentelijänä mutta myös ulkopuolisena, sekä Ruotsissa että Hollannissa. Muutamassa hiuksianostattavassa kohtauksessa, kuin sivulauseena, nostetaan esiin silkka rasismi.

Kuvamateriaaliahan on yllin kyllin joka ikisestä pelistä, joten henkilöhaastattelut on voitu leikata tarkasti autenttisten pelitapahtumien päälle. Esimerkiksi Djurgården-joukkueen Patrik Eriksson-Ohlssonia kuvataan samalla, kun hän katsoo ottelutallennetta, jolloin dokumentin katsojalla on tilaisuus lukea hänen kasvoiltaan, miltä tuntui tulla nöyryytetyksi. Juuri nämä hetket tekevät Nuoresta Zlatanista tavallista tärkeämmän urheiludokumentin. Niissä ei paljon sanoja kaivata.

Haastattelut ovat dokumentin runko, ja keskeiset haastateltavat kuten Zlatanin parhaat Ajax-kaverit Andy Van Der Meyde ja taistelupari Mido puhuvat avoimesti ja ilmeisen rehellisesti.

Rivien välistä voi kuulla yksityiskohtia, joista Zlatan on itse vaiennut. Dokumenttia kannattaa verrata elämäkertaan, joka korostaa tarpeettomankin paljon Zlatanin katkeria tunteita ja pitkävihaisuutta.

Ohjaajat ovat päättäneet, että ei ole mitään syytä näyttää pelitilanteita tai varsinkaan maaleja vain siksi, että futisfanit janoavat niitä. Jokaisella dokumentissa näytetyllä maalilla on jokin muukin merkitys, ja niiden ajoitus on harkittua.

Äänessä on tietenkin myös Zlatan itse. Häntä ei ole nyt haastateltu mutta kuvattu sitäkin enemmän jo nuoruusvuosina.

Sokerina pohjalla on Jari Litmanen, josta me suomalaiset jo tiedämme, että hän on ollut Zlataninkin suosikkeja. Litmanen palasi Ajaxiin Zlatanin alku-uran kannalta ratkaisevalla hetkellä.

Dokumentissa Litmasella on pieni mutta käänteentekevä rooli. Hän on se pelaaja, joka opettaa Zlatanille, miten pelataan yhdessä. ”Minä autan sinua”, Litmanen kertoo sanoneensa hermostuneelle Zlatanille. Ja perään nähdään muutama komea Litmasen syöttö Zlatanille.

Oikeastaan tässä tiivistyy koko dokumentin perusajatus. Tärkeintä on syöttäminen, sillä ilman syöttäjää ei ole maalintekijää. Ehkä syöttäminen voisi olla suomalaisten vahvuus ylipäätään maailmankaikkeudessa.

Toinen dokumentin viisaus tulee Zlatanilta itseltään, virnistyksellä varustettuna: virheistä oppii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat