Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuvasankarien turpakäräjistä kasvaa valtava toimintaspektaakkeli

Voiko valtioon luottaa vai ei, kysyy kavereita vastaan tappeleva Kapteeni Amerikka

Kulttuuri
 
Marvel
Kapteeni Amerikka joutuu kärhämään nyt myös omien kanssa.
Kapteeni Amerikka joutuu kärhämään nyt myös omien kanssa. Kuva: Marvel

Toiminta Captain America: Civil War. Ohjaus Anthony Russo ja Joe Russo. Pääosissa Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan. 146 min. K12. ★★★★

Valkokankaalla ovat tänä keväänä muodissa keskenään tappelevat supersankarit. Batman ja Teräsmies ottivat yhteen vastikään, nyt kehään änkeävät lähes kaikki Marvel-studion hahmot. Vaikka julisteessa on vain Kapteeni Amerikan nimi, on Civil War käytännössä kolmas Avengers-elokuva.

Captain America: Civil War

seikkailu

(Captain America: Civil War)

Ohjaaja: Anthony Russo, Joe Russo

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 146

Ikäraja: K12

Rooleissa: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan

Se on myös valovuosia fiksumpi elokuva kuin paatoksellinen Batman vs. Superman. Civil War käsittelee samoja kysymyksiä yli-ihmisen vallasta ja vastuusta huomattavasti luontevammin ja monipuolisemmin.

Pariin kertaan maailman pelastaneet Kostajat joutuvat kohtaamaan tekojensa seuraukset, kun siviiliuhreista pillastunut YK haluaa rekisteröidä heidät toimimaan vain maailmanjärjestön valtuutuksella. Tunnontuskissaan kipuileva Tony “Iron Man” Stark ( Robert Downey Jr. ) uskoo ideaan, mutta Kapteeni Amerikka ( Chris Evans ) potee kroonista luottamuspulaa hallituksiin.

Ideologinen ero jakaa sankarit kahteen leiriin, mutta se ei riitä repimään heitä hajalle. Lopulliset syyt ovat henkilökohtaisempia.

Vaikka tarina poukkoilee kahden ja puolen tunnin ajan mantereelta toiselle, on seikkailulla verevä emotionaalinen sydän. Civil War osoittaa taas kerran, että supersankarielokuvat ovat parhaimmillaan keskittyessään ihmisiin pukujen sisällä.

Mutta eivät ne viitat ja trikoot turhaa koreilua ole. Toimintaelokuvana Civil War on maanläheisempi kuin kosmisesti virittyneet Avengers-elokuvat, mutta se sisältää osansa kipakoita tappelujaksoja.

Elokuvan keskelle on rakennettu riemastuttava yhteenotto, johon sisällissodan osapuolet värväävät kaikki kynnelle kykenevät sankarit edellisistä elokuvista. Koreografit ja käsikirjoittajat osoittavat hykerryttävää kekseliäisyyttä tavoissa, joilla sankarit hyödyntävät erilaisia superkykyjä ja ympäristöä toistensa mätkimiseen.

Vanhojen naamojen lisäksi leffassa tavataan afrikkalainen kuninkaallinen T’Challa ( Chadwick Boseman ) sekä Hämähäkkimies Peter Parker ( Tom Holland ), joka esiintyy ruudulla hahmon oikeuksia hallitsevan Sonyn armosta. Sopivasti nörtti teini-ikäinen Holland on valopilkku muutenkin ilahduttavassa elokuvassa.

Hahmojen ja juonenlankojen runsaudesta huolimatta elokuva pysyy kuin ihmeen kaupalla kasassa. Siitä lienee kiittäminen Russon ohjaajaveljeksiä, jotka risteyttivät onnistuneesti supersankarit ja vakoojatrillerin edellisessä Kapteeni Amerikka -elokuvassa. Sama tyylillinen linja toimii nytkin.

Civil War välttää myös Marvelin helmasynnin: se ei yritä liiaksi rakentaa yhteyksiä tuleviin tuotantoihin. Sen sijaan jo nähtyjen henkilöiden ja tapahtumien taustoja ei turhaan toistella. Kolmentoista elokuvan jälkeen Marvel-leffat muistuttavat melkeinpä tv-sarjan jaksoja. Ne on nähtävä, jotta tietää missä mennään.

Civil Warin myötä vastuu tästä yhteenkasvaneesta elokuvauniversumista siirtyy uusiin käsiin. Kaksi ensimmäistä Avengers-elokuvaa ohjannut Joss Whedon toimi pitkään projektin kätilönä, mutta riitautui studion kanssa. Russon veljeksille on nyt uskottu myös seuraava Avengers-nimeä kantava projekti, kahteen osaan jaettu Infinity War.

He ymmärtävät kenties Whedonia paremmin itseään suurempien suunnitelmien päälle. Television komediasarjojen parissa ansioituneet Russot osaavat kuljettaa pitkiä, rönsyileviä juonikaaria, jotka saattavat jatkua jaksosta toiseen.

Kun muut Hollywood-studiot pyrkivät jatkossa toistamaan Marvelin voittoisaa kaavaa, tämän kaltaiselle tv-osaamiselle voi olla yllättävää kysyntää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat