Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaisdraama Land of Mine herättää häpeää suomalaisen elokuvan puolesta

Häikäisevä draama kertoo toivottomaan miinanraivaukseen tuomituista saksalaispojista

Kulttuuri
 
Louis Hofmann (vas.) esittää yhtä miinanraivaukseen tuomituista saksalaispojista. Vääpelin roolissa on Roland Møller.
Louis Hofmann (vas.) esittää yhtä miinanraivaukseen tuomituista saksalaispojista. Vääpelin roolissa on Roland Møller.

Draama Land of Mine. Under Sandet. Ohjaus Martin Zandvliet. Pääosissa Roland Møller, Mikkel Følsgaard, Louis Hofmann, Joel Masman, Oskar Bökelmann, Emil ja Oskar Buschow. 101 min. K16. ★★★★

Saksa toisen maailmansodan jälkeen, taas kerran. Se on aihe, joka nousee nyt vahvasti esiin, suoraan ja epäsuorasti, sekä televisiossa että elokuvissa. Draama on avainasemassa, kun Euroopassa halutaan tarttua kollektiivisiin kipupisteisiin, ja kaikki johtaa lopulta Saksaan.

Land of Mine

draama

(Under Sandet)

Ohjaaja: Martin Zandvliet

Tanska

Vuosi: 2016

Kesto (min): 101

Ikäraja: K16

Rooleissa: Roland Møller, Mikkel Følsgaard, Louis Hofmann, Joel Masman, Oskar Bökelmann, Emil ja Oskar Buschow

Euroopassa on myös osaamista ja uskallusta. Tanskalaisen Martin Zandvlietin ohjaama ja käsikirjoittama Land of Mine kääntää peilin tanskalaisiin ja kysyy koston oikeutusta.

Toukokuussa 1945 saksalaiset miehittäjät ajettiin pois Tanskan maaperältä. Elokuvan alkukuvassa nähdään aggressiivinen vääpeli, joka pahoinpitelee tiellä laahustavan saksalaisen sotilaan ja uhkailee muita. Tilanne ja tunnetila tehdään parilla kuvalla selväksi, ja siinä on esimerkiksi suomalaisilla miettimistä. Suomea ei miehitetty.

Sama vääpeli saa pian vastuulleen joukon nuoria saksalaispoikia, jotka pakotetaan raivaamaan Jyllannin hiekkadyynejä miinoista. Likaisia, hätääntyneitä poikia. Natsien synnit langetetaan heidän niskoilleen. Tapahtumat perustuvat historiallisiin tietoihin.

Zandvlietin elokuva keskittyy kuvaamaan vääpelin ( Roland Møller ) ja poikien välisten suhteiden kehittymistä. Vääpeli on jätetty yksin hoitamaan julmaa tehtäväänsä. Pojille ei anneta edes ruokaa. Ympärillä on pelkkää hiekkaa ja yksi talo, jossa asustaa äiti pienen tyttärensä kanssa. Naiseltakaan ei riitä myötätuntoa poikia kohtaan.

Kun vääpeli alkaa pehmetä, hän saa vastaansa luutnantti Ebben, jota näyttelee hyytävästi tv-sarjoistakin tuttu Mikkel Følsgaard. Saksalaiset pojat on ajettu hierarkian pohjamutiin, mutta vääpeli on siitä vain asteen ylempänä.

Asetelma on tietenkin ennustettava, kuin venäläinen ruletti. On selvää, että osa pojista räjähtää taivaan tuuliin. Zandvliet on kuitenkin ajoittanut räjähdykset niin, että elokuva pysyy katsojalle siedettävänä. Land of Minen ainoa heikkous onkin juuri sen tarkkuus ja virheettömyys, joka on peräisin ennen muuta käsikirjoituksesta. Melodramaattiseen tarinaan ei jää sattuman tuntua, realismia.

Toteutus on kuitenkin häikäisevää, alkaen kuvauksesta ja kuvakerronnasta ylipäätään. Roland Møllerin roolityö on intensiivinen ja raskas, sillä vääpeli käy läpi epäinhimillisen prosessin. Myös poikien suoritukset ovat hämmästyttäviä, sillä toisin kuin tulevassa Tuntemattomassa sotilaassa tässä näyttelijät todella ovat nuoria, alaikäisiä.

Land of Mine nostattaa häpeän tunteita, tanskalaisissa arvatenkin, mutta yhtä lailla vaikka suomalaisissa. Häpeää menneiden sukupolvien puolesta ja erityishäpeää suomalaisen elokuvan puolesta.

Täällä tehdään uutta versiota Tuntemattomasta sen sijaan, että vaihdettaisiin vihdoin näkökulmaa, myönnettäisiin virheitä ja ylilyöntejä. Tätä menoa meiltä jää kokematta käänteentekeviä oivalluksia omasta historiastamme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat