Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden Talvivaara-dokumentin pääosassa ovat aktivistit ja paikalliset asukkaat

Mika Koskisen Nälkämaan sampo dokumentoi konsensus-Suomea, jota kiinnostaa vain elinkeinoelämä.

Kulttuuri
 
Talvivaaran kaivos on aiheuttanut mittavia ympäristötuhoja.
Talvivaaran kaivos on aiheuttanut mittavia ympäristötuhoja.

Dokumentti Nälkämaan sampo. Ohjaus Mika Koskinen. 99 min. S.

★★★

Nälkämaan sampo

dokumentti

Ohjaaja: Mika Koskinen

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 99

Ikäraja: S

Talvivaaran surkeus se ei vain ota päättyäkseen. Valtion syliin kaatunut kovan onnen kaivoshanke on jo pilannut Kainuun vesistöjä ja nielaissut ainakin 400 miljoonaa euroa yhteiskunnan varoja. Kannattavaksi uutta bioliuotusmenetelmää käyttävää nikkelilouhosta ei saada ehkä koskaan, ja sulkeminenkin tulee kalliiksi.

Huhtikuun lopussa Vaasan hallinto-oikeus antoi kriisikaivokselle kuitenkin väliaikaisen luvan jatkaa toimintaansa ja laskea jätevesiään luontoon. Sopivasti näin viikkoa myöhemmin ensi-iltaan tulee dokumentti, joka palauttaa mieliin, mitä kaikkea Kainuun järviin on jo loroteltu.

Nälkämaan sampo on luonteva sisarteos alkuvuodesta julkaistulle Jättiläiselle, joka kuvasi tosipohjaisen fiktion kautta viranomaisten ja teollisuuden kieroutunutta suhdetta.

Vuoden takainen Talvivaaran miehet antoi jo puheenvuoron kaivoksen työntekijöille ja Nälkämaan sampon pääosassa ovat ympäristöaktivistit ja paikalliset asukkaat.

Useita dokumentteja Kiinassa tehnyt ohjaaja Mika Koskinen käsitteli edellisessä elokuvassaan Punaisen metsän hotelli Stora Enson arveluttavia toimintatapoja Kiinassa ja onnistui suututtamaan yhtiön. Nälkämaan sampo jatkaa samaa teemaa pienen ihmisen ja järkähtämättömän byrokratian kamppailusta, jossa panoksena on ympäristö.

Suomalaiset aktivistit eivät pärjää juuri kiinalaisia paremmin. Nyt ei tosin tiedossa ole suuria paljastuksia, vaan lähinnä tuttuja surkuhupaisia käänteitä, kun ympäristön asukkaiden huolet valtavan kaivoshankkeen ympärillä käyvät asteittain toteen.

Uuteen bioliuotusmenetelmään suhtaudutaan alun perin epäillen. Ympäristöluvasta ensin unohtunut uraanin talteenotto sallitaan sittenkin. Rankkasateilla kaivoksen altaat tulvivat ja myrkyt vuotavat yli. Kaivosyhtiö menee konkurssiin ja päätyy valtion omistukseen.

Lähinnä Nälkämaan sampo masentaa maalaamalla kuvan sydämettömästä konsensus-Suomesta, joka kuulee kaikkien huolia, mutta pitää huolta vain elinkeinoelämästä.

Koskinen on kameroineen paikalla, kun aktivistit ja sotkamolaiset vääntävät kättä kaivoksen edustajien, lakimiesten, viranomaisten ja julkisuuskonsulttien kanssa. Vesinäytteitä otetaan vaikka sakon uhalla ja selityksiä kuunnellaan, ministerit ja presidenttikin piipahtavat paikalla ja mieltä osoitetaan. Kyläkokouksissa kahvia ja pullaa kuluu ja kalvosulkeiset seuraavat toisiaan. Mitään ei tapahdu.

Näin meillä Suomessa asioita hoidetaan.

Aiheen painavuudesta huolimatta Nälkämaan sampo jää elokuvana hieman vajaaksi. Sen antama näkökulma on uusi, mutta sisältö pääosin uutisista tuttua. Se seuraa, mutta ei kovinkaan paljon selitä.

Haastattelujen sijaan päähenkilöt, eli aktivistit vastapuolineen, puhuvat aidoissa tilanteissa ja jäävät hekin hieman etäisiksi. Tieteellinen puolikin jättää raapimaan päätä: miten se bioliuotus oikeastaan toimii ja millaisia aineita vesiin on vuotanut?

Toisaalta Talvivaaran taru on vielä pahemman kerran kesken. Kaivoksen toimilupaa käsitellään taas vuoden päästä ja jatkorahoitus on poliittisessa vastatuulessa. Yhtiön entistä johtoa syytetään ympäristörikoksista ja asiaa puidaan yhä Kainuun käräjäoikeudessa. Uusia käänteitä on vielä luvassa ja moni asianomainen ei ole vielä avannut suutaan.

Jäämme vielä odottamaan sitä täydellisintä, lopullista esitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat