Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hurmaava petturi on soljuva trilleri, mutta ei nappisuoritus

Susanna Whiten ohjaus ei nouse parhaimpien John le Carré -sovitusten joukkoon.

Kulttuuri
 
Jaap Buitendijk
Salaisia tietoja sisältävää muistitikkua ihmettelevät Perry (Ewan McGregor), Gail (Naomie Harris) ja Hector (Damian Lewis).
Salaisia tietoja sisältävää muistitikkua ihmettelevät Perry (Ewan McGregor), Gail (Naomie Harris) ja Hector (Damian Lewis). Kuva: Jaap Buitendijk

Jännitys Hurmaava petturi Our kind of traitor. Ohjaus Susanna White. Pääosissa Ewan McGregor, Damian Lewis, Naomie Harris. 108 min. K12. ★★★

Takakireä pariskunta on lomalla Marokossa, jossa he tutustuvat karismaattiseen venäläiseen mafiamieheen. Yliopiston professorina toimiva aviomies sotkeutuu Venäjän mafian välienselvittelyyn, josta myös Britannian tiedustelupalvelu on kiinnostunut.

Hurmaava petturi

Kirjoittaja: John le Carré

Jännitys

(Our kind of traitor)

Ohjaaja: Susanna white

Englanti

Vuosi: 2016

Kesto (min): 108

Rooleissa: Ewan McGregor, Damian Lewis, Naomie Harris

Juristivaimo on aluksi vastahakoinen, mutta pian jo suhataan vuoroin Lontoon, Bernin ja Pariisin väliä.

Voiko tällaisesta lähtöasetelmasta syntyä uskottava jännityselokuva? Kyllä – joskaan ei täysin kompuroimatta.

Aikaisemmin televisiosarjoja ohjanneen Susanna Whiten elokuvasovitus John le Carrén romaanista Hurmaava petturi (2012) ei ole napakymppi, mutta hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät perusta ronskeilla toimintakohtauksilla rytmitetyistä trillereistä.

Elokuvassa maalaillaan enemmän kuin ammutaan. Taitavissa käsissä tunnelma kudottaisiin yhtä tiheäksi kuin toiminta, mutta Hurmaavassa petturissa verkkaisuus jää huonoina hetkinä joutokäynniksi.

Sinänsä vähäeleisyys ja henkilöiden sisäinen elämä on le Carrén romaanien ja niiden elokuvasovitusten tavaramerkki.

Esimerkiksi neljän vuoden takainen Carré-sovitus Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja oli hidastempoinen, mutta vaati katsojaltaan paljon sekoittaessaan aikatasoja ja visuaalisia koodeja.

Hurmaavasta petturista puuttuu vastaava, lähes kikkailua lähentelevä sotkuisuus. Siksi elokuva on edeltäjäänsä verrattuna suoraviivaisempi ja helposti hahmotettava kokonaisuus.

Le Carrén kirjallinen ura muodostuu vakoojaromaaneista, joiden polttoaine on ollut kylmä sota. Vaikka kylmä sota ei ole kuten ennen, Hurmaavan petturin perusasioissa on paljon tuttua.

Päärooleissa ovat englantilaiset Perry (kelpo antisankari Ewan McGregor ) ja Gail (valju Naomie Harris ), jotka alkavat auttaa venäläistä Dimaa ( Stellan Skarsgård ), Venäjän mafian tärkeintä rahanpesijää.

Kiinnostavimmat roolisuoritukset tekevät Stellan Skarsgård ja Taistelutovereiden keskushahmo Damian Lewis, jonka tiedustelupalvelu MI6:n Hector-hahmossa on kaivattua rosoisuutta ja ristiriitaisuutta. Rooli istuu hänelle ihmeen hyvin.

Hurmaavan petturin käsikirjoituksesta vastaa Driven käsikirjoittanut Hossein Amini.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat