Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tomorrow on sympaattinen ja visuaalisesti komea mutta ei täytä laatudokumentin kriteerejä

Ryhmä ranskalaisia idealisteja päätti tehdä optimistisen elokuvan maapallon tulevaisuudesta

Kulttuuri
 
Roaring Mouse Productions
Kuva: Roaring Mouse Productions

Dokumentti Tomorrow (Demain). Ohjaus Cyril Dion, Mélanie Laurent. 118 min. S. ★★★

Ryhmä ranskalaisia idealisteja päätti tehdä optimistisen elokuvan maapallon tulevaisuudesta, ja mikäs siinä. Kehitys ei kulje pelkästään kohti tuhoa, ja on syytä aina silloin tällöin muistuttaa hyvistäkin aikeista.

Tomorrow

Dokumentti

(Demain)

Ohjaaja: Cyril Dion, Mélanie Laurent

Ranska

Vuosi: 2016

Kesto (min): 118 min

Ikäraja: S

Syntyi dokumentti Tomorrow, joka on otettu varsinkin kotimaassaan tosissaan, ja se voitti myös parhaan dokumentin César-palkinnon. Palkinto saattaa tosin kertoa jotakin viime vuoden muista ranskalaisista dokumenteista.

Tomorrow ei nimittäin kokonaisuudessaan täytä laatudokumentin kriteerejä, vaikka se on periaatteessa sympaattinen ja visuaalisesti komea. Optimismissa ei ole mitään moitittavaa, mutta sitä ei voi rakentaa kritiikittömyyden varaan.

Dokumentti jakaantuu viiteen osa-alueeseen: maanviljelyyn, energiaan, talouteen, demokratiaan ja koulutukseen.

Niistä jokainen ansaitsisi vähintään oman elokuvansa, joten elokuvaan valitut esimerkkitapaukset – melkein pelkästään länsimaista – vaikuttavat kovin sattumanvaraisilta.

Kiinnostavia ne toki ovat kaikki, kuten esimerkiksi Detroitin kaupunkiviljelijät tai yllätysyllätys Espoon Kirkkojärven peruskoulu viimeisessä osiossa. Logiikkaakin on helppo seurata, sillä varmasti maapallon kaikille osapuolille olisi pitemmän päälle eduksi, jos pienviljely syrjäyttäisi tehomaatalouden, ja energiaa tuotettaisiin vain uusiutuvista lähteistä.

Elokuvan suurissa väittämissä ei kuitenkaan ole mitään uutta, ja tässä vaiheessa ilmastonmuutosta kaikki alkavat olla kyllästyneitä lukuihin ja tutkimustietoihin, jotka tuntuvat vaihtelevan monta kertaa vuodessa. Mistä tämän elokuvan faktat ovat peräisin? Voiko niihin luottaa?

Vähän rasittaa myös kuvausryhmän esiintyminen jatkuvasti kuvassa, kun pääasia kuitenkin ovat ne ihmiset, jotka tekevät sinnikästä työtään maailman pelastamiseksi.

Pohjoismaista nostetaan Suomen lisäksi jalustalle Tanskaa ja Islantia. Espoo-osuus tietenkin liikuttaa suomalaista katsojaa ja herättää ylpeyttä, vaikka se samalla paljastaa tekijöiden halun vetää mutkia suoriksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat