Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

X-Men-sarja jatkuu – mutantit pelastavat maailman taas kerran

Oscar Isaac on Apocalypsen roolissa vaikuttavimpia elokuvissa nähtyjä superpahiksia.

Kulttuuri
 
Michael Fassbender on hyvän ja pahan välillä välillä ailahteleva mutantti Magneto.
Michael Fassbender on hyvän ja pahan välillä välillä ailahteleva mutantti Magneto.

TOIMINTA X-Men: Apocalypse Ohjaus Bryan Singer. Pääosissa James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac. 144 min. K12. ★★★

Maailman päähän potkimista supersankareista, mutanteista, kertovat X-Men-elokuvat ovat ehtineet jo yhdeksänteen osaan, jos kaikki sooloelokuvat lasketaan mukaan.

X-Men: Apocalypse

Toiminta

Ohjaaja: Bryan Singer

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 144

Ikäraja: K12

Rooleissa: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac

Parhaat on ohjannut Bryan Singer. Kaksi edellistä X-Men: First Class ja X-Men: Days of Future Past veivät tarinan mutanttien menneisyyteen 1960- ja 1970-luvuille. Ne toivat uutta raikasta otetta väsähtäneeseen sarjaan.

X-Men: Apocalypse tavallaan päättää näiden elokuvien muodostaman trilogian.

Vaikka välillä vähän vitsaillaan, X Men: Apocalypse on jopa X-Men-elokuvien mittapuulla maailmanlopun kuvastoineen synkkä ja totinen.

Edeltäjien tapaan toiminta lähtee samantien käyntiin. Kaikki on vaan vieläkin isompaa. Näin kirjaimellisesti räjähtävää alkua en muista nähneeni vähään aikaan.

Vastapainoksi massiiviselle maailmantuholle elokuvan tarina on yllättävän laiha. Ehkä Days of Future Pastin mutkikkaaksi käynyt pomppiminen ajassa edestakaisin oli liikaa studiolle. Nyt on iso pahis, joka tulee ja tappaa kaikki.

Pahis on tällä kertaa maailmanhistorian ensimmäinen mutantti En Sabah Nur, jota palvottiin jumalana Egyptissä 5000 vuotta sitten. Petoksen myötä hän hautautuu kivikasan alle ja herää vuonna 1983. Hän katsoo, että heikot hallitsevat maailmaa ja päättää ottaa vallan. Mutanttien pitää pysäyttää hänet.

Jujuna on se, että Apocalypse käännyttää puolelleen neljä mutanttia ”ratsumiehikseen” vahvistamalla näiden voimia ja lupaamalla suuria. Että mitä sinä näistä maan matosista välität, sinä olet jumalallinen olento.

X-Men-elokuvat ovat parhaimmillaan olleet tarinoita teini-iän kasvukivuista ja vähemmistöjen sorrosta. Siitä on nyt jäljellä vain valinta, elääkö sortajien kanssa vai kostaako heille. Moraalisen mutkikkuuden taso on siinä, että sorrettu muuttuukin sortajaksi.

Tämän kamppailun esittää elokuvan keskiössä Michael Fassbender. Hyvän ja pahan välillä ailahtelevaa mutanttia Magnetoa esittävän Fassbenderin näyttelijäsuoritus käytännössä kantaa koko elokuvaa. Hän jättää varsinaisessa pääosassa esiintyvän James McAvoyn (Professori X) varjoonsa. Fassbenderin kasvoilla sarjakuvamainen ylidraamakin tuntuu uskottavalta.

Toisessa avainroolissa näyttelee nuori Sophie Turner, joka on erinomainen Sansa Starkin roolissa Game of Thronesissa. Hän ei kuitenkaan tässä löydä sisäisten demonien riivaaman telepaatin Jean Greyn roolin edellyttämää intensiteettiä. Jennifer Lawrence näyttelee Mystikkoa jo totutun varmalla otteella ja ottaa johtajan roolin.

Mutta, miten sitten näytellään yli kymmenen tuhatta vuotta vanhaa supermutanttia, jota egyptiläiset palvoivat jumalana?

Oscar Isaac näyttää miten. Uuden Tähtien sota -elokuvan Poe Dameronin roolissa katsojat puolelleen saanut Isaac näyttelee En Sabah Nuria vimmalla, joka saa oikeasti pari kertaa veren hyytymään.

Vaikka lopputaistelu sortuu kliseisiin, Isaac tekee Apocalypsesta yhden vaikuttavimmista superpahiksista elokuvakankaalla koskaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat