Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supliikki myyntimies sinnittelee aavikolla

Tom Tykwerin elokuvassa globaali ja banaali nivoutuvat kiehtovasti toisiinsa.

Kulttuuri
 
Myyntimies Alan Clay (Tom Hanks) joutuu ankariin olosuhteisiin.
Myyntimies Alan Clay (Tom Hanks) joutuu ankariin olosuhteisiin.

Draamakomedia Kuninkaan hologrammi A Hologram for the King. Ohjaus Tom Tywer. Pääosissa Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Sibse Babett Knudsen. K12. 98 min. ★★★★

Tom Tykwer on kansainvälisesti tunnetuimpia saksalaisia nykyohjaajia, mutta hänen uraansa leimaa tietty epätasaisuus. Hollywoodissa hän on työskennellyt vuosituhannen alusta lähtien, ja parhaiten hänet tunnetaan edelleen Parfyymi-elokuvasta.

Kuninkaan hologrammi

draamakomedia

(A Hologram for the King)

Ohjaaja: Tom Tywer

Britannia, Ranska, Saksa, USA

Vuosi: 2016

Kesto (min): 98

Ikäraja: K12

Rooleissa: Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Sibse Babett Knudsen

Tykwerin edellinen työ oli kunnianhimoinen scifi-elokuva Pilvikartasto, joka syntyi yhteistyössä Wachowskin sisarusten kanssa. Se sai kauniisti sanottuna ristiriitaisen vastaanoton.

Nyt Tykwer on palannut pilvistä maan tasalle. Dave Eggersin romaaniin perustuva Kuninkaan hologrammi on hauska ja inhimillinen draamakomedia, joka ottaa kyllä haltuun suuria kysymyksiä sekin mutta hillityin elokuvaelein. Pääosassa nähdään jälleen Tom Hanks.

Kuninkaan hologrammi kertoo keski-ikäisestä myyntimiehestä, Alan Claysta, joka on ajautumassa elämässään umpikujaan, alkukuvassa Talking Headsin siivittämänä. Takana on avioero, mutta suhde aikuistuvaan tyttäreen on säilynyt lämpimänä, ja se on jäänyt Alanille ainoaksi henkireiäksi.

Työ takkuaa, mutta sitä ei saa sanoa ääneen. Joten kun Alanille tarjotaan työkeikkaa Saudi-Arabiassa, hänen on vain paras suostua.

Supliikkimiehenä Alan on tottunut selvittämään tilanteet vitseillä ja puhumalla, mutta aavikon absurdistanisssa mikään ei suju ennakoidusti, tai suju ylipäätään. Alkaen pääasiasta eli hologrammijärjestelmän myymisestä kuninkaalle. Turha odottaa kuningasta paikalle, jos kukaan muukaan ei ole tavattavissa.

Alan säilyttää itsehillintänsä, ja saapuu päivästä toiseen uudelleen keskellä aavikkoa sijaitsevaan massiiviseen toimistorakennukseen, vaikka hänen tiiminsä on työnnetty telttaan ilman ruokaa ja ilmastointia. Autokuski Yousefista ( Alexander Black ) tulee hänen luottohenkilönsä.

Alan löytää rakennuksesta joukon tanskalaisia ja tutustuu Hanneen (Vallan linnakkeen Sibbe Babett Knudsen ). Hannen lisäksi kuvaan astuu toinen, tärkeämpi nainen: paikallinen lääkäri Zahra ( Sarita Choudhury ).

Vähitellen Alan alkaa oivaltaa, että hänen vanhat selviytymiskeinonsa eivät enää päde. Maailmasta on tullut liian monimutkainen amerikkalaiselle myyntimiehelle. Nykybisneksessä ei pärjätä small talkilla, eikä Alan voi enää valehdella omassakaan elämässä.

Tykwer asettaa ihmeellisen tarinan palasia kauniiseen järjestykseen ja yhdistää globaalin ja banaalin mittakaavan toisiinsa vaivattomasti. Patti Alanin selässä on seuraavassa hetkessä osa suurta kokonaisuutta.

Amerikkalaisen mielenlaadun syväanalyysi on aina yhtä vaativa tehtävä ei-amerikkalaiselle, ja Tykwerin elokuva on jäänyt aika vähälle huomiolle. Täältä Euroopasta katsottuna siinä voi nähdä keski-ikäisyyden tuomaa viisautta, sekä ohjauksessa että Hanksin hallitussa roolisuorituksessa.

Saksalaisen Frank Grieben dynaaminen kuvaus viimeistelee taiteellisen vaikutelman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat