Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnittelijoiden mielikuvitus lentää Liisa ihmemaassa -elokuvan onnistuneessa jatko-osassa

Animaatio, visuaalisuus ja äänimaailma ovat jälleen ehdotonta huippua.

Kulttuuri
 
Punainen kuningatar (Helena Bonham Carter) ja Liisa (Mia Wasikowska) seikkailevat peilin tuolla puolen.
Punainen kuningatar (Helena Bonham Carter) ja Liisa (Mia Wasikowska) seikkailevat peilin tuolla puolen.

Seikkailuelokuva Liisan seikkailut peilimaailmassa Alice Through the Looking Glass. Ohjaus James Bobin, pääosissa Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen. K12. 112 min. ★★★

Lewis Carrollin Liisa ihmemaassa on itsestäänselvä klassikko toteutettavaksi nykyisellä elokuvateknologialla.

Liisan seikkailut peilimaailmassa

Kirjoittaja: Linda Woolverton

seikkailu

(Alice Through the Looking Glass)

Ohjaaja: James Bobin

USA

Vuosi: 2016

Kesto (min): 112

Ikäraja: K12

Rooleissa: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen

Tim Burton ohjasi sen 2010, ja nyt on vuorossa jatko-osa Liisan seikkailut peilimaailmassa. Ohjaaja on vaihtunut James Bobiniksi, mutta Burton on edelleen yksi tuottajista.

Kuten Burtoninkin elokuvassa yhteydet alkuperäisteokseen ovat enimmäkseen viitteellisiä.

Hahmot ovat peräisin Lewis Carrollilta, mutta elokuviin on luotu kehyskertomukset, jotka etenevät nykyajan elokuvanarratiivien puitteissa.

Kummankin Liisa-elokuvan on käsikirjoittanut Linda Woolverton, jolla on vankka kokemus Disney-animaatioista. Burtonin Liisa-elokuva jäi melko hengettömäksi käsikirjoituksesta alkaen, mutta jatko-osassa löytyy sopiva tyyli ja surrealismin taso.

Liisa ihmemaassa poukkoili epätasaisesti visuaalisen komeuden ja tavanomaisen seikkailujuonen välillä, ja siitä oli vaikea keksiä kiinnekohtia. Liisa peilimaailmassa etenee luontevasti ilman väkinäistä kikkailua, ja visuaaliset elementit kasvattavat sekä tarinaa että elämyksellisyyttä. Se on toisin sanoen normaalin viihdyttävä seikkailufantasia, jossa juoni toimii.

Kirjan tapaan tarina leikittelee peilikuvilla ja ajan manipuloinnilla. Elokuvan alussa Liisa esitellään pelottomana merikapteenina, joka luotsaa edesmenneen isänsä aluksen turvallisesti kotisatamaan. Tosielämän turhautuminen ajaa hänet peilin tuolle puolen ja Ihmemaan ystävien pariin.

Mukana ovat siis tutut hahmot ja myös näyttelijät, kuten Johnny Deppin Hatuntekijä, Anne Hathawayn valkoinen ja Helena Bonham Carterin punainen kuningatar. Animaatiohahmojen äänirooleissa kuullaan Michael Sheeniä, Stephen Fryta, Timothy Spallia sekä äskettäin edesmennyttä Alan Rickmania.

Juoni keskittyy kuningatarten kipeän sisarussuhteen ja Hatuntekijän perhetragedian paikkaamiseen, ja sitä varten Liisan on lähdettävä aikamatkalle.

Uusi mainio hahmo on Aika, jota näyttelee koomikko Sacha Baron Cohen. Hän tuo roolitukseen annoksen kaivattua huumoria, joka jäi varsinkin ensimmäisessä elokuvassa turhan vähälle.

Juuri koomisten kykyjen puute on Mia Wasikowskan suurin heikkous Liisan roolissa. Vaikka hänkin on tällä kertaa astetta luontevampi, hän ei silti tavoita Liisan humoristista potentiaalia. Ongelmana on rooli itsessään, sillä elokuvan Liisa on aikuinen, joka kuitenkin reagoi lapsen tavoin.

Elokuvan animaatio, visuaalisuus ylipäätään ja äänimaailma ovat jälleen ehdotonta huippua, ja suunnittelijoiden mielikuvitus on todella lähtenyt lentoon. Ajan kuvittaminen ei ole aivan helppo tehtävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat