Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robinson Crusoe -3d-kohellus jää ohueksi

Tuttua Crusoe-tarinaa muokataan uutuusanimaatiossa nostamalla haaksirikkoutuneen pelastajiksi länsimaisen sivistyksen sijaan autiosaaren eläimet

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
Uudessa animaatiossa seikkailevat Robinson Crusoe ja suuresta maailmasta unelmoiva Tiistai-papukaija.
Uudessa animaatiossa seikkailevat Robinson Crusoe ja suuresta maailmasta unelmoiva Tiistai-papukaija.

Englantilaiskirjailija Daniel Defoen seikkailuromaani Robinson Crusoe on 300 vuoden aikana ehditty versioida monenlaiseen muotoon, elokuvaksikin ensimmäisen kerran jo 1910. Nyt ensi-iltansa saavassa belgialais-ranskalaisessa lastenanimaatiossa autiolle saarelle haaksirikkoutuvan nuorukaisen tarina kerrotaan saaren eläinten näkökulmasta.

Robinsonin (suomenkielisenä äänenä Joonas Nordman ) myöhemmin Tiistaiksi nimeämä papukaija ( Petrus Kähkönen ) on utelias lintu, joka unelmoi suuresta maailmasta. Myrskyn tuodessa kotirannoille uusia tulokkaita hän on ikionnellinen – toisin kuin eräs toinen parhaillaan valkokankaillamme liitelevä punasävyinen siivekäs. Paratiisisaaren muut eläimet kuten ruokaa rakastava tapiiri Rosie ( Kristina Vahvaselkä ) ja terävä kuningaskalastaja Kiki ( Raili Raitala ) eivät ole innoissaan rauhansa rikkoutumisesta.

Robinson tekee kuitenkin sinnikkäästi tuttavuutta, ja yhteiselo alkaa sujua. Ongelmia uhkaa aiheuttaa haaksirikosta niin ikään pelastautunut pahansuopa kattipariskunta.

Robinson Crusoen ohjaajat Vincent Kesteloot ja Ben Stassen tunnetaan meillä parhaiten Sammyn suuri seikkailu -elokuvista. Niitä vaivannut rutiininomaisuus on ongelmana nytkin. Elokuvan hahmoissa on vähänlaisesti luonnetta tai juonessa syvyyttä, joka kannattelisi puolentoista tunnin kestoa.

Sinänsä eläinten nostaminen Robinsonin pelastajiksi muokkaa tarinan sanomaa kiintoisalla tavalla: sankari ei nyt selviydykään täysin länsimaisen sivistyksensä ja nokkeluutensa ansiosta vaan alkuperäisasukkaiden avulla.

Ideat ja persoonallisuus hukkuvat kuitenkin yleiseen kohellukseen. Piirrosjälkeä leimaa 3d: kohtauksissa säntäillään melkein katsojan syliin. Tämä elokuva jää auttamatta Crusoe-perinteen alaviitteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat