Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalais-amerikkalainen Pikku prinssi vesittyy

Ranskalaisklassikon ja nykyanimaation liitto ei löydä tasapainoa.

Kulttuuri
 
Cinema Mondo
Kuva: Cinema Mondo

Animaatio Pikku prinssi The Little Prince. Ohjaus Mark Osborne. Äänirooleissa Vesa Vierikko, Saana Norra, Kirsi Ståhlberg, Valtteri Helisalo, Krista Kosonen. 108 min. K7 ★★★

Lastenklassikoiden nykyversioita sattuu tälle kesälle useampia. Ensin tuli ensi-iltaan Liisan seikkailut peilimaailmassa, nyt on vuorossa Pikku prinssi ja sen perään vielä Roald Dahlin Iso kiltti jätti. Samaan joukkoon voisi liittää myös aiemmin esitetyn Tenavat-elokuvan.

Pikku prinssi on ranskalaista tuotantoa, mutta siinäkin on vahva amerikkalainen ote, sillä ohjaaja on Mark Osborne, jonka uralle osuu muun muassa ensimmäinen Kung Fu Panda -elokuva. Lopputulos on aika erikoinen sekoitus taiteellista ranskalaisuutta ja suoraviivaista toimintaa.

Elokuvan tavoitteet ovat siis korkealla. Siinä yhdistetään myös kahdenlaista animaatiota, jotka tulevat eri perinteestä ja maailmoista. Elokuvan kehyskertomus on toteutettu nykytekniikalla, ja Antoine de Saint-Exupéryn alkuperäisten kuvitusten pohjalta on luotu hahmot, jotka on animoitu stop-motionilla.

Alkuperäisteoshan kertoo lentäjästä, joka tekee pakkolaskun Saharaan ja kohtaa siellä avaruusolion. Tämä pieni poika opettaa hänelle ennen kaikkea sen suuren viisauden, että tärkeimpiä asioita ei näe silmillä vaan sydämellä. Saint-Exupéryn vertauskuvallinen ja filosofoiva pienoisromaani ilmestyi sodan keskellä vuonna 1943, ja se on aina vedonnut aikuislukijoihin vähintään yhtä paljon kuin lapsiin.

Nykyään ei voi tehdä kallista animaatioelokuvaa tarinasta, jossa mies kuuntelee pientä poikaa erämaassa, joten Pikku prinssiin on pitänyt kirjoittaa moderni kehyskertomus. Siinä päähenkilönä on omatoiminen tyttö, joka muuttaa tiukahkon yksinhuoltajaäitinsä kanssa kirjasta tutun lentäjän naapuriin. Tyttö ei malta pysyä poissa nyt jo iäkkään lentäjän rähjäisestä talosta, ja näin heidän tiensä yhtyvät, kuten myös alkuperäinen ja uusi tarina.

Tiettyyn pisteeseen saakka tarina eteneekin mukavasti, mutta loppupuolella käsikirjoitus hajoaa. Elokuva on aika pitkä, joten senkin puolesta koko tarina alkaa vaikuttaa pitkitetyltä. Ja vesitetyltä.

Kauniita stop-motion -animaatioita katsoisi pidempäänkin. Animaatiokuvien pohjalta on julkaistu myös uusi painos kirjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat