Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painikehässä faktaa ei erota fiktiosta

Suomalaisista vapaapainijoista kertova dokumentti on hyvännäköinen, mutta pinnallinen.

Kulttuuri
 
Michael ”Starbuck” Majalahti etsii vapautta ja rakkautta.
Michael ”Starbuck” Majalahti etsii vapautta ja rakkautta.

Dokumentti Spandex sapiens. Ohjaus Oskari Pastila. 87 min. K-16.★★★

Vapaapaini eli ”wrestling” on Suomessa pieni ja vähän ymmärretty alakulttuuri, joka tunnetaan lähinnä hassuista taiteilijanimistä, värikkäistä asuista ja kehän ulkopuolisesta melodraamasta – siis vähän kuin miesten burleskia, mutta fyysisesti äärimmäisen vaativaa ja vaarallista.

Spandex sapiens

dokumentti

Ohjaaja: Oskari Pastila

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 87 min

Ikäraja: k-16

Rooleissa: Michael

Vuonna 2009 menestysdokumentilla Täynnä tarmoa debytoineen Oskari Pastilan ohjaama Spandex sapiens syventyy suomalaisten vapaapainijoiden elämään. Pääosassa on suomalaisen showpainin kummisetä Michael ”Starbuck” Majalahti.

Majalahti on nykyajan joka suunnalta piirittämä perinteinen machomies, joka etsii elämässään ehdotonta vapautta ja rakkautta. Hän elää unelmaansa tekemällä töitä rock-musiikin ja showpainin parissa, mutta ei pysty pitämään kiinni ihmissuhteistaan.

Naisista hän puhuu tavalla, joka on yhtä aikaa virkistävän rehellinen ja ahdistavan taantumuksellinen.

Myös Majalahden työelämän ja helluntailaisen kotipiirin välillä on kutkuttava ristiriita: on hellyttävää nähdä Majalahden vanha saarnaajaisä puhumassa nuorille faneille ylpeänä poikansa kansainvälisestä urasta ja poika esittelemässä Japanissa voitettua mestaruusvyötä vanhemmilleen kerrostalon keittiössä. Tällaisia pieniä herkkuhetkiä elokuvassa on vaikka kuinka paljon.

Ikään kuin härmäläisessä showpainijassa ja tämän hartaan uskonnollisessa perhetaustassa ei olisi kylliksi omalaatuista näkövinkkeliä maailmaan, Spandex sapiens laajentaa aihepiiriään antamalla Majalahdelle vastakappaleen. Kanadalaiskörilään konservatiivista maailmankuvaa järkyttää transsukupuolinen nuori painijalupaus Jessica Love.

Lihaksikkaita miehiä pikku trikoissa esittelevä showpaini on historiassa tasapainoillut peitellyn homoerotiikan ja avoimen homofobian välimaastossa, joten pinkissä tukassaan tikkareita yleisölle jakava Love on raikas tuulahdus. Hän omistautuu lajille yhtä täydellisesti kuin Starbuck ja saa kovalla työllä yleisön puolelleen.

Starbuck taas saa osakseen buuauksia, kun haukkuu vastustajaansa kehässä ”transuksi”. Liika on liikaa jopa vapaapainin väkivaltakuvaelmassa.

Vastakkainasettelu lupaa enemmän kuin siitä saadaan irti. On vaikea sanoa, missä määrin vihanpito on todellista, koska elokuvassa asioita ei yksinkertaisesti käsitellä sillä tasolla. Faktaa ja fiktiota sekoitetaan tahallaan ja erimielisyyksiä ratkotaan mieluummin näyttävän painikohtauksen keinoin kuin avautumalla haastattelussa.

Visuaalisesti Spandex sapiens on kylläkin poikkeuksellisen hienoa työtä, alkuteksteistä lähtien. Paini näyttää hikiseltä ja vauhdikkaalta, ja kuvausryhmä on tallentanut suomalaispainijoista upeita kuvia muun muassa Japanin-vierailulla.

Elokuvan keskeltä löytyy erityisen pitkä ja pieteetillä toteutettu Starbuckin ja Loven välinen painijakso, jonka taustalla maisemat vaihtuvat supermarketista Suomenlinnaan. Se on hieno kunnianosoitus showpainijoiden taidoille ja jo yksinään näkemisen arvoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat