Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi Independence Day -leffa toistaa edeltäjäänsä ja tarjoaa vain vähän aitoa ihmetystä

Kulttuuri
 
Courtesy of Twentieth Century Fox Film Corporation.
Pilvenpiirtäjät räjähtävät Independence Day: Uusi uhka -elokuvassa.
Pilvenpiirtäjät räjähtävät Independence Day: Uusi uhka -elokuvassa. Kuva: Courtesy of Twentieth Century Fox Film Corporation.

Independence Day: Uusi uhka

Kirjoittaja: Roland Emmerich, Dean Devlin, Nicolas Wright, James A. Woods, James Vanderbilt

Toiminta, seikkailu, scifi

(Independence Day: Resurgence )

Ohjaaja: Roland Emmerich

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 120

Ikäraja: 12

Rooleissa: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Joey King, Charlotte Gainsbourg

Fakta

Fantasiaelokuvat teattereissa

Midnight Special

Jeff Nicholsin draamassa isä (Michael Shannon) kuljettaa yliluonnolliset kyvyt omaavaa poikaansa (Jaeden Lieberher) turvaan. Esitetään rajatusti.

Iso kiltti jätti

Ensi-iltaan tuleva elokuva on muun muassa scifi-elokuvien mestarin Steven Spielbergin versio Roal Dahlin lastenkirjasta.

Spandex Sapiens

Oskari Pastilan dokumentissa showpainija Starbuck haaveilee olevansa painikehien supersankari. Todellisuus fantasiakohtausten välissä on taas karu.

Scifi Independence Day: Uusi uhka, ohjaus Roland Emmerich, pääosissa Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, kesto 120 min, K12. ★★

Avaruusoliot hyökkäävät kuin vuosi olisi 1996, eivätkä ne ole paljoa oppineet kahdessakymmenessä vuodessa.

Independence Day: Uusi uhka on jatko-osa ysärin scifihitti Independence Daylle. Ensimmäisessä elokuvassa ihmiset väistivät niukasti alieneiden aiheuttaman maailmanlopun ja saivat sivussa roimasti futuristista avaruusteknologiaa käyttöönsä. Nyt edellisen iskun muistopäivänä maahan hyökätään jälleen.

Ja kovin samalla tavalla hyökätäänkin. Independence Dayn käsikirjoitustiimissä lienee katsottu tyytyväisenä Star Wars: The Force Awakensin kassamenestystä, niin samalla tavalla elokuvat kierrättävät lähdemateriaaliaan. Näiden elokuvien kohdalla ei oikeastaan voi puhua jatko-osista, parempi termi on uusintaversio.

Independence Dayn menestys voi hyvinkin määrittää, tuleeko tästä uusi normi ideoiden uusiokäyttöön Hollywoodissa.

Ohjaaja Roland Emmerich toistaa kohta kohdalta monet ensimmäisen elokuvansa avainkohtauksista, vaikka tutut hahmot palaavatkin asiaankuuluvasti harmaantuneina. Mukana kollektiivisessa deja-vussa ovat kekseliäs tiedemies David ( Jeff Goldblum ), presidentti Whitmore ( Bill Pullman ) ja koomaan ensimmäisessä elokuvassa joutunut tohtori Okun ( Brent Spiner ). Vain Will Smith on poissa. Tämä tuntuu elokuvassa, joka kaipaa kipeästi Smithin karismaa ja luontevaa huumoria.

Uusia kasvoja ovat muun muassa tähtilentäjät Jake Morrison ( Liam Hemsworth ) ja Smithin hahmon poika Dylan Hiller ( Jessie T. Usher ).

Emmerich (The Day After Tomorrow, 2012) on katastrofielokuvien kultasormi, jonka tavaramerkki on ylilyönnin kanssa flirttaileva tuho. Tyylin ystävien mieliksi Independence Day ei petä odotuksia. Kun avaruusoliot ensi kertaa hyökkäävät, niiden alla sinkoilevat ilmassa lentokoneet ja tankkerilaivat. Miksi? Sillä ei tietenkään ole mitään väliä, koska tapahtumat viihdyttävät.

Kaatuvien maamerkkien välitse pujottelevia hävittäjiä ei ole koskaan ruudussa vain yhtä tai kahta, niitä on kymmeniä tai satoja. Katastrofikohtauksissa näkyy Emmerichin rakkaus suuriin spektaakkeleihin, kohtaukset toimivat lyhyen kestonsa ajan hienosti.

Scifielokuvat lopulta punnitaan sillä, kuinka hyvin ne kykenevät luomaan aitoa ihmetystä ulkoavaruuden edessä. Mittapuuna voisi pitää tähtitaivasta katsovaa lasta, joka toivoo näkevänsä vilahduksen avaruuslaivasta.

Tätä kokemusta lähelle Independence Day: Uusi uhka ei pääse. Ihmetyksen sijaan tarjolla on näyttävää viihdettä: Paljon toimintaa, mutta vähän todellista jännitettä.

Mielenkiintoista on, miten tällä kertaa maailmaa ei pelasta yksin Yhdysvallat. Koska elokuvan suuri kohderyhmä on Kiinan nouseva keskiluokka, maailmanloppu alkaa tällä kertaa Pekingistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat