Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tosielämän koskettava rakkaustarina taipuu kliseeksi ja antaa kaksi tärkeää opetusta

Pride-viikolla Suomen ensi-iltansa saava elokuva kertoo, että rakkaus kuuluu kaikille.

Kulttuuri
 
Juuso Määttänen
Phil Caruso
Julianne Mooren (vas.) näyttelemä Laurel Hester ja Ellen Pagen roolihahmo Stacie Andree ovat traagisesti rakastuneet toisiinsa. Vähän epäselväksi jää, mistä tunteet saivat alkunsa.
Julianne Mooren (vas.) näyttelemä Laurel Hester ja Ellen Pagen roolihahmo Stacie Andree ovat traagisesti rakastuneet toisiinsa. Vähän epäselväksi jää, mistä tunteet saivat alkunsa. Kuva: Phil Caruso

Draama Love Is Love. Ohjaus Peter Sollett. Pääosissa Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carell , Michael Shannon. 103 min. K-12. ★★★

Surullinen rakkaustarina Love Is Love opettaa katsojalle ainakin kaksi asiaa.

Love Is Love

Kirjoittaja: Ron Nyswaner

draama

(Freeheld)

Ohjaaja: Peter Sollett

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 103

Ikäraja: K-12

Rooleissa: Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carell, Michael Shannon

Ensimmäinen opetus: maailma on muuttunut tietyissä asioissa kymmenen vuoden aikana niin nopeasti, ettei sitä edes tajua.

Peter Sollettin ohjaama ja elokuva kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan rikostutkija Laurel Hesteristä, joka sairastuu vakavaan syöpään ja pahimpaan varautuessaan yrittää saada leskeneläkkeen puolisolleen Stacie Andreelle. Se ei ole ihan helppo tehtävä.

Kuten yksi elokuvan henkilöistä sanoo suoraan, ongelma on tietenkin se, että Hesterin puoliso on nainen. Pariskunta on kyllä rekisteröinyt parisuhteensa (mikä itsessään on aikamoinen operaatio), mutta eihän se voi olla millään sama asia kuin avioliitto.

Kaikki tuntuu tosi kankealta ja vanhanaikaiselta, mikä pistää katsojan hämilleen. Elokuva sijoittuu Yhdysvaltain itärannikolle New Jerseyn osavaltioon, nykyaikaan. Herää kysymys. Miten samaa sukupuolta olevien ihmisoikeudet ovat yhä tällä tasolla?

No, eivät toki olekaan. Tapahtumat osuvat 10 vuoden taakse, vuosille 2005–2006. Silloin rekisteröity parisuhdekin oli vielä harvinaisuus.

Love Is Love on hyvä muistutus siitä, mitä voi tapahtua 10 vuodessa. Ei ole millään tavalla sattumaa, että syksyllä 2015 julkaista elokuva saa Suomen ensi-iltansa Pride-viikolla.

Toinen elokuvan opetus on se, että tosielämä ei ole tarua ihmeellisempää. Itse asiassa tosielämä taipuu hämmästyttävän helpottavasti elokuvakliseiden peruskaavaan.

Toki Hesterin ja Andreen tosielämän tarinan yksityiskohtia on sovellettu paremmin elokuvaan sopivaksi kokonaisuudeksi, mutta oikeatkin tapahtumat noudattavat klassista draaman kaarta.

Love Is Lovea on siis hieman ikävä syyttää kliseistä, koska ne kliseet ovat tapahtuneet oikeasti. Sitä paitsi kliseet toimivat yhä. Kovanahkaisempi kriitikko huomaa yhtäkkiä pyyhkivänsä silmäkulmiaan.

Elokuva onnistuu siis koskettamaan ja osoittamaan meille historian nopean muutoksen. Niiden ansiosta elokuva on hyvä, mutta siihen sen taiteelliset ansiot jäävät.

Tapahtumat koskettavat lähinnä niiden dramaattisuuden vuoksi. Henkilöhahmot tuntuvat pinnallisilta. Jonkinlaisen taustatarinan asemaan pyrkivä rikosvyyhdin ratkaisu jää täysin irralliseksi asiaksi, turhaksi lisäksi. Mikä ikävintä, jopa Hesterin ja Andreen rakkaustarinan synty selittyy hieman kömpelösti.

Ehkä Love Is Lovella on lopulta hieman liian kiire kertoa koskettava tarina, minkä takia se unohtaa kertoa, keitä tarina todella koskee. Se on harmi, koska Ellen Pagen, Julianne Mooren ja Steve Carellin kaltaiset näyttelijät pystyisivät enempään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat