Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Steven Spielbergin uusi hurmaava satuelokuva isosta kiltistä jätistä on kuin uusi E.T.

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
Disney
Uutuuselokuva sopii myös aikuisille.
Uutuuselokuva sopii myös aikuisille. Kuva: Disney

Elokuvat. Iso Kiltti Jätti (The BFG). Ohjaus: Steven Spielberg. Pääosissa: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Penelope Wilton. K7. 118 min ★★★★

Parhaat lastenelokuvat ovat niitä, jotka vetoavat lapseen meissä kaikissa. Juuri sellainen on Iso Kiltti Jätti, ohjaaja Steven Spielbergin hiotulla ammattitaidolla ja sopivan leikkisällä otteella toteuttama sovitus Roald Dahlin klassikkokirjasta.

Iso Kiltti Jätti

Kirjoittaja: Melissa Mathison

Lastenelokuva

(The BFG)

Ohjaaja: Steven Spielberg

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 118

Ikäraja: K7

Rooleissa: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Penelope Wilton

Brittikirjailija Dahlin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Ison Kiltin Jätin (1982) ohella hänen tunnetuimpia lastenkirjojaan ovat Jali ja suklaatehdas (1964) sekä Matilda (1988), jotka molemmat on myös tehty elokuvaksi. Hullutteleva kielenkäyttö ja absurdit juonenkäänteet ovat Dahlin tavaramerkkejä. Hänen tarinoissaan lapset nousevat aikuisten tyranniaa vastaan, kohtaavat ihmeellisiä asioita ja nokkeluudellaan selviävät seikkailuistaan. Ei ihme, että lapset ovat rakastaneet Dahlin kirjoja sukupolvien ajan.

Iso Kiltti Jätti alkaa aamuyön tunteina englantilaiskylän orpokodista. On hirviöhetki, jolloin oudot otukset tulevat piiloistaan. Näin uskoo pikkutyttö Sohvi (hurmaava Ruby Barnhill ), ainoa, joka vielä valvoo. Parvekkeelta kurkistaessaan hän näkee kadulla ilmielävän jättiläisen ( Mark Rylance ) – ja tämä hänet. Pian Sohvi peittoineen kiitää jätin hyppysissä kohti Jättiläismaata.

Perillä selviää, ettei tämä jättiläinen halua ahmaista Sohvia, ainoastaan suojella itseään ihmisten uteliaisuudelta. Toisin kuin muut jättiläiset, hän syö ainoastaan yököttäviä perskurkkanoita. Topakan Sohvin pian IKJ:ksi eli Isoksi Kiltiksi Jätiksi nimeämä, hassusti puhuva olento keräilee unia, rakastaa kuplivaa, huirenmoisen tunteen antavaa poplimojuomaa ja siitä seuraavia pärähtäviä poksutuhnuja. Sohvin ja katsojan pelot hälvenevät nopeasti ja sydän sulaa. Varsinkin, kun selviää, että muut jätit sortavat pahnueen pienintä IKJ:tä.

Mutta Sohvi ei ole turvassa IKJ:n luolassa, eivätkä maailman lapset sängyissään, ellei Jättiläismaan ihmisparsoja napsivia korstoja pysäytetä. Neuvokas tyttö keksii suunnitelman: apuun tarvitaan itse Englannin kuningatar ( Penelope Wilton ). Kirjailija Dahlin lisäksi elokuva voi olla hatunnosto keväällä 90 vuotta täyttäneelle Elisabet II:lle, niin mainio on hänen näköishahmonsa tarinassa.

Elokuva on omistettu sen käsikirjoittajalle, joulukuussa 2015 kuolleelle Melissa Mathisonille. Tunnelmiltaan Iso Kiltti Jätti vertautuu Mathisonin ja Spielbergin toiseen yhteiseen elokuvaan E.T. (1982). Kyse on kahden erilaisen hahmon ystävyydestä ja rohkeudesta auttaa.

Isossa Kiltissä Jätissä ei pelasteta kokonaista maailmaa tai selvitetä synkkiä salaisuuksia kuten Harry Pottereissa tai Narnian tarinoissa, mutta sen pienessä suuressa seikkailussa on oma väkevä tenhonsa. Jännittäviä käänteitä tasapainottavat rauhalliset hetket, joissa syvennytään maailman ihmeiden äärelle. Sohvin ja IKJ:n välinen kiintymys on käsin kosketeltavaa.

Suomennos hyödyntää Tuomas Nevanlinnan jouhevaa, aikaa kestänyttä Dahl-käännöstä. Elokuva tulee teattereihin sekä 3D-, että 2D-versioina, alkuperäiskielellä ja suomeksi dubattuna. Suomalaisena pääparina kuullaan Seera Alexanderia ja Petri Hanttua. Tämä arvio on kirjoitettu englanninkielisen 2D-version pohjalta.

Elokuvan nautintoihin kuuluu sen jokaisesta ruudusta paistava ammattitaito. Tekijäjoukkoon kuuluvat mm. Spielbergin kanssa useasti työskennelleet kuvaaja Janusz Kaminski, leikkaaja Michael Kahn, lavastaja Rick Carter, puvustaja Joanna Johnston – ja tietenkin säveltäjälegenda John Williams, jonka nuotit tuovat kerrontaan taattua taikaa.

Erikoistehosteet on toteuttanut uusiseelantilainen Weta, joka on 2000-luvulla noussut luovuudellaan tehostetalojen kärkeen, ennen kaikkea työllään Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa. Ison Kiltin Jätin paras erikoistehoste on kuitenkin nimihahmoa näyttelevä loistava Mark Rylance. Äänensä väreillä ja poljennolla sekä digitaalisen hahmon raamina toimineella fyysisellä näyttelijäntyöllään hän on koko elokuvan lempeä sydän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat