Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa Tarzan-elokuvassa viidakon kuningas rynnii digiaikaan

Harry Pottereita ohjanneen David Yatesin Tarzan-päivitys on vanhan ajan seikkailuelokuva digimausteilla

Kulttuuri
 
Courtesy of Warner Bros. Pictures
Tarzania esittää uusimmassa filmatisoinnissa Alexander Skarsgård (oik.).
Tarzania esittää uusimmassa filmatisoinnissa Alexander Skarsgård (oik.). Kuva: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Seikkailu Tarzanin legenda (The Legend of Tarzan), ohjaus David Yates, pääosissa Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Samuel L. Jackson, Christoph Waltz. Kesto 110 min. K12. ★★★

Tarzan se kestää isältä pojalle.

Tarzanin legenda

Seikkailu

(The Legend of Tarzan)

Ohjaaja: David Yates

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 110

Ikäraja: K12

Rooleissa: Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Samuel L. Jackson, Christoph Waltz

Vai pitäisikö sanoa isoisän isältä pojanpojan pojalle, sillä Edgar Rice Burroughs loi Tarzanin hahmon jo 1912? Valkokankaan ensimmäinen Tarzan oli Elmo Lincoln vuonna 1918.

Amerikkalainen Burroughs puhalsi idean eläinten kasvattamasta ihmislapsesta brittiläisen Rudyard Kiplingin Viidakkokirjoista, jotka ilmestyivät 1894–95. Burroughs kirjoitti parisenkymmentä Tarzan-romaania, ja elokuvia viidakon kuninkaasta on tehty yli 40.

Viimeisten neljän Harry Potter -elokuvan ohjaajana tunnettu britti David Yates ei ole lähtenyt tutkailemaan Tarzanin legendaa sen syvemmin. Hän tyytyy tekemään suorasukaista, digitehosteilla kuorrutettua viidakkoseikkailua.

Tarzanin legenda ei yllä Hugh Hudsonin elokuvan Greystoke: Legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta (1984) kunnianhimoisuuteen, mutta ei liioin rötkähdä John Derekin kammotuksen Tarzan, apinamies (1981) syövereihin. Se ei myöskään liioin muistuta niitä kuuluisimpia Tarzan-elokuvia, joissa Johnny Weissmuller teki itsestään parinkin sukupolven ”ainoan oikean Tarzanin”.

Elokuvan taustalla on historiallista totuutta. Kun Belgian kuningas Leopold II ei 1800-luvun lopulla saanut maataan vakuuttumaan siirtomaiden tarpeellisuudesta, hän otti Kongon henkilökohtaiseksi omaisuudekseen hyötyäkseen maan raaka-aineista. Kongon 20-miljoonaisesta väestöstä kuoli tuolloin orjuudessa puolet.

Yatesin elokuvassa kuninkaalta ovat rahat loppu, ja hän lähettää häijyn Leon Romin ( Christoph Waltz ) Kongoon etsimään Oparin jalokiviä, joilla voisi ostaa palkka-armeijan.

Jalokiviä vahtiva heimopäällikkö haluaa kuitenkin Romilta palveluksen. Tämän pitää toimittaa hänelle Britanniassa lordi Greystokena elelevä John Clayton eli Tarzan.

Ja sitten mennään niin että viidakko rytisee. Kolmedeenä tietysti, vaikkei sillä ole paljon väliä tälläkään kertaa.

Yatesin parhaat työt ovat toistaiseksi tv-sarjat Elomme päivät (2001) ja Valta pelissä (2003), joista ensiksi mainittua Legenda Tarzanista epookiltaan muistuttaa.

Elokuva toimii vanhanaikaisena seikkailuna. Tosin siinä on muutamia oudon kömpelösti leikattuja kohtia, jotka luovat vaikutelman nopeasti ja hiukan huolimattomasti kasatusta kokonaisuudesta.

Digitaaliset ihmisapinat ja leijonat näyttävät komeilta, vaikka etenkin leijonat ovat hieman koomisesti valtavan suuria. Käsikirjoitus ei loista omaperäisyydellään. Toki se on poliittisesti korrektimpi kuin vanhoissa Tarzan-elokuvissa, kirjoista puhumattakaan.

Skarsgårdin näyttelijäperheen vesa, muun muassa True Blood -televisiosarjasta tuttu Alexander Skarsgård on raamikas, muttei erityisen karismaattinen Tarzan. Enemmän luonnetta löytyy Tarzanin Jane-vaimoa esittävästä Margot Robbiesta, mikä johtuu siitäkin, että rooli on sävykkäämmin kirjoitettu.

Konkarit Samuel L. Jackson ja Christoph Waltz vetävät sivuroolit tutulla rutiinilla.

Tavallaan Yates ja käsikirjoittajat Adam Cozad ja Craig Brewer ovat päivittäneet Burroughsin hahmon Harry Potter -sukupolvelle, vaikka he ovatkin kiitettävästi pitäneet Tarzanin tämän alkuperäisessä ajassa.

Mutta onko 1800–1900-lukujen taitteen apinamiehellä enää sijaa supersankarien 2010-luvulla? Sitähän tässä koetellaan, ja se jää nähtäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat