Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homokohun ja näyttelijän kuoleman vuoksi otsikoihin noussut Star Trek -leffa luottaa tarinassa tuttuun kaavaan

Star Trek Beyond juhlistaa scifisaagan 50-vuotista taivalta perinteisillä keinoilla

Kulttuuri
 
Juuso Määttänen
Kimberley French
Anton Yelchinin (vas.) traaginen kuolema ja Jon Chon (oik.) roolihahmon seksuaalinen suuntautuminen ovat puhuttaneet enemmän kuin Chris Pinen (kesk.) tähdittämän elokuvan varsinainen tarina.
Anton Yelchinin (vas.) traaginen kuolema ja Jon Chon (oik.) roolihahmon seksuaalinen suuntautuminen ovat puhuttaneet enemmän kuin Chris Pinen (kesk.) tähdittämän elokuvan varsinainen tarina. Kuva: Kimberley French

Scifi Star Trek Beyond. Ohjaus Justin Lin. Pääosissa Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Idris Elba. 123 min. K12. ★★★

Tämän vuoden syyskuussa tulee tasan 50 vuotta täyteen siitä, kun televisiossa lähetettiin ensimmäinen jakso Star Trek -nimistä tv-sarjaa.

Star Trek Beyond

Kirjoittaja: Simon Pegg, Doug Jung

scifi

(Star Trek Beyond)

Ohjaaja: Justin Lin

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 123

Ikäraja: K12

Rooleissa: John Cho, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin, Idris Elba

Alkuperäinen sarja kesti vain muutaman vuoden, mutta lyhyt kesto ei estänyt koko saagaa nousemasta yhdeksi modernin ajan legendaarisimmista scifi-tuotteista.

Star Trekin suosio sinetöitiin viimeistään sen jälkeen, kun ensimmäinen elokuva julkaistiin vuonna 1979. Sen jälkeen elokuvia on tehty yhteensä 13. Niissä on nähty uusi sukupolvi, erilaisia muita viritelmiä ja lopulta vuonna 2009 sarjan uudelleenkäynnistys alkuperäisillä hahmoilla mutta uusilla näyttelijöillä vaihtoehtoisessa Star Trek -todellisuudessa.

Juhlavuotena ilmestyvä Star Trek Beyond on kolmas tämän uuden aikakauden elokuva.

Julkaisun kynnyksellä uudesta elokuvasta on puhuttu lähinnä kahdesta syystä.

Ensimmäinen on näyttelijä Anton Yelchinin traaginen kuolema kesäkuussa. Yelchin kuoli 27-vuotiaana kotiportillaan jäätyään oman autonsa alle. Elokuvassa Yelchin on merkittävässä roolissa, ja lopputeksteissä kunnioitetaan hänen muistoaan.

Toinen on elokuvan hahmon luutnantti Sulun paljastuminen homoksi. Alusta lähtien Star Trek -saagaan kuulunut Sulu paljastuu elävän parisuhteessa miehen kanssa, minkä oli tekijöiden mukaan tarkoitus olla kunnioitus Sulun hahmon alkuperäiselle näyttelijälle George Takeille, joka on 2000-luvulla noussut homoaktivistiksi. Takei itse kuitenkin ilmoitti julkisuuteen, ettei pidä tästä käänteestä.

Itse elokuvan viihdyttävyyden kannalta näillä kahdella asialla ei ole paljoakaan tekemistä, mutta tapahtumina ne ovat paljon merkittävämpiä kuin elokuvan varsinainen juoni.

Jos Star Trek Beyondilta odottaa muita yllätyksiä kuin sekunnissa ohitse menevän Sulun parisuhteen paljastumisen, joutuu pettymään ikävästi.

Varttuneeseen 50 vuoden ikään pääsevä Star Trek -saaga ei revittele tai hämmästytä millään tavalla uudessa elokuvassa vaan luottaa varmaan reseptiin: tuntemattomia kohteita, USS Enterprisen miehistöä uhkaavia vihollisia ja paljon visuaalisesti näyttävää avaruustoimintaa.

Varmaan konseptiin luottaminen on varsin ymmärrettävää, koska juuri sitä suurin osa elokuvan faneista haluaa myös nähdä. Ja jos elokuvasaliin eksyy joku, joka ei ole entuudestaan tutustunut Star Trekiin ollenkaan, Star Trek Beyond saattelee hänetkin kuvioihin mukaan hämmästyttävän lempeästi.

Star Trek Beyondin vahvuuksiin kuuluvat näyttelijöiden roolisuoritukset. Chris Pine toimii edelleen hienosti kapteeni Kirkinä, samoin Zachary Quinto komentaja Spockina. Idris Elba on erittäin uskottava elokuvan päävihollisena. Yhdeksi Yelchinin viimeisistä roolisuorituksista jäänyt osa Pavel Chekovina on taattua laatua.

Elokuva on myös visuaalisesti hyvännäköinen, vaikka aluksen kimppuun hyökkäävät loputtomat mehiläisparvet tuntuvatkin hieman sekavilta.

Oikeastaan Star Trek Beyond osoittaa Star Wars: The Force Awakensin tavoin, että tuttuja scifi-saagoja jatkaessa kannattaa luottaa vanhaan menestysreseptiin ja päivittää niitä maltillisesti. Ei olekaan ihme, että molempien uusintaversioiden takaa löytyy J.J. Abrams.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat