Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudesta Ghostbustersista haluaisi pitää, mutta se on harmittavan huono

Komedia kärsii olemattomasta juonesta ja jatkuvasta, uuvuttavasta vitsailusta

Kulttuuri
 
Hopper Stone
Haamujengi eli Abby (Melissa McCarthy), Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) ja Patty (Leslie Jones).
Haamujengi eli Abby (Melissa McCarthy), Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) ja Patty (Leslie Jones). Kuva: Hopper Stone

Komedia Ghostbusters. Ohjaus Paul Feig. Pääosissa Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones. 120 min. K12. ★★

Harva Hollywood-kesäspektaakkeli on aiheuttanut niin paljon äläkkää jo ennen ilmestymistään kuin Ghostbusters.

Ghostbusters

komedia

(Ghostbusters)

Ohjaaja: Paul Feig

Vuosi: 2016

Kesto (min): 120

Ikäraja: K12

Rooleissa: Kristen Wiig, Melissa Mccarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones

Elokuva on uusintaversio rakastetusta Haamujengi-kasarikomediasta (1984). Monet toki suhtautuvat nihkeästi pelkästään siihen, että klassikkoleffaan ylipäätään kosketaan – mutta etenkin yksi seikka on saanut nettitrollien lauman raivon partaalle: uudet haamujengiläiset ovat naispuolisia.

Elokuvalle on yritetty muun muassa masinoida boikotteja kuukausien ajan, ja vielä ensi-illan jälkeenkin yksi sen tähdistä joutui rasistisen Twitter-vihavyöryn kohteeksi.

Nettiurpojen takia uutta Ghostbustersia haluaisi rakastaa täysillä. Valitettavasti se ei kuitenkaan onnistu.

Newyorkilainen yliopisto-opettaja Erin Gilbert ( Kristen Wiig ) saa kenkää työstään, kun hänen menneisyytensä yliluonnollisten ilmiöiden tutkijana tulee esiin. Samalla Gilbert tapaa entisen parhaan ystävänsä Abby Yatesin ( Melissa McCarthy ), jonka kanssa kirjoitti vuosia aiemmin aaveilmiöitä käsittelevän kirjan.

Yates jatkanut kaikki vuodet paranormaalien tutkimustensa parissa lievästi hullun insinöörin Jillian Holzmannin ( Kate McKinnon ) kanssa. Ektoplasmaa oksentavan haamun kohdattuaan skeptikko-Gilbertkin päättää liittyä joukkoon, ja kolmikko alkaa tutkia kaupungissa alati lisääntyviä haamuesiintymisiä.

Mukaan remmiin tulee vielä räväkkä metrotyöntekijä Patty Tolan ( Leslie Jones ) sekä täystomppeli Kevin, jonka naiset palkkaavat sihteerikseen puhtaasti tämän ulkonäön vuoksi.

Koska Ghostbustersin pääosanesittäjät ovat saaneet trolleilta eniten lokaa niskaansa, todettakoon heti että paljon paremmin ei naishaamujengiä olisi voinut roolittaa.

McCarthy ja Wiig ovat näyttäneet loistavat koomikonkykynsä jo lukuisia kertoja ja sopivat näihinkin osiin täydellisesti. Moneen kertaan show’n varastavasta McKinnonista on jo veikattu seuraavaa isoa komediatähteä, eikä Jones jää huonommaksi, vaikka hänen esittämänsä rääväsuuhahmo onkin melko stereotyyppinen. Myös näyttelijöiden välinen kemia toimii yhtä hienosti kuin vuoden 1984 legendaarisella kokoonpanolla.

Mutta hyvät näyttelijät eivät auta, kun tyylissä mennään mönkään heti lähtökohtaisesti.

Ohjaaja Paul Feig on päättänyt käsikirjoittajakumppaninsa Katie Dippoldin kanssa perustaa koko elokuvan hahmojen väliselle tauottomalle pälätykselle, naljailulle ja vitsinväännölle. Luultavasti näyttelijöitä on myös kannustettu heittämään kuvauksissa improvisoitua läppää niin paljon kuin lähtee. Kyllä hauskojakin heittoja riittää, mutta jatkuva vitsipallottelu alkaa uuvuttaa ja ärsyttää jo leffan alkupuolella.

Ongelma on myös se, että Feig ja Dippold tuntuvat jättäneen kaiken muun elokuvassa sivuseikaksi.

Henkilöhahmoina jopa haamujengiläiset jäävät ohuiksi, esimerkiksi McKinnonin esittämälle eksentrikolle – porukan kiinnostavimmalle tyypille – ei ole jaksettu kirjoittaa minkäänlaista taustaa. Juoni on lähes olematon, ja mitätön pääpahis vaikuttaa viime hetkellä lisätyltä.

Kovin kömpelöitä ovat myös jatkuvat yritykset miellyttää vanhan Ghostbustersin faneja. Alkuperäiset vielä elossa olevat näyttelijät marssitetaan vuoronperään esiin turhissa cameorooleissa, joista ei lisähupia irtoa.

Hyviäkin puolia silti löytyy, päänäyttelijöiden lisäksi. Kasari-Haamujengistä tuttua rentoa fiilistä on saatu loihdittua mukaan, 3d-efektit toimivat hyvin ja haamut ovat juuri sellaisia hauskanhäijyjä ilmestyksiä kuin kuuluukin. Tehostemelske ei myöskään lähde käsistä, niin kuin nykyleffoissa usein käy – esimerkiksi loppuhuipennus haamutaisteluineen on juuri sopivan mittainen eikä ylipitkäksi venytetty.

Harmittaa: aina välillä kaiken alta siis pilkottaa elokuva, josta olisi oikeissa käsissä voinut tulla erinomainen.

Eihän alkuperäinenkään Haamujengi mitään huipputaidetta ollut, vaan vähän huterasti kirjoitettua ja improvisoidun oloista popcorn-viihdettä. Kaikki elementit oli vain saatu täydelliseen tasapainoon, ja siksi elokuva toimiikin vuosikymmenestä toiseen uudelleen ja uudelleen. Tätä Ghotsbustersia tuskin jaksaa enää toista kertaa katsella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat