Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuselokuva käsittelee siirtomaa-ajan vaiettua historiaa – Chocolat-klovni jäi rasismin vangiksi

Ranskalaiselokuva on tarkka, joskin romantisoiva historiallinen kuvaus

Kulttuuri
 
Julian Torres
Kansainvälistä uraa tekevä Omar Sy on täysosuma Chocolatin rooliin.
Kansainvälistä uraa tekevä Omar Sy on täysosuma Chocolatin rooliin. Kuva: Julian Torres

Draama Chocolat. Ohjaus Roschdy Zem. Pääosissa Omar Sy, James Thiérrée, Clotilde Hesme. 119 min. K12. ★★★★

Eurooppaan päätyneillä afrikkalaistaustaisilla oli yleensä kova kohtalo kolonialismin vuosina. He olivat kummajaisia, ja kuten ranskalaiselokuva Chocolat kertoo, heitä ihan aidosti pelättiin heidän ihonvärinsä takia. Siksi he saattoivat päätyä sirkuksen areenalle yleisön pällisteltäviksi.

Chocolat

draama

(Chocolat)

Ohjaaja: Roschdy Zem

Ranska

Vuosi: 2016

Kesto (min): 119

Ikäraja: 12

Rooleissa: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme

Juuri näin kävi miehelle, joka otti taiteilijanimekseen Chocolat. Harva edes tiesi hänen oikeaa nimeään.

Chocolat on historiallinen hahmo. Roschdy Zemin elokuva perustuu hänestä kirjoitettuun elämäkertaan.

Rafael Padilla syntyi Kuubassa luultavimmin 1860-luvulla. Orjakauppa oli noina vuosina juridisesti päättymässä, mutta Rafael tuotiin Eurooppaan käytännössä orjana. Zemin elokuvassa Chocolatin taustaan viitataan vain fiktiivisissä takaumissa.

Elokuva ei pyri elämäkerralliseen tarkkuuteen, vaan sen tavoitteena on kertoa Ranskan rasismin historiaa. Se on siis tavallaan Ranskan 12 vuotta orjana -elokuva, mutta nyt aihepiiri on sirkuksessa, viihteen maailmassa.

Chocolat nousi suureen suosioon brittiläisen klovnin George Foottitin parina. Vuosisadan vaihteen tienoilla he tekivät läpimurtonsa Pariisissa, jossa moderni sirkustaide teki jo tuloaan. Foottit ja Chocolat muodostivat niin sanotun valkoisen klovnin ja auguste-klovnin duon, jossa Foottit oli päätähti ja Chocolat hänen hullutteleva, ärsyttävä vastakohtansa.

Esitysten huumori perustui räikeälle rasismille. Foottit potki Chocolatia, ja yleisö nauroi. Sama asetelmahan on nähtävissä myöhemminkin. Mustat viihdyttäjät, kuten Sammy Davies Junior, ovat joutuneet kestämään heihin kohdistuvan pilkan ja kuittaamaan sen nauramalla. Tavallaan Fazerin Laku-Pekkakin kuuluu samaan rasistisen viihteen jatkumoon.

Elokuvana Chocolat on perinteinen ja romantisoivakin. Käsikirjoitus on yllätyksetön, ja visuaalisuudessa haetaan dramatiikkaa sovinnaisin keinoin. Se on kuitenkin linjassaan johdonmukainen eikä ammu yli. Historiallinen uskottavuus säilyy, ja se on tärkeintä.

Ohjaaja Roschdy Zem on itse marokkolaistaustainen, ja hänellä on takanaan pitkä ja menestyksekäs näyttelijänura. Omia elokuvia hän on ohjannut 2000-luvulta lähtien.

Zemin ohjaus Omar m’a tué (Omar tappoi minut) oli Marokon Oscar-ehdokkaana 2011.

Chocolatin päärooleihin on valittu täysosumat. Omar Sy on tehnyt kansainvälistäkin uraa, ja Ranskassa hän näytteli supersuositussa Koskemattomat-elokuvassa.

Chocolatin roolissa hän kulkee monen ääripään kautta ja näyttelee hetken jopa Shakespearen Othelloa kuten Chocolat teki. Pariisilaisyleisö ei ollut valmis ottamaan mustaa näyttelijää vakavasti.

Foottitin roolin näyttelee oikea sirkustaiteilija, Suomessakin esiintynyt James Thiérrée, Charles Chaplinin lapsenlapsi. Hän on juuri oikea henkilö ilmaisemaan sekä rooliesikuvansa taitoja että klovnin kaksijakoisuutta sortumatta kliseisiin. Thiérréen Foottit on ikävä ihminen.

Elokuvan viehättävä yksityiskohta on Lumière -veljesten kuvaama filmi Foottitista ja Chocolatista. Elokuvassa on kohtaus, jossa sitä kuvataan, ja alkuperäinen filmi nähdään elokuvan lopussa.

Julian Torres
Chocolat (Omar Sy) ja Foottit (James Thiérrée) olivat duo, jonka päätähti Foottit oli. Oikeassa elämässä James Thiérrée on sirkustaiteilija ja Charles Chaplinin lapsenlapsi.
Chocolat (Omar Sy) ja Foottit (James Thiérrée) olivat duo, jonka päätähti Foottit oli. Oikeassa elämässä James Thiérrée on sirkustaiteilija ja Charles Chaplinin lapsenlapsi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat